Hoe verbind ik mezelf met mijn puberzoon van 12 wiens interesses zich steeds verder van die van mij verwijderen? Het woord ‘verbinding’ schiet de laatste tijd te pas en te onpas door mijn gedachten. Ik doe echt mijn best als ik de zoveelste opsomming hoor van Minecraft-codes en Star Wars-personages, maar ik merk dat na het horen van een stuk of 10 begrippen die ver van mijn bed staan mijn gedachten alweer ergens anders heen gaan. Ik luister wel, ik knik en glimlach begrijpend, maar het kost me echt moeite om mijn concentratie erbij te houden. Ik heb dus ook maar besloten dat dat niet erg is. Ik geef hem zijn tijd om het even kwijt te kunnen en al kan ik er zelf zeer weinig mee, dat is oké. Hij heeft het gevoel dat er wordt geluisterd. 

Onze interesses liggen zover uit elkaar, maar toch vind ik het belangrijk om elkaar ergens te vinden. Dus zijn we op zoek gegaan naar iets wat we allebei wel leuk vinden. We hebben niet lang hoeven zoeken: feelgood-films! Kortgeleden keken we heerlijke exemplaren als Dangerous Minds en Freedom Writers. Films waarin de underdog opstaat en echt tot leven komt door persoonlijke aandacht en gezien worden. Na afloop spraken we ook nog een paar keer over de films die we samen zagen. We vertelden allebei wat ons raakte en wat we minder leuk vonden. Ik denk dat dat eigenlijk ook het belangrijkste is in het leven: gezien worden, gehoord worden. Bevestigd worden in dat je er bent, je ertoe doet.

Sinds Joah klein is, doe ik dat elke morgen. Ik zeg tegen hem: ‘Je bent gewenst, je bent geliefd en je bent een kind van God. Papa en mama houden van jou.’ Tegenwoordig onderbreekt hij mij wel eens met een ongeduldig: ‘Ja, ja en ik ben een kind van God en jullie houden van me!’ en stapt dan op zijn fiets en gaat er vandoor naar school. En toch blijf ik het stug herhalen. Ga er niet vanuit dat je kind wel weet dat je van hem of haar houdt, zeg het elke dag! Het te horen krijgen, is zo ontzettend belangrijk!

Joah was laatst bezig met fotograferen op zijn telefoon. Ik zat achter de computer en zag hem wel bezig, maar sloeg er geen acht op. Tot hij zei: ‘Ik fotografeer alleen mooie dingen die de moeite waard zijn’ en hij met zijn camera recht voor mijn neus stond en dus mij bedoelde. Charmeur. Maar het doet me goed te weten dat hij mij ook ziet.

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

prinses

Een prinses met een vetrolletje

Puffend sta ik voor de spiegel. Ik heb me met veel moeite in een zomers jurkje gewurmd. De rits op mijn rug kreeg ik net dicht. Het is een mooi jurkje. Op een paspop. Waarom heb ik dit ding in vredesnaam ooit gekocht? Elke bobbeltje, vetje en randje is zichtbaar. Veel...
verbinden is vinden

Verbinden is vinden

Verbijsterd kijk ik van mijn navigatie naar het straatnaambordje boven het nauwe klinkerstraatje. De herinnering van dat moment in 2016 staat me nog heel helder voor de geest. Achter mijn stilstaande Opel Corsa toetert een medeweggebruiker, maar ik ben niet in staat...
een lading genade

Een lading genade in mijn boodschappenkar

Ik ben boodschappen aan het doen met mijn peuter van twee. Wij zijn net op vakantie dus ik heb best wat levensmiddelen nodig. Ik loop door een onbekende winkel, dus moet best wel zoeken waar hier de pindakaas, het brood en de spaghetti ligt. Mijn dochter zit in de...
omgaan met kritiek

Omgaan met kritiek op je kind

‘Hij is niet zo gehoorzaam.’‘Hij heeft een korte spanningsboog.’‘Wel een sterk eigen willetje he?’‘Hij houdt wel van grenzen opzoeken.’‘Vandaag heeft hij een ander kindje geduwd.’´Kan hij ook stilzitten?’ Niemand krijgt zoveel (negatieve) feedback als een kind. En...

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.