Het is zover. Afgelopen week bereikte ik een nieuwe mijlpaal in het leven als moeder. Ik werd namelijk luizenmoeder. krab, krab
Nu zul je denken: ‘ach ja, ieder zijn taak op de basisschool. Of misschien denk je wel gelijk: mij niet gezien, ik ben gelukkig voorleesmoeder of overblijfmoeder. Of schoolbiebmoeder of… alles liever dan luizenmoeder.  

Luizenmoeder is nou niet bepaald favoriet. Het was voor mij ook niet echt vrijwillig. Het werd me zogezegd door de strot gedouwd, op mijn bordje gedeponeerd zonder enige vorm van inspraak.  

Nu denk jij misschien: ‘kom, kom, dat valt wel mee. Zó erg is dat nou ook weer niet toch?’  

Nee, dat is waar, ik ben het op school zelfs jarenlang geweest. Het was een prima functie. Je had slechts 1 taak. Ze vinden! Of liever nog: Ze niet vinden. En ik was goéd hoor! Ik heb er in al die jaren niet één gevonden. Ik bedoel maar, ieder zijn talent. 

Tot vorige week. 

Drie kinderen in de bonus. Nee, niet op school. Thuis. Bij mij. Thuis! Oh gruwel, er was geen twijfel mogelijk. Bij één zoon leek er wel een vlooienmars gaande. Wat hadden ze het goed. Dat kan ik overigens goed begrijpen. Mijn kinderen zijn zeer gastvrij. Ze brengen iedereen mee naar huis. En ergens móet je als moeder toch je grenzen stellen. Maar nu was ik te laat. Ze wilden niet vrijwillig vertrekken. Ik schreeuwde uiteindelijk nog: Ga lekker iemand anders neten! Zonder effect. Geen haar op hun hoofd die erover dacht om de luizen en neten vrijwillig het ruime sop te laten kiezen. 

Het werd help! Paniek! Google! 

Inmiddels zijn we wat dagen verder en is de conclusie dat luizenpluizen bepaalt géén luizenbaantje is. Ik heb krab, krab permanent jeuk, ook al is er bij mij gelukkig nog geen enkele luis gesignaleerd. “Maar check het toch maar even schat, want het jeukt wel een beetje.” 

Inmiddels ben ik volleerd luizenmoeder en heb ik speciaal voor jou wat tips bij luizenpluizen. Mocht het bij jou ook zover komen.  

  1. Gebruik een shampoo die luizen én neten doodt. 
  1. Was tussendoor met head & shoulders, dat schijnt ook te werken. En gebruik crèmespoeling want daar hebben ze ook een hekel aan en het kamt makkelijk. Ik spoel het er pas uit na een kambeurt. 
  1. Bij de Kruidvat verkopen ze een hele fijne luizenkam (huismerk €4,95). Schuif een stukje verbandgaas over de tandjes. Dan trek je in 1 beweging alles tussen de tandjes uit. 
  1. Het advies van de GGD is kammen, kammen, kammen. Elke dag, totdat je niks meer vindt. Kam daarna nog een week door. 
  1. Ik spoel de kam steeds tussendoor af in een bakje kokend water.  
  1. Luizen kunnen niet overleven zonder gastheer. Wassen van beddengoed, kleding, jas en alles zuigen is dus achterhaald. Maar wél een prettig idee natuurlijk.  

En tot slot toch één troost, luizen zijn gek op schoon haar. Maar dat vind ik eerlijk gezegd maar een schrale troost.  

Foto: Pexels

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.