Pinksteren is natuurlijk bij uitstek het moment om eens wat dieper in te gaan op de Heilige Geest. We vieren dat Hij kwam om ons te troosten, te inspireren en kracht te geven. Voor sommigen misschien een ‘gesneden koek’ onderwerp, voor anderen een beetje spannend en zweverig. Wat ervaren onze kinderen eigenlijk van God en de Heilige Geest? En hoe kunnen we hen daarin coachen? Vandaag een gastblogger die ons daarin graag op weg helpt.

Dit blog is een Nederlandse vertaling van een blog van Kaisa Stenberg – Lee, speciaal geschreven voor Power to the Mama’s. Kaisa is een van oorsprong Finse pedagoge, die een tijd in Nederland gewoond heeft en inmiddels met haar Amerikaanse man in de VS woont. Ze heeft ruime ervaring in kinderwerk in en buiten de kerk. De laatste jaren heeft ze zich gespecialiseerd in ‘Spiritual Direction’ (Geestelijke Begeleiding), een vorm van counseling die mensen begeleidt in hun geloofsleven door ze te helpen het goede, ware en mooie te zien in hun leven en te reageren op Gods uitnodiging.

‘Geestelijk begeleiders’

Een tijd geleden, toen ik begon met leidinggeven aan het kinder- en gezinswerk in een gemeente in Amsterdam, schreef ik een brief aan de ouders. Ik noemde hen daarin de ‘geestelijk begeleiders van hun kinderen’.

Als ik in mijn werk als geestelijk begeleider tijd doorbreng met volwassenen en actief probeer te luisteren naar wat de Heilige Geest aan het doen is in hun leven, vraag ik me vaak af hoe we ook kinderen beter zouden kunnen begeleiden in hun spiritualiteit. Ik ben ervan overtuigd dat kinderen niet alleen heel spiritueel zijn, maar ook geestvervulde huizen kunnen zijn voor de Heilige Geest.

Hoe kinderen ‘anders’ zijn

Wie ook maar een minuut heeft doorgebracht met een kind, weet dat ze heel ‘anders’ in de wereld kunnen staan. Ik bedoel niet alleen qua ontwikkeling, maar ook op geestelijk vlak. Het lijkt erop dat kinderen een soort spirituele voelspriet hebben die ze gebruiken in relatie met zichzelf, God en de wereld – iets waar wij als volwassenen soms heel hard voor moeten werken. Verwondering, mysterie, vreugde, vertrouwen, kwetsbaarheid en echte aanwezigheid zijn als een soort achterdeurtjes naar God, die voor ons als volwassenen soms zo moeilijk te vinden lijken.

Ik heb vaak de neiging om mijn ware ik, die zo graag gezien en gekend wil worden, te negeren. Ik barst juist van de zelfkritiek en vergelijk mezelf voortdurend met anderen. Jonge kinderen doen niet aan zichzelf afwijzen of negeren. Ze zijn er altijd precies zoals ze echt zijn. Zelfs hun lichaam vertelt precies wat er vanbinnen gebeurt. Toch zijn ze niet alleen met zichzelf bezig; ze zijn volledig aanwezig, ontvankelijk voor anderen, en nemen alles in zich op van de wereld om hen heen.

De baby Heilige Geest?

We maken vaak een soort onderscheid tussen de spiritualiteit van kinderen en die van volwassenen. Maar ik heb nog nooit gehoord van een aparte Heilige Geest voor kinderen of tieners. Er is maar één Heilige Geest. De Heilige Geest die zichzelf volledig geeft aan wie daarom vraagt, ongeacht hun leeftijd of ervaring. Wanneer kinderen bidden om genezing, geneest de Heilige Geest niet ‘in het klein’.

Misschien is het grote verschil vooral dat kinderen (zodra ze horen over de Trooster, de Vriend die ons nooit verlaat, de Krachtige Genezer) Hem ook écht geloven en vertrouwen zonder daar eerst allerlei overdenkingen, ervaringen of ander bewijs voor te hoeven hebben.

De Geest aan het werk

We moeten niet vergeten dat God, door de Heilige Geest, allang aan het werk is in en door kinderen. En net zoals wij zelf leren om het werk van de Geest te herkennen in ons eigen leven en daarop te reageren, kunnen we kinderen helpen hetzelfde te doen. Door de juiste vragen te stellen en opmerkzaam te zijn leren we te luisteren naar de Geest in ons en door het kind.

Ik ben ervan overtuigd dat als wij kinderen begeleiden in hun leven met God, we voor prachtige verrassingen komen te staan. Ik wens ons allemaal toe dat we de Heilige Geest, hand in hand met onze kinderen, steeds beter leren kennen.

Wil je meer van Kaisa lezen? Ze blogt (in het Engels) op www.kutsucompanions.com 

Dit blog is vertaald door Suzanne Struiksma

Foto: Pivvy/Pixabay

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.