Ik ben opgegroeid in een hervormde kerk die tegenwoordig een PKN gemeente is. Elke dienst spraken wij hardop het Onze Vader uit na het eindgebed. Als kind deed ik ook al mee. Ik heb mij echter nooit verdiept in de betekenis van dit gebed. Waarom wil Jezus dat wij dit gebed bidden? Wat is de betekenis van elke zin die wij uitspreken in dit gebed?

Het Onze Vader staat in de Bergrede, de bekendste preek van Jezus zelf. Hij vertelt over het Koninkrijk van God. Precies in de kern van de Bergrede staat het Onze Vader. Jezus leert de discipelen hoe te bidden. Nu zijn wij Zijn discipelen. Wij mogen leren van Jezus. Door plek waar de Bergrede staat, geeft Jezus aan hoe belangrijk het is dat wij bidden.

Ik verlang ernaar om te bidden zoals Jezus dat ons leerde. Daarom wil ik mij samen met jullie verdiepen in dit gebed. Elke dag zullen wij een klein stukje van het Onze Vader behandelen en mogen wij leren bidden zoals Jezus dit Zijn leerlingen onderwees.

Dit gebed leerde ik al op jonge leeftijd. Maar kennen jouw kinderen het Onze Vader al? Misschien zijn ze nog te jong hiervoor, maar kan je het ook zingen voor je kinderen. Als je kinderen iets ouder zijn is het een mooie uitdaging om deze week hierover te praten met je kinderen, de tekst samen te lezen of een lied samen uit je hoofd te leren, zoals het ”Onze Vader” van Elly en Rikkert de Opwekkingversie ervan.

Be blessed!

MAANDAG:

Lees Mattheüs 6:5-6

5 Jezus zei tegen zijn leerlingen: “En bid niet op dezelfde manier als de schijnheilige mensen. Zij staan graag in de synagoge en op de hoeken van de pleinen te bidden. Want ze willen dat de mensen het zien. Luister goed! Ik zeg jullie dat ze hun hele beloning al hebben gekregen. 6 Maar als je bidt, ga dan je kamer in en doe de deur dicht. Bid dan tot je Vader terwijl niemand het ziet. En je Vader, die de verborgen dingen ziet, zal je er openlijk voor belonen.

Jezus heeft een enorme hekel aan mensen die zich beter voordoen dan dat ze zijn. Mensen die eer van anderen willen krijgen door te laten zien hoe “goed” ze kunnen bidden. Dit is niet wat Jezus van ons verlangt. Jezus roept hier de leerlingen op om juist te bidden wanneer niemand het ziet. Zijn verlangen is dat je de intimiteit met de Vader opzoekt en je hart deelt met Hem. Aan de andere kant geloof ik dat het heel goed is om hardop te bidden, alleen maar ook samen. Zijn woorden hardop uitspreken zorgt ervoor dat wij het woord ook horen en daardoor wordt ons geloof opgebouwd. Toch moeten wij dit niet doen om eer te behalen bij mensen. God kijkt altijd naar ons hart. De woorden die wij spreken moeten uit ons hart komen, zowel hardop als in de stilte.

Reflectie:
Wanneer heb jij het Onze Vader geleerd? Spreek je dit gebed hardop uit?
Bid jij meestal hardop of in de stilte? Of is dit afhankelijk van de plek waar je bent?
Als je hardop bidt, ben je dan bezig met wat anderen ervan vinden?
Hoe geven jullie hier vorm aan in je gezin? Bid jij of je man meestal hardop?

Gebed
Heer, U kijkt naar mijn hart. U verlangt ernaar dat ik mijn gebed tegen U uitspreek, zowel in de stilte als door het hardop uit te spreken. Ik bid dat mijn verlangen toe zal nemen om U te zoeken en mijn hartsverlangen met U te delen.

Mom Squad Members ontvangen elke week zeven korte, dagelijkse overdenkingen om tijd met God door te brengen. Daarnaast hebben zij toegang tot een online omgeving (met app) waar ze met elkaar kunnen connecten en dank- en gebedspunten kunnen delen. Twee keer per jaar verschijnt er een pakketje op de mat met het nieuwste #powerbook. Ook krijgen ze e-magazines met info van professionals en korting op events en coaching.

Mom Squad Members zijn nodig om onze missie te kunnen uitvoeren: een beweging van moeders laten opstaan die in vertrouwen leven en keuzes maken, in verbinding met God. Een beweging van vrouwen die zich bewust is van dat wat zij doen, invloed heeft op de volgende generatie. Word jij deel van deze beweging?

Wissen

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.