Abracadabra, ik wou dat ‘ie… weg was! Of in het geval van mijn zoontje: aakbrakabraakbraak. Vol overtuiging verstopt hij in dit filmpje een drinkfles onder zijn kleding. Weet hij echt niet dat ik natuurlijk al lang heb gezien én gehoord waar zijn drinkfles is? Kinderfantasie is fascinerend!

Kinderfantasie is nuttig

Bij kinderen loopt realiteit en fantasie nog heel erg door elkaar. Dat leidt tot situaties als deze. Je kunt er vast nog een aantal bedenken. Zoals de monsters onder het bed. Denkbeeldige vriendjes. Vader en moedertje spelen. Je kind kan zelfs behoorlijk overtuigd zijn van zijn zelf verzonnen verhalen. Is het erg dat kinderen nog niet weten of iets echt is of niet? Nee helemaal niet! Fantasie helpt kinderen juist zich goed te ontwikkelen. Ik noem een aantal dingen:

  1. Je kind leert om creatief te zijn, zijn eigen mening te vormen. Vroeger moest je gewoon doen wat de juf of later je baas je opdroeg. Tegenwoordig vraagt de samenleving om mensen die zelf kritisch zijn en verbeteringen kunnen aanbrengen, bijvoorbeeld op het werk. Daar heb je fantasie voor nodig. Voorstellingsvermogen, om dingen te bedenken die er nog niet zijn!
  2. Je kind leert om zich in te leven in een ander. Als je kind de moeder van een gezin speelt, moet het goed nadenken over wat moeders allemaal doen. Wat zij belangrijk vinden, hoe ze zich gedragen. Fantasie helpt je kind dus om zich een voorstelling te maken van hoe anderen denken en voelen.
  3. Met fantasie probeert je kind zich een voorstelling te maken van bepaalde gebeurtenissen. Bijvoorbeeld als het naar de dokter moet voor een prik. Of als het voor het eerst thuis gaat spelen bij een nieuw vriendje. Je kind bereidt zich zo voor op nieuwe situaties.
Fiets-fantasie

Neem je kind dus serieus als hij fantaseert. Het is de moeite waard! Wil je zelf eens ontdekken hoe ver de fantasie van jouw kind reikt? Doe dan dit fietsspelletje:

Ga tegenover elkaar op de grond liggen en zet jullie voeten tegen elkaar aan. Jullie maken samen fietsbewegingen. Na een tijdje maak je opmerkingen over de omgeving die jullie zogenaamd tegenkomen. Bijvoorbeeld: we fietsen door het weiland, het gras is heel mooi groen… Hé, zie je die wolk daar ook? Waar lijkt die op? Samen maken jullie zo een reis door een prachtige fantasiewereld. Benieuwd wat je kind onderweg allemaal tegenkomt!

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.