Lieve vrouw. Ik moet iets bekennen: ik vergelijk mezelf met jou. Heel vaak hoor ik een stemmetje in mijn hoofd dat zegt ‘zij is mooier’. Veel erger is het als ik denk ‘het valt met mij nog wel mee’. Dat spijt me. Ik heb iets goed te maken. Ik begin met tegen mezelf te zeggen: ‘doe dat nooit meer’. En nu… hoop ik dat ik het een klein beetje kan goedmaken met dit blog, dat gaat over jou en je schoonheid.

Ik vroeg 25 vrouwen ‘wat betekent mooi zijn voor jou?’ en ‘hoe houdt dat je bezig?’. Ik werd overweldigd door prachtige reacties. Van Joyce (42) die schreef dat ze in januari ‘een newyear-resolution’ met zichzelf aanging: elke dag rode lippenstift dragen (en het voelt geweldig!). En Rianne (43), die groeide in lichaamsomvang maar gelukkig ook psychisch en geestelijk waardoor ze eindelijk van zichzelf houdt. Marije (31) die de hele wereld over reist en concludeert dat we in Nederland erg veel met uiterlijk vertoon bezig zijn. Zelf wordt ze ook happy als ze zich mooi aankleedt. “Elke dag, ook al hangt m’n kind aan m’n been, ik doe het voor mezelf!”.

“Dat gaat niet altijd even makkelijk”

Wat me vooral opviel? Alle vrouwen gaven antwoord. Worstelingen, plezier, dankbaarheid, alles kwam voorbij. Schoonheid is een onderwerp dat ons allemaal bezighoudt. Ziek, net bevallen of in de overgang. In veel reacties proefde ik iets van schroom. Zoals Loïs (37) het eerlijk zegt: “ik denk gelijk: schoonheid zit van binnen. Mooi gezegd, maar dan moet ik toegeven dat mijn gedachten snel uitgaan naar uiterlijk mooi zijn en dan is het ‘iets’ minder positief.” Mieke (31) geeft eerlijk toe “ik wil goed voor mijn lichaam zorgen omdat ik het van God heb gekregen. Hij vindt mij mooi en daar probeer ik me bewust van te zijn, al gaat dat niet altijd even makkelijk.”

“Schoonheid groeit met acceptatie en dankbaarheid”

Mooi zijn houdt vrouwen van alle leeftijden bezig. Onze kijk op schoonheid verandert door de dingen die we meemaken. Jorinde (29) keek ineens met heel andere ogen naar zichzelf na de geboorte van haar zoon: “Na de bevalling keek ik naar mezelf in de spiegel en ik heb mezelf nog nooit zo mooi gevonden (terwijl ik eruit zag als een wrak).” Sietske (33) mag bijna trouwen en schrijft “Ik wil naar mijn omgeving, of misschien wel de hele wereld, maar vooral naar mijn aanstaande man, liefde en openheid uitstralen.” Joyce zegt: “Ik wil ik graag laten weten dat het een vreugde is om de 40 te zijn gepasseerd; het is zo fijn om met de jaren wat onzekerheid kwijt te raken en wat relativeringsvermogen te ontvangen; heerlijk!” En Wilke (37) zegt: “Volgens mij groeit schoonheid met de jaren. Met acceptatie en dankbaarheid.”

“Als ik hakken aanheb, zegt de jongste met een vies gezicht: je hebt pokken aan (pok, pok, pok, als ik loop). Nu ik kinderen heb lijkt het ineens geoorloofd om aan te trekken waar ik me echt lekker in voel: kleding die gemakkelijk zit.” (Joke, 35)

“Als ik – niet zo sexy – de vaatwasser uitruim”

Echte schoonheid zit vanbinnen. Dat is er al jong ingeramd bij ons. Stiekem hebben we er met elkaar van gemaakt dat mooi zijn er dus niet toe doet. Marije (31) weet dat je innerlijk onlosmakelijk met je buitenkant te maken heeft: “Het begint allemaal van binnen. Een liefdevol en geduldig hart, straalt door naar buiten. Zo ver, dat je er van straalt! Dat vind ik zo mooi, als ik iemand zie stralen. In combinatie met de Nikes van het seizoen en roze lippenstift is het helemaal af.” Rianne (37) vertelt dat schoonheid voor haar te maken heeft met stralen in alle omstandigheden. “Ook als ik – niet zo sexy – de vaatwasser uitruim. Dat houdt mij bezig, stralen op de plek waar ik ben en sta en doe.”

