Het sneeuwde. Ik twijfelde nog om mee te gaan, maar toch ging ik overstag. Ik ging mee sleeën met de jongeren in ons huis. Eenmaal aangekomen besloot ik onderaan de gigantische berg te blijven. Ik moest namelijk de volgende dag ook nog functioneren. Plots was daar een harde klap op mijn hoofd, de wereld draaide en werd zwart.

Het licht ging letterlijk even uit.

Voor mij was het afgelopen jaar een jaar van mezelf tegenkomen. Keihard tegenkomen. Na in februari een hersenschudding op te hebben gelopen, werd het al gauw duidelijk dat niet alleen mijn hersens geschud waren, maar alle patronen in mijn leven ook. Het herstelproces zou lang en pittig worden. In mijn agenda stond alleen maar rust, rust en nog eens rust.

Ik lig op bed en kan niets. Zodra ik licht zie of geluid hoor, begint de hoofdpijn op te komen. Het is stil, oorverdovend stil. Er biggelt een traan over mijn wang. Ik voel me zo alleen en hulpeloos. Beneden hoor ik de kinderen lachen. Mijn man Collin houdt het gezin draaiende, mijn moeder haalt ze van school. De taken zijn goed verdeeld. Maar toch, het zijn mijn taken. De taken die ik elke dag – meestal – met liefde en enthousiasme uitvoer. De kinderen waar ik zo van geniet en zo van houd. De grapjes, de verhalen, de wandelingen en de avonturen die we dag in, dag uit beleven samen. Ik mis het, mijn leven staat stil. 

De rust die ik voorgeschreven krijg geeft mij een gevoel van onrust die ik nog nooit eerder heb ervaren. Het stoplicht wordt echt op rood gezet. Het letterlijk stilgezet worden doet mijn innerlijk alleen maar meer bewegen. Ik ben hun moeder en pleegmoeder. Hoe goed mijn gezin en huishouden ook worden overgenomen, ik doe het toch echt liever zelf. Wat ik ook zo graag wil weten is hoe lang dit allemaal gaat duren. Maar niemand die het me kan vertellen. Kleine stapjes vooruit. Soms zie ik ze wel en vaak zie ik ze niet. Ik wil er weer zijn, er weer helemaal voor ze zijn. 

Het gelukkige gevoel wat ik normaal gesproken heb, wordt ook gevoed door externe dingen, zoals afspraakjes met vriendinnen, leuke dingen buitenshuis doen. Dit valt allemaal weg.

Ik word enorm geconfronteerd met mezelf. Als je helemaal niets meer kan en stilstaat, geen afleiding hebt, dan zie je wat er in je is. Mooie eigenschappen, maar zeker ook minder mooie eigenschappen. 

En na zo’n heel jaar alleen met mezelf maak ik de balans op. Ik ben goed geschud die dag in februari. Er zijn veel rotte, dode vruchten van mij afgevallen. Het wordt tijd voor iets nieuws, tijd voor de lente. Ik zie uit naar de mooie vruchten die komend jaar uit gaan komen. Het is even afzien, maar uiteindelijk pluk je er de vruchten van! 

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

prinses

Een prinses met een vetrolletje

Puffend sta ik voor de spiegel. Ik heb me met veel moeite in een zomers jurkje gewurmd. De rits op mijn rug kreeg ik net dicht. Het is een mooi jurkje. Op een paspop. Waarom heb ik dit ding in vredesnaam ooit gekocht? Elke bobbeltje, vetje en randje is zichtbaar. Veel...
verbinden is vinden

Verbinden is vinden

Verbijsterd kijk ik van mijn navigatie naar het straatnaambordje boven het nauwe klinkerstraatje. De herinnering van dat moment in 2016 staat me nog heel helder voor de geest. Achter mijn stilstaande Opel Corsa toetert een medeweggebruiker, maar ik ben niet in staat...
een lading genade

Een lading genade in mijn boodschappenkar

Ik ben boodschappen aan het doen met mijn peuter van twee. Wij zijn net op vakantie dus ik heb best wat levensmiddelen nodig. Ik loop door een onbekende winkel, dus moet best wel zoeken waar hier de pindakaas, het brood en de spaghetti ligt. Mijn dochter zit in de...
omgaan met kritiek

Omgaan met kritiek op je kind

‘Hij is niet zo gehoorzaam.’‘Hij heeft een korte spanningsboog.’‘Wel een sterk eigen willetje he?’‘Hij houdt wel van grenzen opzoeken.’‘Vandaag heeft hij een ander kindje geduwd.’´Kan hij ook stilzitten?’ Niemand krijgt zoveel (negatieve) feedback als een kind. En...

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.