-
28 apr 2022
-
Baby, Blogs, Zwanger
-
door An Oniem
-
0 comment
De diagnose in duidelijk Nederlands
Mijn baby is een dreumes: begin april werd ze 1. De eerste verjaardag van je kind is bijzonder. Omdat wij lange tijd dachten geen ouders te worden, was de eerste verjaardag van ons meisje misschien wel een extra bijzondere mijlpaal. In mijn komende blogs blik ik terug op onze periode van kinderloosheid, de vruchtbaarheidsbehandelingen die wij ondergingen en de laatste embryo-terugplaatsing die tot de zwangerschap van onze dochter leidde.
Het gesprek met de arts in het ziekenhuis in Zwolle zal ik nooit vergeten. ‘Ik begrijp dat jullie zijn doorverwezen omdat jullie een kinderwens hebben’, zei hij met zijn blik gericht op zijn computerscherm. Zijn ogen gingen van het scherm naar mijn man, ‘maar uit de onderzoeken blijkt dat jij onvruchtbaar bent’.
Wij begrepen het niet. Er had nog geen zaadonderzoek plaatsgevonden, dus deze arts moest ernaast zitten. Vragend keken wij hem aan, maar antwoorden bleven uit. De arts dreunde wat ingewikkelde medische termen op waar wij geen touw aan vast konden knopen. Iets met afwijkende hormoonwaarden die onze kinderwens in de weg stonden. Inmiddels zijn we experts op het gebied van onvruchtbaarheid, maar tijdens dat gesprek wisten wij nog niet wat LS- en FSH-waarden zeiden over de mannelijke vruchtbaarheid.
Het bloedonderzoek bij mijn man, voorafgaand aan deze afspraak, was blijkbaar gedaan om onder meer de waarden van deze twee hormonen te bepalen. Wisten wij veel, niemand had ons verteld waarom er bloedonderzoek was gedaan en dat uit enkel dit onderzoek kon blijken dat wij nooit op de natuurlijke manier zwanger konden worden, ja zelfs dat wij wellicht helemaal niet in aanmerking kwamen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Wij dachten die dag een voorbereidend en verkennend gesprek te gaan voeren, maar bleken al bij het eindstation uitgekomen te zijn.
Binnen vijf minuten stonden wij weer buiten.
Veel herinner ik mij niet meer van die dag, wel weet ik nog goed dat wij langs een muur vol geboortekaartjes liepen en dat de arts tijdens het gesprek niet bepaald meelevend was. Al had hij maar iets gezegd als: ‘Wat erg voor jullie’, of: ‘Het spijt me dat ik geen beter nieuws heb’, maar hij bleef hangen in ingewikkeld medisch taalgebruik en leek niet in staat te zien dat dit bericht onze wereld op z’n kop zette.
Het slechte nieuws konden wij toen nog niet bevatten. Wij geloofden simpelweg niet dat mijn man onvruchtbaar was, niet wetende dat je dat inderdaad in sommige gevallen écht kan afleiden uit zoiets simpels als een bloedonderzoek. Het potje zaad dat we later in datzelfde ziekenhuis inleverden was eigenlijk meer voor de vorm, maar wij dachten toen echt dat er nog hoop was en dat de échte diagnose nog gesteld moest worden.
We waren dan ook verbaasd en verbijsterd toen bleek dat de conclusie van de arts juist was: er werd geen zaad aangetroffen. Geen goed zaad, geen slecht zaad, zelfs geen afwijkend zaad. De conclusie: er was sprake van ‘non-obstructieve azoöspermie’, een zeldzame aandoening waarbij de man weinig of – in ons geval – helemaal geen zaadcellen aanmaakt. In normaal Nederlands: mijn man bleek een zaadaanmaakstoornis te hebben. Een doorverwijzing naar de fertiliteitsafdeling van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen volgde. Gelukkig bleken de artsen daar onze situatie wél in normaal Nederlands uit te kunnen leggen.
Harmke en haar man werden in april 2021 ouders van een dochter. De zwangerschap kwam tot stand dankzij een ICSI-behandeling waar een TESE-operatie aan voorafging.
Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd:
Hi! Ik ben An. An Oniem. Je raadt het al, ik ben niet een bepaalde persoon. Ik vertegenwoordig alle moeders die hun eerlijke, kwetsbare verhaal willen delen maar om persoonlijke redenen niet met naam en foto in beeld willen. Kwetsbaarheid is goed, maar kent ook zijn grenzen. Ik bescherm die grenzen.
Omdat Power to the Mama’s erin gelooft dat het delen van de kwetsbaarste verhalen toch helpend en helend kan zijn, ben ik in het leven geroepen. Ik deel in alle anonimiteit en meer dan integer het verhaal dat ook gehoord mag worden. Heb je zelf zo’n verhaal dat je wilt door mij wilt laten delen? Mail dan naar an@powertothemamas.nl (Je mail wordt alleen gelezen door Daniëlle Koudijs)