“Mam, ben je nou weer het geld voor het zendingsbusje vergeten? Dat is altijd op maandag,” aldus mijn dochter.

Vergeten dubbeltjes

Ik keer m’n zakken binnenstebuiten, duik m’n tas nog even in en ja hoor, daar ligt nog een vergeten dubbeltje. Voor wie doe ik dit eigenlijk, vraag ik me af. De sponsorkindjes van de school zijn ongetwijfeld blij met elk dubbeltje, maar het voelt alsof we ze de per toeval meegenomen – eigenlijk alweer vergeten – restanten van ons budget geven. Eigenlijk is dat ook gewoon zo.

Dat is helaas ook wat de kinderen op deze manier meekrijgen. Zij zien niet dat we ook maandelijks via bankoverschrijving diverse goede doelen steunen. Ze weten niet welke afwegingen we daarin maken. Waarom deze doelen? Waarom dit bedrag? Dat gebeurt allemaal buiten hun gezichtsveld om. Laat staan dat ze het gevoel hebben dat ze iets geven dat ook een beetje van hen is. Dat wil ik graag anders.

Maandelijks zakgeld

Onze oudste twee krijgen nu elke maand zakgeld. Ze besluiten daarbij zelf hoeveel ze elke maand weg willen geven en ook aan welk goed doel. Zo hebben we elke maand een leuk gesprekje over hoeveel geld ze hebben, wat ze echt nodig hebben en of er anderen zijn die het harder kunnen gebruiken dan zij zelf (of niet, want je mag ook gewoon hard werken en sparen voor iets dat je echt belangrijk vindt).

Generatie pinpas

Elke maand? Ja, ik liep namelijk tegen hetzelfde probleem aan als bij het zendingsbusje: ik heb gewoon geen kleingeld op zak. Ik betaal alles met mijn pinpas. Daarom heb ik een blad gemaakt waarop de kinderen precies kunnen bijhouden welke klusjes ze hebben gedaan en hoeveel zakgeld ze krijgen. Is het blad vol? Dan krijgen ze €10,-. Dat is een eenvoudig te pinnen bedrag. De verantwoordelijkheid ligt nu veel meer bij hen. En dat wilde ik ze graag leren.

Benieuwd naar het blad? Klik hier voor de download!

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.