Ik vind bidden lastig. Het is echt een moeilijk ding voor mij. En dan bedoel ik niet het praten met God zelf, maar het nemen van tijd en rust om stil te zijn voor Hem. Áls het me dan al lukt die rust te pakken, vliegen mijn gedachten al snel van hot naar her. Voor ik het weet staar ik naar buiten naar de vogels, denk ik aan mijn to-do lijst of ben ik in slaap gedut in bed.

Als ik gevraagd wordt deze Faithfocus te schrijven en ik God vraag: ‘Heer, waarover?’ hoor ik vrij snel in mijn hart: ‘Bid onophoudelijk’. Ik moet grinniken; ik en onophoudelijk bidden? Weet U het zeker?

Ik zoek de Bijbeltekst op die hoort bij dit gedeelte:

Verblijd je altijd. Bid zonder ophouden. Dank God in alles. Want dit is de wil van God in Christus voor jou.’ 1 Thessalonicenzen 5:16-18 HSV

Betekent dit dat ik continu moet bidden? Dat zou wat zijn! Ik denk dat er genoeg voorbeelden in de Bijbel staan waaruit blijkt dat ik gewoon m’n ding moet doen, waarvoor ik geroepen ben.

Wat bedoelt Paulus dan wel? Ik ontdek 2 mooie dingen:

  1. Stop niet je wensen aan Hem bekend te maken

Bid onophoudelijk betekent volgens mij in de eerste plaats dat we vrijmoedig onze wensen en verlangens aan Hem bekend mogen maken. Misschien bid jij al jarenlang voor gezondheid van jezelf of een naaste, voor zorgen rond je kind of voor een nieuwe zwangerschap. Lieve mama, stop daar niet mee: blijf je verlangen uitstorten bij Hem! Hij hoort jou. Ook na 456 keer.

  1. Gebruik gebed als ademhalen

Ook denk ik dat dit vers laat zien dat gebed zou moeten zijn als ademen. Ademhalen is iets wat we continue doen zonder dat we erbij nadenken. Het is daarnaast ook essentieel om in leven te blijven. Denk je eens in dat je gebed gebruikt om ‘geestelijk adem te halen’. Hoeveel meer momenten op een dag zouden we dan contact met de Vader zoeken? Soms een vluchtig moment, omdat de adem als vanzelf gaat. Een ander moment hebben we intiemer contact met Hem, omdat we het nodig hebben om op adem te komen en Zijn rust en vrede te ontvangen.

Ik daag je uit om onophoudelijk te bidden. Onder de douche, in de auto, op de fiets, aan de keukentafel, terwijl je in strijd bent met je peuterpuber, terwijl je afgemat en gestresst op de bank ligt. Hij vraagt geen keurig aangeleerd gebed; hij vraagt jouw hartekreet.

En dank Hem dat Hij hoort en belooft een uitweg te geven. Misschien niet zoals jij dat in gedachten hebt, maar wel zoals dat past in Zijn plan. Vast en zeker.

Foto: Ben White, Unsplash

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.