Ik heb een jeugdtrauma. Schrik niet, ik hoef er niet voor naar een psycholoog (denk ik). De kwestie is veroorzaakt door een banaan. Een bruine, welteverstaan.

Ik weet het nog zó goed. Ik zat in groep 5 en liep op het schoolplein. Mijn moeder had ‘m meegegeven als pauzehap. De schil was al niet erg aantrekkelijk en deed me bibberen. Toen ik hem van zijn huid ontdeed, was mijn eetlust pijlsnel verdwenen. Zo’n glibberige bruine had ik nog nooit gezien. Dan maar geen 10-uurtje. Ik heb hem in de vuilnisbak gekieperd en thuis gezegd: ‘Mam, ik eet nóóit meer een banaan!!’ Ik heb woord gehouden, ik eet ze niet meer. Al 25 jaar niet. Met uitzondering van een schaaltje bananenvla of een milkshake.

Leuk zo’n anekdote, maar what’s next? Tijdens een verjaardag deed ik dit trauma weer eens uit de doeken en al grappend kwamen we op de vruchten van de Geest. En toen ik erover nadacht en me ging verdiepen in bruin wordende pisangs, leerde ik een interessante les:

Bewaar rijpe bananen in de koelkast
Rijpe bananen kun je het beste in de koelkast bewaren. Ze blijven dan langer houdbaar en worden niet bruin van binnen. Een koelkast heeft prachtige eigenschappen. Hij biedt verkoeling (zeer aangenaam bij warme dagen) en zorgt dat producten langer houdbaar blijven. Je kunt hem eigenlijk een beetje vergelijken met een paar eigenschappen van de Heilige Geest, en dit bedoel ik zeker níet oneerbiedig. De Geest belooft in Gods Woord onze Trooster (Verkoeler) te zijn, maar geeft ons ook kracht en leiding in moeilijke situaties. Hij zorgt ervoor dat het leven houdbaar blijft. De Bijbel zegt dat als we ín Hem blijven, we verder groeien en vrucht dragen in onze omgeving.

Leg bananen apart van ander fruit
Ethyleen is een gas dat door fruit wordt gemaakt en geeft een signaal aan het fruit dat het moet gaan rijpen. Hoe meer fruit er bij elkaar ligt, hoe sneller het gaat rijpen, want bananen rijpen ook van ander fruit van de schaal.

De Bijbel leert ons dat we apart zijn gezet door God, als we Zijn Zoon Jezus hebben aangenomen in ons leven. We leven in de wereld, maar zijn niet ván de wereld. Dit betekent dat we soms keuzes moeten maken om ergens bewust niet aan mee te doen, of iets juist wél te doen. Als we ons inlaten met ander ‘fruit’ (andere invloeden) en onze tijd en aandacht (te veel) vullen met andere zaken, staat dat groei in de weg. De vrucht, de werking van de Heilige Geest, zal dan niet ten volle in ons tot uiting kunnen komen.

Er is genade voor de bruine banaan
Wist je dat overrijpe bananen uitermate geschikt zijn voor het maken van bananenmilkshakes en bananenbrood? Kortom, je hoeft ze niet weg te gooien als ze er niet meer zo fris uitzien. God wil op elk moment opnieuw met ons beginnen. Ook als we ons niet hebben laten vullen met Zijn Geest, maar onze tijd en aandacht aan andere dingen hebben geschonken. Wij zijn niet rijp voor de kliko, maar nog steeds hartstikke bruikbaar voor Hem en mogen smaakvol zijn voor deze wereld.

Dus mama, gaan met die banaan! Laat je voeden door Hem. Ook ik ben graag de pisang.

Foto: Pixabay

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.