‘Ik vind je nooit meer lief!’ Pleegdochter Faya werpt zich met veel drama op de bank, terwijl ze deze woorden naar me toe slingert.

Het zijn heftige woorden, maar in deze situatie raken ze me niet. Ik weet dat ze klaar is met alles. Klaar met mij, met de dag en vooral met zichzelf.

‘s Avonds na het eten staat Faya onder de douche. Ik ruim de tafel af en pak de vaatwasser in. Faya roept mij en ik loop naar boven. Een bloot en nat meisje kijkt me aan en zegt: ‘Ik vind je zooo lief!’ Zo kan ik dus in één dag transformeren van een ontzettend niet-lief-persoon naar de allerliefste van de hele wereld!

Pleegzoon Finn ligt ondertussen al in bed. ‘Ik ben niet altijd lief,’ zegt hij. Ik zeg tegen hem dat ik hem altijd lief vind en altijd van hem hou. Hij reageert verbaasd. ‘Dat kan toch helemaal niet! Ik doe vaak stoute dingen of ik luister niet.’ Maar mijn reactie blijft: ‘Dan nog vind ik je lief en hou ik van je’. Hij kan het maar moeilijk geloven. ‘Dat vind ik heel gek, maar dat is wel fijn,’ is zijn antwoord.

Onvoorwaardelijke liefde.

Gek en fijn, dat zijn wat mij betreft precies de juiste woorden. Want hoe vaak wordt liefde niet gezien als handel. Als jij dit doet, dan hou ik van je. Of als jij niet aardig bent, wil ik niks meer met je te maken hebben. Hoe fijn is het om geliefd te zijn, los van wat je doet wat je bereikt hebt? Los van wie je bent of de dingen die je fout doet. Hoe fijn is het als er zonder enkele voorwaarde van je wordt gehouden?

Soms doe ik niet aardig tegen de kinderen. Ik praat mee met de roddel, of zeg dingen waar ik later spijt van heb. Ik kan me dan zo schuldig voelen, dat ik er wel een paar dagen last van heb. Het wordt dan alleen maar zwaarder. Pas al ik die gevoelens bij mijn hemelse Vader breng, en Hij Zijn licht en liefde erover kan laten schijnen, verdwijnen ze weer.

God vindt jou lief. Ook als je stout bent. Ook als het mis gaat. Hij vond je al lief voordat je geboren was. Geliefd en gewenst zijn, wie wil dat nou niet. Onvoorwaardelijke liefde. Er zit denk ik wel één voorwaarde aan: dat je je hart ervoor openstelt om het daarin tot in het diepst van je wezen te laten doordringen.

Kinderen verdienen onvoorwaardelijke liefde. Ze mogen het zich eigen maken. En wij als ouders mogen hen die speciale liefde geven. Uitdelen in een wereld waar de liefde zo bevlekt en vervaagd is. Gek, fijn, soms niet te bevatten, maar durf te blijven geven. Die liefde is zo kostbaar.

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

het eerste lied

Het ontvangen en doorgeven van Gods zegen

Sifra Bekx schreef een prachtig blog over het zegenen van je kinderen, die we hier graag delen. ‘Mam, mam… Je bent vergeten ons te zegenen’, zucht Janoah terwijl we klaar zijn met bidden en Bijbellezen. ‘Oh natuurlijk lieverd, wat goed dat je er nog aan denkt’, zeg...
groeipijn

Groeipijn

Midden in de nacht sta ik op de gang een hek te bouwen van twee lege wasmanden. Blijkbaar niet zo zachtjes als dat ik dacht, want achter mij hoor ik gestommel. ‘Wat doe je?’ zegt mijn man al gapend. ‘Oh, gewoon. Ik vind het maar niks, dat dat traphekje weg is,’...
ontbinden

Ontbinden

Het was een romantisch sprookje, de dertien jaar dat ik mijn leven met Alex mocht delen. We waren in alle opzichten met elkaar verbonden: door de ringen om onze vingers, de gezamenlijke bankrekening, ons geloof in God, maar bovenal door onze kinderen. Tot dat...
gezamenlijke geschiendenis

De kracht van een gezamenlijke geschiedenis

Ik weet niet hoe jouw agenda eruitziet, maar in die van mij is het verjaardagsseizoen weer volop begonnen. Elke week staan er wel weer één of meerdere feestjes gepland. Het ritme van pre-corona lijkt weer helemaal terug, wat ervoor zorgt dat we oude vrienden weer...

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.