Broeder Adri Kortekaas (monnik in de Abdij van Egmond) vertelt in de DVD ‘Een monnik, een mens, een dag’ hoe hij zelfs in een volle, rumoerige trein innerlijk stilte kan vinden. Hij vertelt er wel eerlijk bij: ‘Dan moet ik wel in een goede bui zijn hoor, het lukt niet altijd’. Maar wie de momenten zoekt…

In onze drukke tijd is het niet eenvoudig om de stilte op te zoeken. Het is zoveel makkelijker om door te gaan dan om even een ‘time-out’ te kiezen. Stilte is voor mij: een manier vinden die me in staat stelt om pas op de plaats te maken en even adem te halen. Het is het zoeken naar een moment van rust waarin ik me – juist als ik (te) druk ben – naar binnen keer en richt op God.

Vanuit de Benedictijnse leefregels benadrukt Wil Derkse ook het belang van de stilte. ‘Het doel van stilte is voor mij om tot leven te komen en onder ogen te zien hoe je erbij zit’, zo verwoordt hij in een interview. Hij vertelt hoe zijn broer een stilteladder ontwikkelde om houvast te creëren voor zijn eigen leven. Die ladder ziet er als volgt uit:

  • elke dag een stil halfuur
  • elke week een stille avond
  • elke maand een stille dag
  • elk kwartaal een stil weekend
  • elk jaar een stille week

Nou, dat is voor mij nog wel een hele steile ladder. Maar wél eentje waar ik graag een paar eerste stappen op wil zetten. Ik begin echter nóg kleiner, met een paar keer per dag een paar minuten.

Is het belang van stilte voor jou groot genoeg om er een begin mee te maken? Begin klein. Benut momenten tussendoor om ‘uit te blazen’ en ‘op te laden’. Zo kun je elke keer als je een nieuwe taak oppakt een kort gebed uitspreken: “Ik vertrouw bij deze taak op u Heer”. In de Benedictijnse traditie staat dit ook wel bekend als ‘ademgebeden’: een kort gebed kalmeert de geest en stelt je in de gelegenheid om de aanwezigheid van God te beleven.

Advies:

3 x per dag een korte adempauze van een paar minuten of langer, net wat je situatie toestaat.

Tip:

Neem deze week een stil half uur en zoek in je bijbel een aantal teksten op die voor jou leidraad kunnen zijn voor de komende dagen of weken.

Blog is geplaatst in overleg met collega Evelien van Duffelen Professional organizer en trainer

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.