Zal ik nog even wachten of nu al gaan? Ietwat ongemakkelijk zit ik in de tuin. De jongste ligt op bed en mijn nog-maar-net-kleuter is op zijn skelter naar de speeltuin. Voor het eerst. En op eigen initiatief. Moet ik na een kwartiertje al gaan kijken of is dat te snel? Hoe doen andere moeders dit als de speeltuin niet naast je huis staat? Waarom hebben we daar niet aan gedacht toen we een huis kochten?  

Ik hoor de vuilniswagen door de wijk rijden en zie de nieuwsgierige oogjes van m’n zoon al voor me. Zou hij in het speeltuintje blijven of toch even gaan kijken bij die grijparm van die wagen?  

Ik pak mijn fiets. Terwijl ik snel vooruit trap, gaan mijn gedachten terug naar het voorjaar van 2016, de geboortedag van onze pas vierjarige. Ik glimlach bij de gedachte: nu ben ik hem aan het zoeken, maar wat heb ik met hem rondgelopen! Vier jaar geleden werd hij echt het gelukkigste van ‘dichtbij zijn’. Het liefst aan de borst, maar dat terzijde. Nooit gedacht dat ik zo’n fan zou worden van een draagdoek. Wassen, koken, strijken, hij wilde niets missen. Wat heb ik genoten van alle momenten dat ik hem heerlijk bij me droeg, dat ik z’n koppie kusjes kon geven of ineens ontdekte dat hij in slaap gevallen was. Het was heerlijk, maar eerlijk, soms was hij een blok aan mijn been. Er ging in ieder geval een wereld voor mij open en moedig vond ik mijn weg in de onbekende mamawereld.  

En nu: andere tijden. Hij wil op pad. De wijde wereld in. Hij heeft z’n vriendjes een paar keer gespot in de speeltuin en dat is nu the place to be. Het zat er natuurlijk aan te komen, maar het is wel even wennen. Voor mij dan hè? Mijn kleuter heeft er alle vertrouwen in. 

Ik kom aan bij de speeltuin. Zijn skelter staat verloren bij de zandbak. Ik scan de  omgeving en zie hem nog net op blote voetjes bij een vriendje de tuin in lopen. O, de tuinen! Daar kan je natuurlijk ook spelen. Zijn wereld is al groter dan ik dacht. En daar moeten wij samen onze weg in vinden.  

 

 

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je een gratis e-book met een reflectie tool waarmee 2021 lekker kan beginnen!

*Je geeft ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. Uitschrijven kan altijd. 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal drie keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je de Updates toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.