Mijn dag begint vaak met een lijstje van dingen die ik moet. Alle was wegwerken. Een blog schrijven. Stofzuigen. Cadeautjes kopen voor dat ene kinderfeestje. De biebboeken terugbrengen. En oh ja… weer op tijd bij het schoolplein staan. Natuurlijk moet de lat bij de dingen die ik doe zo hoog mogelijk. Presteren, dat hoort echt niet alleen in de boardroom thuis. In de ‘BV Mama’ kan ik er bijvoorbeeld in de bathroom ook wat van. Want de volgende keer bij de tandarts mogen er geen gaatjes te vinden zijn!

Ben Tiggelaar schreef een blog over presteren als ondernemer. Ik vond de inleiding eigenlijk behoorlijk treffend voor het moederschap: “Ondernemen is niet: plannen, uitvoeren, scoren. Het is meer: iets verzinnen, ploeteren, fouten maken en soms weer helemaal opnieuw beginnen.” Vervang het woord ondernemen door opvoeden en je hebt een redelijke samenvatting van hoe ik naar mijn rol als moeder kijk.

Verkies leren boven presteren
Tiggelaar schetst in het blog dat je beter kunt leren dan presteren. Wie presteert is volgens hem eerder geneigd om zijn fouten te verdoezelen en maakt ze een volgende keer gerust opnieuw. Tiggelaar: “Wie echter vooral denkt vanuit leren, gebruikt de moeilijkheden onderweg als input voor verbetering. Daardoor leidt een leerdoel doorgaans tot meer succes dan een prestatiedoel.”

Ha, een mooie les voor mijn moederrol.

Prestatiedoelen voor moeders Leerdoelen voor moeders
Reduceer het aantal gaatjes in het gebit van je kinderen tot nul bij het volgende tandartsbezoek. Verzin drie manieren waarop je de tanden van je kinderen zo schoon mogelijk houdt.
Zorg dat je kinderen zo gezond mogelijk eten. Bedenk elke week een manier waarop je inspiratie kunt opdoen voor een gezond recept.
Lever de bibliotheekboeken op tijd in om een boete te voorkomen. Bedenk twee manieren waardoor je gezinsplanning verbetert.

Drie keer winst
Deze manier van denken levert me in elk geval drie dingen op:

  1. Zeg nou zelf, die rechterkolom leest een stuk leuker weg. Toch? De leerdoelen voor moeders geven energie om aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld om te sneupen op internet naar lekkere recepten. In tegenstelling tot de prestatiedoelen, die komen bovenop het lijstje van al het andere dat ook moet.
  2. De leerdoelen voor moeders geven ruimte om op een andere manier te kijken. Het prestatiedoel nodigt wat mij betreft uit tot meer van hetzelfde. Langer en harder poetsen. Het leerdoel nodigt uit om mijn kinderen misschien wel te leren om hun tanden te stoken.
  3. Het is ineens een stuk makkelijker om mijn kinderen te betrekken bij de ontwikkelingen die ik voor mijn gezin voor ogen heb. Want een nieuwe manier bedenken om de gezinsplanning te verbeteren, dat kunnen de kinderen ook wel. In het geval van het prestatiedoel hadden ze alleen slaafs achter hun gestreste moeder aan moeten lopen. Die zo nodig weer naar de bieb moet om een boete te voorkomen.

Mijn leerdoel voor 2019?
Leren denken in leerdoelen. Dat wordt vast iets met verzinnen, ploeteren, fouten maken en weer opnieuw beginnen. Nu al zin in!

Foto: rawpixel

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.