‘Kom jongens, Teva’s aan dan stappen we in de bakfiets.’ Snel pak ik mijn bankpas, slinger de natte handdoeken over de douchecabine en aai m’n hand door de natte haartjes van mijn blonde mannetjes. Zaterdag vroeg in de avond zoeven we nog even naar het dorp voor een ijsje als toetje. Tenminste, dat willen we gaan doen. Maar waar zijn die Teva’s?

Deurmat? Nee. Ik open de deur en kijk of ze er voor liggen…nee. Mijn gedachten gaan naar vanmiddag. Bij de zandbak die er sinds vanmiddag uitziet als een modderpoel? Bij de picknicktafel? Trampoline? In de trekker? Op school? Bij oma? KAK zeg, die dingen kunnen overal zijn!

Weer iets kwijt.

‘Ik vind kwijt zijn dus echt een rot emotie’, bijt ik mijn man toe terwijl ik hem maan mee te zoeken. ‘Het is geen emotie’, zegt hij zoals altijd terug. Uhmm ja klopt. Misschien. Nee het is toch wel emotie. Ik voel nogal veel frustratie namelijk.

Dat eindeloze gezoek naar spullen is zo irritant. De vraag waar het ligt, hoe lang je blijft zoeken of afwachten tot het bovendrijft en het moment dat je je overgeeft en gewoon nieuwe sandalen koopt.

Met de baby op m’n heup loop ik rond en pak wat spullen bij elkaar. We zijn die zomerjas ook al kwijt, bedenk ik geïrriteerd. Van de week stond ik samen met de directeur nog bij de gevonden voorwerpenbak van school te zoeken. Complete gymoutfits, schoenen en lunchpakketten liggen te wachten om gevonden te worden. ‘Ik snap niet dat mensen dit niet missen’, spreekt de directeur vol verbazing uit.

Als juf heb ik me net als de directeur altijd verbaasd over die gevonden voorwerpenbak die maar vol bleef, maar nu, drie kinderen verder, snap ik het. Zelfs ik, een kleine control freak, leg me erbij neer: je kunt niet altijd je kinderen op de voet volgen waar ze uithangen en waar hun eigendommen rondslingeren.

Zo zie je maar, kinderen maken je mild. Vol begrip voor al die andere papa’s en mama’s die ook maar gewoon hun best doen. Mild. Bij drie zeker is mijn ervaring. Ik snap die moeders. Voordat je merkt dat iets mist is het al te lang geleden om te bedenken of je kind nu op school, zwemles, bij de BSO of een vriendje was toen hij het kwijt-item voor het laatst gebruikte.

Manlief vraagt: ‘Waar heb je ze opgeruimd Jur?’ De kleuter kijkt met een serieuze blik om zich heen en doet zijn wijsvinger tegen zijn lip. ‘In de schoenenkast.’ Met z’n drieën staan we in de gang voor de kast en ja…daar liggen ze. In de schoenkast, of all places.

Met schaamrood op m’n wangen kijk ik m’n man aan. Tja, gelukkig maakt het ouderschap je mild, misschien vooral naar jezelf.

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

Gratis Bijbels vakantieboekje: dé oplossing voor op vakantie

De zomervakantie komt er weer aan! Op zaterdag 9 juli begint het in het midden van het land en naar verwachting vertrekken die zaterdag een hoop gezinnen gelijk richting fijne vakantieadressen. Heerlijk! De vakantie is voor iedereen anders en kan op zoveel...
nicu

Kraamtijd op de intensive care

Het is tijd om op te ruimen en uit te zoeken. Mijn telefoon herinnert me er al weken aan. Altijd op ongelegen momenten: net als ik geniet van mijn kroost en ik zie hoe leuk ze met elkaar spelen. Dan wil ik dat zo graag even vastleggen en een foto maken. O nee, lukt...

Er zijn echt mogelijkheden als je onbedoeld zwanger raakt

Toen Jacorine (18) er twee jaar geleden achter kwam dat ze onbedoeld zwanger was, dacht ze dat ze geen toekomst meer had. De biologische vader reageerde woest en haar ouders durfde ze in eerste instantie niets te vertellen. Via een oud-klasgenootje kwam ze in contact...
lastige vragen

Lastige vragen over stekende muggen

‘Mama, heeft God de muggen ook gemaakt?’ Aan het einde van het bedtijdritueel komt Daniël ineens met deze vraag op de proppen. Ik vind het een lastige. Ik begrijp best dat hij zich afvraagt waarom God dieren heeft gemaakt die ons prikken en jeuk bezorgen. Dat is voor...

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.