Hoe krijg je tieners enthousiast voor de Bijbel?

Een vraag die menig ouder van tieners bezighoudt. Met drie tienerjongens in huis is Bijbellezen bij ons best wel een dingetje. Samen aan tafel gaat nog wel. Maar in hun eentje? Dat is allesbehalve stoer en niet altijd aantrekkelijk. Misschien herken je het wel.

Maar hoe zorg je ervoor dat ze toch meer gaan Bijbellezen? 

Toen de vraag kwam of ik de Jongerenbijbel in gewone taal wilde reviewen, hoefde ik niet lang na te denken. Op een eerdere foto had ik het al gezien: een stoere en opvallende Bijbel voor jongens én meiden. De energie spat er van af, deze Bijbel willen wij wel proberen! Wij gingen samen met onze tieners van 11, 15 en 17 jaar aan de slag met de Jongerenbijbel.

Getest met onze jongens én de jongerengroeigroep

Wij zijn enthousiast over de Bijbel, maar het gaat er natuurlijk om of de jongeren enthousiast zijn. Daarom testten we hem niet alleen met onze eigen kinderen, maar ook in de jongerengroeigroep die wij leiden. Dit is wat een van hen zei:

‘Je krijgt zin om hem te lezen doordat hij er zo tof uitziet’, Levi 17 jaar

Wat vinden de jongeren van de uitstraling?

De Bijbel is donkerblauw met Geel en op de zijkant van het boek staan vetgedrukte zwarte letters. Om de Bijbel zit een elastiek, los. De kleurencombinatie spreekt iedereen erg aan. Over de tekst op de zijkant is niet iedereen enthousiast, maar niemand vindt het lelijk. Dat losse elastiek ligt volgens een paar jongens trouwens binnen no-time voor de preekstoel. Of is kwijt. 😉

‘Superfijn dat elke pagina maar 1 kolom heeft, veel overzichtelijker!’, Julian 16 jaar

Wat vinden ze van de inhoud?

Wanneer je deze Bijbel opent begint het gelijk goed met deze tekst:

BEGIN HIER. Het Boek dat je in handen hebt is het bestverkochte boek ooit. Welkom in de Bijbel!

De eerste pagina’s staan vol leuke en originele weetjes, handige tips en opdrachten die aansluiten bij de leefwereld van jongeren. Er is gekozen voor de vertaling in gewone taal wat prettig en begrijpelijk leest.

De Bijbel is gedrukt met één kolom per pagina en heeft aan de zijkant van de pagina’s voldoende witruimte om (aan)tekeningen te maken. In de witruime staan ook  regelmatig quotes om in te kleuren, handige weetjes of opdrachten die passen bij het bijbelgedeelte.

‘Leuk, al die opdrachten in de kantlijn’,  Daan 15 jaar

Het boek heeft heel veel extra’s

Bij de paginanummering staat welke vijf bijbelboeken volgen. Een slimmigheidje waardoor je toch weer een beetje makkelijker wegwijs kunt worden door de bijbel.

Achterin vind je nog wat extra pagina’s met belangrijke onderwerpen en wat de Bijbel daarover zegt. Onderwerpen als lijden, pesten, uiterlijk en presteren worden besproken met bijpassende bijbelteksten. Ook zit er achterin een vakje om losse blaadjes in te bewaren.

Conclusie

Onze jongens zijn door de Jongerenbijbel enthousiaster geworden over het Bijbellezen. Het is een fijne, toegankelijke Bijbel, geschikt voor jongens én meiden. Door de creatieve opdrachten, de feitjes en levensvragen prikkelt het de jongeren sterk. Deze Bijbel stimuleert om actief te gebruiken, ook in groepsverband. Dat hebben we in gesprekken gemerkt tijdens onze jongerengroeigroepmomenten.

Kortom: door de inhoud, de opbouw en de uitstraling is het een échte Jongerenbijbel die absoluut niet saai is en de jongeren uitnodigt om te lezen. Dat helpt de tieners in het oppakken van het boek. Nu hopen dat de inhoud hen zó pakt, dat ze de Bijbel niet meer loslaten.

Ben jij nou ook enthousiast geworden? Je kunt hem hier inkijken en bestellen.

De Jongerenbijbel is een uitgave van het Nederlands Bijbelgenootschap, in samenwerking met Youth for Christ en de Evangelische Omroep. Deze review is tot stand gekomen in samenwerking met het NBG, de inhoud is van Bianca Hendriksen zelf.

 

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je een gratis e-book met een Weekly Devotional en Squad e-Magazine! 

*Met je aanmelding geef je ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. Uitschrijven kan altijd. 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal drie keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je de Updates toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.