“Gezond leven geeft zelfvertrouwen”

Onze binnenkant verdient dus aandacht. Marloes (30) zegt: “Mooi zijn betekent voor mij fit zijn. Als ik gezond eet en leef, voel ik me fit en dus mooi. Ik vind het daarom belangrijk om goed voor mezelf te zorgen.” En ook voor Mieke (31) speelt gezondheid een belangrijke rol in haar uiterlijk: “Mooi zijn betekent voor mij dat je tevreden bent met jezelf en dat ook uitstraalt. Zelfvertrouwen dus. Ik krijg zelfvertrouwen door gezond te leven, met goede voeding en sport.”

“Nu de zon begint te schijnen, wordt mijn lichaam weer belangrijker. Wat extra oefeningen doen, veel water drinken en ook maar weer eens hardlopen. Dat helpt me ook om rustig in mijn hoofd te worden waardoor ik meer ruimte heb voor mijzelf en anderen.”(Akkelien, 35)

“Mijn schoonheid is niet van mij”

Dat ik mezelf vergelijk met anderen, daar doe ik hen tekort mee en mezelf trouwens ook. En God. Hij schiep elke vrouw naar Zijn evenbeeld. Joyce zegt terecht “Ik vind het mijn plicht en maak het tot een doel om in ieder mens die ik ontmoet schoonheid te vinden/ ontdekken. Ja, soms kost dat wat moeite. Net als dat het proces om teVREDEn te zijn met mijzelf mij moeite heeft gekost.” Rianne zegt: “Ik probeer mooi te zijn in m’n doen en laten, door alle liefde die ik mag ontvangen van God en mensen door te geven aan anderen.” Herma (36) neemt het ook mee in haar gebedsleven: “Mooi zijn gaat voor mij over echtheid, puurheid en zuiverheid. Het houdt me bezig in gebed, dat Hij mij meer en meer op Hem laat lijken, zoals Zijn plan met mij is. Dan schijnt Zijn schoonheid door mij heen.”

“Hebben we niet allemaal af en toe bevestiging nodig?”

Zelfs mijn eigen lieve moeder (56) gaf antwoord op mijn vraag. Zij belichaamt wat mij betreft wat al die andere vrouwen hierboven schreven. Met haar 56 jaar nog steeds het stralende middelpunt (zelfs de zon schijnt altijd als zij er is). Natuurlijk hoogblond, bruin bij het eerste zonnestraaltje. Wat ik mooi vind is dat zij de enige vrouw is die eerlijk toegeeft dat ze af en toe bevestiging nodig heeft. Hebben we dat niet allemaal? “Mooi zijn betekent voor mij dat ik mezelf accepteer zoals ik ben. Blij zijn dus eigenlijk. Dan voel ik me mooi. Ik train om me fit te voelen en heb elke dag haarlak mee naar het werk. En ik voel me mooi als mijn man het zegt.”

Doe je mee?

Lieve vrouwen, misschien herkennen jullie je in mij. Vergelijk je jezelf ook met anderen. Stop daar mee (ik zeg het vooral tegen mezelf). Je doet jezelf tekort. Je doet anderen tekort. Je doet God tekort. Ook als je jezelf niet vergelijkt met anderen, vraag ik je om mee te doen. Print de gratis kalenderposter of onderstaand plaatje. Hang hem in een lijstje naast je spiegel. Misschien zie je het zitten om hem cadeau te doen aan een aantal vriendinnen, of te verspreiden via sociale media? Laten we samen een andere beweging op gang brengen. Een stroom van liefde voor elkaar. Waarmee we elkaar power geven om uit te stralen dat we Geliefd zijn!

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.