‘Ik vind je nooit meer lief!’ Pleegdochter Faya werpt zich met veel drama op de bank, terwijl ze deze woorden naar me toe slingert.

Het zijn heftige woorden, maar in deze situatie raken ze me niet. Ik weet dat ze klaar is met alles. Klaar met mij, met de dag en vooral met zichzelf.

‘s Avonds na het eten staat Faya onder de douche. Ik ruim de tafel af en pak de vaatwasser in. Faya roept mij en ik loop naar boven. Een bloot en nat meisje kijkt me aan en zegt: ‘Ik vind je zooo lief!’ Zo kan ik dus in één dag transformeren van een ontzettend niet-lief-persoon naar de allerliefste van de hele wereld!

Pleegzoon Finn ligt ondertussen al in bed. ‘Ik ben niet altijd lief,’ zegt hij. Ik zeg tegen hem dat ik hem altijd lief vind en altijd van hem hou. Hij reageert verbaasd. ‘Dat kan toch helemaal niet! Ik doe vaak stoute dingen of ik luister niet.’ Maar mijn reactie blijft: ‘Dan nog vind ik je lief en hou ik van je’. Hij kan het maar moeilijk geloven. ‘Dat vind ik heel gek, maar dat is wel fijn,’ is zijn antwoord.

Onvoorwaardelijke liefde.

Gek en fijn, dat zijn wat mij betreft precies de juiste woorden. Want hoe vaak wordt liefde niet gezien als handel. Als jij dit doet, dan hou ik van je. Of als jij niet aardig bent, wil ik niks meer met je te maken hebben. Hoe fijn is het om geliefd te zijn, los van wat je doet wat je bereikt hebt? Los van wie je bent of de dingen die je fout doet. Hoe fijn is het als er zonder enkele voorwaarde van je wordt gehouden?

Soms doe ik niet aardig tegen de kinderen. Ik praat mee met de roddel, of zeg dingen waar ik later spijt van heb. Ik kan me dan zo schuldig voelen, dat ik er wel een paar dagen last van heb. Het wordt dan alleen maar zwaarder. Pas al ik die gevoelens bij mijn hemelse Vader breng, en Hij Zijn licht en liefde erover kan laten schijnen, verdwijnen ze weer.

God vindt jou lief. Ook als je stout bent. Ook als het mis gaat. Hij vond je al lief voordat je geboren was. Geliefd en gewenst zijn, wie wil dat nou niet. Onvoorwaardelijke liefde. Er zit denk ik wel één voorwaarde aan: dat je je hart ervoor openstelt om het daarin tot in het diepst van je wezen te laten doordringen.

Kinderen verdienen onvoorwaardelijke liefde. Ze mogen het zich eigen maken. En wij als ouders mogen hen die speciale liefde geven. Uitdelen in een wereld waar de liefde zo bevlekt en vervaagd is. Gek, fijn, soms niet te bevatten, maar durf te blijven geven. Die liefde is zo kostbaar.

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

Ik verwacht te veel van mezelf

Ik ben moe. Intens moe. Corona heeft na twee jaar uiteindelijk ook bij ons gezin aangeklopt. Eerst testte ik positief, een dag later mijn echtgenoot en weer een dag later was zoonlief aan de beurt.  Ik ben er een week flink ziek van geweest. Keelpijn, hoofdpijn,...

Fijne Hemelvaart, wat betekent Hemelvaartsdag?

'Fijne Hemelvaart!' Het is iets wat mijn collega's en ik elkaar toewensen terwijl ik school na een paar uurtjes werken verlaat. Het is woensdagochtend en vanmiddag vertrekken we voor een aantal heerlijke dagen naar een fijne camping in het Oosten van het land.   Maar...
onrust

Onrust die niet weggaat

Daar gaat ze weer naar school. Inmiddels zijn er bijna elke week gesprekken geweest met de juf. Wat is er toch aan de hand? Hoe kunnen we haar helpen? Het zijn vragen waar de school mee worstelt. Het lijkt wel of mijn dochter alles niet even goed begrijpt. We weten nu...
kwijt

Kwijt

‘Kom jongens, Teva’s aan dan stappen we in de bakfiets.' Snel pak ik mijn bankpas, slinger de natte handdoeken over de douchecabine en aai m’n hand door de natte haartjes van mijn blonde mannetjes. Zaterdag vroeg in de avond zoeven we nog even naar het dorp voor een...

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.