Drie jaar geleden liep ik bij Aty Elzinga van Binnenstebuiten kleur- en stijladvies naar binnen. Ik droeg een iets te strakke tregging en een simpel donkerblauw shirt, lang over m’n kont. Lekker gewoon. Of eigenlijk gebied de eerlijkheid te zeggen: niet te opvallend. Aty gaf me een kleur- en stijladvies waar ik nog steeds iets aan heb. 

Ik leerde haar kennen als een vrouw met een bijzondere visie op schoonheid. Een maandthema over schoonheid begint voor mij bij haar. Dus ging ik terug en interviewde ik haar.

“Als puber vond ik mezelf lelijk. Te grote voeten, lang lijf. Ik kon er niks mee. Later merkte ik dat vrouwen aan zoveel dingen willen voldoen. Al die rollen: werknemer, moeder, vrouw, in de kerk. We werken ons verrot. En toen werd ik stilgezet. Ik kreeg een burn-out en voelde de druk van de maatschappij. ‘Je bent niet zinvol als je geen betaald werk hebt.’ Wat een worsteling.”

Wie is er nou met kleding bezig?

“Ik zag een advertentie voor een opleiding tot kleur- en stijladviseuse en dacht ‘wat zou ik dat geweldig vinden’. Het voelde als thuiskomen. Ik groeide op tussen de stofjes en mijn moeder leerde me naaien. Maar ik moest het van mezelf onbelangrijk vinden. Ik dacht, wie is er nou met kleding bezig? Er zijn toch veel belangrijker dingen in het leven. Gelukkig zei mijn man: ‘Ik wil dat je iets doet waar je gelukkig van wordt. Ga het maar doen’.”

Wij kijken in de spiegel en denken ‘Mwah’

“Langzaamaan merk ik dat dit Gods plan met mij is. Hij wil dat ik vrouwen bemoedig. God wil hen via mij vertellen ‘Je mag er zijn, ik hou van je!’. Ik wil graag doorgeven hoe groot God is. Dat je Hem groot mag maken in alle gebieden van je leven. Hij heeft ons naar Zijn beeld geschapen. Wij zijn Gods bruid. Als je in de spiegel kijkt, dan zie je Hem. Maar wij kijken en zeggen: ‘Mwah…’ Dat is eigenlijk een belediging aan God. Een bruid maakt zich mooi van buiten, dat mag dus gewoon. Om Hem te eren.”

Weerspiegel je Maker

“Weet je wat ik zo’n mooie ontdekking in de bijbel vond? In de cultuur van de bijbel hadden vrouwen niet zo veel te vertellen. Maar de rol van vrouwen in de bijbel is zo groot. De vrouwen in de bijbel twijfelen niet, ze doen wat ze zijn. Door wie ze zijn, geven ze invulling aan wat God hen geeft. Niet ‘we moeten het eigenlijk zijn’. Nee, ze zijn het! Het is mijn diepste verlangen om vrouwen aan te moedigen om van buiten te laten zien wie ze van binnen zijn. Koningsdochters. Daarom begint mijn werk bij hoe God hen geschapen heeft. Wat heeft Hij in hen gelegd toen ze geweven werden in de buik van hun moeder? Wat vraagt Hij van hen, op dit moment in alle rollen die ze hebben? Pas als ze weten wie ze zijn – van binnen – kunnen ze dat van buiten laten zien.”

Zeven rollen van de vrouw

“Ik heb me verdiept in alle rollen die vrouwen in de bijbel hebben. Het boek ‘Je ware vrouwelijkheid ontdekken’ van Anselm Grün en Linda Jaroch heeft me daarbij geholpen. Zij omschrijven een groot aantal vrouwentypen en koppelen die aan vrouwen in de bijbel.” Over zeven van die rollen, – die iedere vrouw in zich heeft- lees je hieronder

1. De moeder (1 Samuel 1: 4-11)

De moeder is de zorgzame en doorgevende rol. Zij geeft zichzelf voor anderen, laat hen tot bloei komen. Haar kleding moet vooral praktisch zijn en niet in de weg zitten.

2. De priesteres (Handelingen 16:9-15 en 40)

Deze vrouw staat met beide voeten op de grond, maar strekt zich uit naar het hogere; naar God. Haar kledingstijl is verzorgd en niet te opvallend en heeft altijd een vriendelijke touch.

3. De liefhebbende/romantische vrouw (Ruth 3, Lukas 7:37-46 en Johannes 12:1-3)

Dit is de vrouw die veel liefde heeft te geven, omdat ze ook zichzelf liefheeft. Haar kledingstijl heeft romantische vormen; ronde prints, zachte stoffen, enz.

4. De strijdster (Richteren 4: 4-23 en Richteren 5)
Bij deze vrouw is gevaar. Zij strijdt voor het goede en is in harmonie met zichzelf. Haar kleedstijl is krachtig.

5. De gastvrouw/ kunstenares (2 koningen 4: 8-11)

Deze vrouw houdt er van om gasten te ontvangen en haar huis is daar –soms creatief of kunstig- op ingesteld. Haar kleedstijl zal zich kenmerken door een creatieve verzorgdheid.

6. De koningin (Esther 2)

De koningin in iedere vrouw kenmerkt zich door waardigheid en zelfbewustheid, zonder te overheersen. Haar kleedstijl heeft die koninklijke waardigheid en schoonheid in zich.

7. De wilde vrouw /rebel (Exodus 1: 15-21)

Eigen regels gaan voor die van een ander. Deze vrouw weet wat ze wil en gaat haar eigen gang zonder zich iets aan te trekken van wat een ander vindt. Qua kleding komt dit tot uiting in expressieve kleding; anders dan anders.

Op stiletto’s in de tuin
“Vraag jezelf eens af met welke vrouw uit de Bijbel jij je het meest identificeert. Kijk daarna welke kleding daarbij past. Dat schept duidelijkheid: ‘ik mág kiezen, ik hoef niet alle rollen evenveel naar voren te laten komen’. Ze veranderen door verschillende levensfases ook. Als ik in de tuin sta te werken dan kan ik niet als een strijdster op stiletto’s voor de dag komen. (Maar misschien wel in felgekleurde laarzen.) Of als ik drie jonge kinderen heb, dan is het logisch dat de koningin in mij even ondergesneeuwd wordt door snottebellen. Het maakt ook verlangen los: ‘die strijdster staat nu onderaan, maar het liefst wil ik haar toch meer ruimte geven’.”

Interview door Joanneke Wiersma

Foto: Adobe Spark

Joanneke Wiersma

Schrijft | Communiceert | Moeder van drie | Houdt van haar hottub | Wordt blij van mooie gesprekken | www.zin-communicatie.nl

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.