Vanaf het begin van mijn zwangerschap gedroeg ik me als een demente oma. Ik gooide het eerst iedere keer maar op ‘zwangerschapsdementie’. Ik vergat van alles, verjaardagen, boodschappen, afspraken. Dus ik ging maar lijstjes maken. Om vervolgens te vergeten waar die lijstjes waren en nieuwe te maken. Op een gegeven moment had ik overal lijstjes rondslingeren. Het overzicht was ver te zoeken.

Mijn bevalling naderde. Daarna zou ik verlost zijn van die irritante zwangerschapsdementie. Althans, dat dacht ik. Maar een paar weken nadat ons kindje geboren was, gebruikte ik de term nog steeds. ‘Ja, dikke doei,’ zei mijn man, ‘je bent toch allang niet meer zwanger?’ Daar had hij een punt, dus gooide ik het vanaf toen maar op ‘de hormonen’.

Demente-oma-gedrag

Kort daarna had ik het er met mijn nicht over. Ze herkende het demente-oma-gedrag helemaal en zei: ‘Dat is nou het Moederbrein en dat blijft zo!’ Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik het ‘Moederbrein’ best wel stoer vind klinken. Het klikt als een supermoeder, die briljant is, maar wel een beetje vergeetachtig. Aangezien ze super en briljant is, mag ze juist een tikje vergeetachtig zijn. En nu gebruik ik de term te pas en te onpas. Boodschappen gedaan, maar de helft vergeten? Moederbrein. Het bad aangezet en het water een half uur laten stromen om er vervolgens achter komen dat de stop er nog niet in zat? Moederbrein. Mijn mobiel in de koelkast gelegd? Moederbrein.

Het vergeten is blijvend

Hoe stoer ik het Moederbrein ook vind klinken, de manier waarop mijn hersenen zich gedragen blijft lastig en irritant. Als ik boodschappen vergeet te doen, dan kost me dat tijd. Want ik moet nog een keer naar de winkels. Als ik een cadeautje ben vergeten te kopen voor een verjaardag, dan krijg ik daar stress van. Dit soort dingen overkomen mij met mijn Moederbrein helaas regelmatig.

De oplossing voor zwangerschapsdementie

Maar nu heb ik een app op mijn telefoon. Wunderlist. Want hoe gek ook, mijn telefoon vergeet ik bijna nooit. Sinds het ontdekken van deze app ben ik nog steeds de trotse eigenaar van een Moederbrein. Maar het ‘vergeetachtige’ mag nu, omdat ik herinnerd word door de app. Je kunt zelfs een herinneringssignaal af laten gaan voor dingen. Dik pluspunt, aangezien ik zelfs vergeet in die app te kijken.

 

Deze column komt uit het Kraamjournal, een uniek invulboek voor kersverse moeders over de kraamtijd. Twaalf weken lang lees je inspirerende en herkenbare verhalen van mama’s, vink je grappige checklists af en krijg je waardevolle tips van professionals. Ook is er elke week een moment van bezinning, waardoor je wordt gestimuleerd dicht bij God te blijven. Telkens is de informatie afgestemd op de kraamweek waarin je zit. Het Kraamjournal is verkrijgbaar in de webshop en te koop bij de christelijke boekhandel.

 

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je een gratis e-book met een reflectie tool waarmee 2021 lekker kan beginnen!

*Je geeft ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. Uitschrijven kan altijd. 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal drie keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je de Updates toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.