Nesteldrang; Iedere mama kent het verschijnsel. Boenen, poetsen, verven, shoppen. Net zo lang tot je tevreden bent over hoe schoon, fris en gezellig jullie huis is. Niet alleen als je zwanger bent komt dit verschijnsel voor, maar vaak ook in het voorjaar of het najaar.

Dat de trap nog niet geverfd is maakte je eerder niet uit maar nu moet deze toch echt binnen twee weken klaar zijn! Met meer aandacht bekijk je je huis en zie je gebreken die je eerder nog opvielen. Je stopt meer energie in jouw thuis, waardoor het schoner, gezelliger, verzorgder en mooier wordt.

Verlangen

Na het lezen van mijn blog van afgelopen donderdag, hoop ik dat ook bij jou het verlangen is aangewakkerd om meer van God in en door jouw leven te gaan ervaren. Ik noem het maar even ‘geestelijke nesteldrang’. Het verlangen jouw ‘huisje’ meer en meer te vullen met Gods liefde, warmte, hoop en leven. Hoe geven we God die ruimte om meer en meer van Zijn licht door ons heen te gaan schijnen?

“Blijf in Mij dan blijf ik in jullie.’ Johannes 15:4a

Het begint bij het besef dat God altijd heel dichtbij is. Wanneer we dat als een feit aannemen, weten we dat we ons elk moment van de dag op Hem kunnen richten. Ook al voelt het niet altijd zo, God ís er. Hij woont immers in ons!

Wanneer jij tijd en ruimte maakt voor God zal je merken dat Hij allang op jou wacht.

Tijd en ruimte hebben we als moeders niet zo veel. Ik heb gemerkt dat het helpt om de hele dag door kleine momentjes te maken voor God. Bijvoorbeeld door op de wc een dagelijks woord te lezen of door tijdens een wandeling met je kinderen de mensen die je tegenkomt (in gedachten) te zegenen. Ik vraag Hem ook of Hij mij wil laten zien wat mijn kinderen nodig hebben en op zeldzame alleen-momenten pak ik het aanbiddingsboek van de kerk erbij. Wanneer ik op mijn fiets zit op weg naar werk vraag ik God door mij heen te werken.

Zo ervaar ik Zijn aanwezigheid en merk ik dat Hij tot me spreekt, me vult met liefde en Zijn kracht. Dagelijks tijd nemen voor God zorgt ervoor dat je Hem beter leert kennen en meer van Hem gaat uitleven en uitstralen.

  • Hoe neem jij tijd voor God in je drukke bestaan?

Een tweede tekst die ik er graag bij pak:

“Ik noem jullie geen slaven meer want een slaaf weet niet wat zijn meester doet; vrienden noem ik jullie, omdat ik alles wat ik van de Vader heb gehoord, aan jullie bekend gemaakt heb.” Johannes 15:15

Jezus noemt ons zijn vrienden

Dat vind ik nog steeds zo bijzonder. Dat ik, mens, Jezus als vriend mag beschouwen. We lezen dat Hij ons vrienden noemt omdat Hij met ons heeft gedeeld wat Zijn Vader hem vertelde. Het woord delen valt me op. Vrienden delen hun hart met elkaar. Ik geloof dat dit Gods wil is, dat wij met Hem delen wat er in ons hart leeft. Onze blijdschap, ons verdriet, onze zorgen en ons verlangen. Op hele pittige dagen mogen we huilend bij Hem komen en zal hij ons helpen met nieuwe kracht weer op te staan. Op vrolijke en fijne dagen mogen we Hem danken en deelt Hij in onze vreugde.

Daarnaast deelt God ook Zijn hart met ons. In de Bijbel lees je dat God een sprekend God is. Zo spreekt God door Zijn woord tot ons en daarnaast door Zijn Geest in ons. Het verstaan van Gods stem is niet voor iedereen even gemakkelijk. Ook spreekt God anders tot jou dan tot mij. Zo ontvangt mijn man vaak een woord van God en ik eerder een beeld. Soms loop ik op straat en voel ik me aangespoord iemand te bemoedigen. Ook spreekt Hij door mijn kinderen en laat Hij op die manier iets van Zijn liefde zien voor hen en voor mij. Zijn woorden brengen altijd meer vrede, meer liefde, meer hoop in je hart. Door zo’n vertrouwde omgang met Hem kunnen we niet anders dan veranderen en groeien in karakter.

  • Heb jij wel eens gemerkt dat God tot jou spreekt?

“Schuld en schaamte komen niet van God, berouw wel.”

Maar er komt een tijd, en die tijd is nu gekomen, dat wie de Vader echt aanbidt, Hem aanbidt in Geest en waarheid. De Vader zoekt mensen die Hem zo aanbidden, want God is Geest, dus wie Hem aanbidt, moet dat doen in geest en waarheid. Johannes 4: 23-24

Deze tekst klinkt wat ingewikkeld. In geest en waarheid, wat wordt hier toch bedoeld?

We mogen écht zijn voor Hem. We mogen alles van onszelf laten zien en hoeven niet de helft te verstoppen. God wil dat we in oprechtheid tot Hem naderen. We hoeven dus geen schijngebed te houden omdat het zo hoort of aan rituelen vast te houden omdat we dat nou eenmaal altijd zo deden. God vraagt jou te komen zoals je bent. Schuld en schaamte komen niet van God, berouw wel. Het maakt dat je inziet dat iets niet goed is en geeft ruimte voor herstel. God wil jouw herstel geven. Laat God toe in jouw ‘huisje’, dan kan Hij nog meer ruimte gaan vullen met Zijn Geest.

Ook bedoeld God hier dat we dus niet naar een bepaalde plaats toe hoeven te gaan maar dat die heilige plaats in ons is. We kunnen onze handen opheffen, zingen en dansen voor Hem in ons zolderkamertje of buiten in het park.
We kunnen Hem aanbidden door met een liefdevol hart te koken, door geduld op te brengen voor ons treuzelend kind. We aanbidden Hem door tijd door te brengen met onze kinderen, naar hen te luisteren en hen over Jezus te vertellen. Het gaat om jouw hartsgesteldheid. God ziet jouw hart!

  • Hoe lukt het jou om écht te zijn bij God?

Als laatste kijk ik graag naar de tekst in Mattheüs 18:20:

Want waar twee of drie vergaderd zijn in Mijn Naam, daar ben ik in het midden van hen.

Samen God zoeken is ontzettend belangrijk en waardevol. God zegt dat Hij zelf in hun midden is. Gods Geest is in ons en wanneer wij Hem samen zoeken is Hij bovendien ook nog in ons midden.

  • Heb jij een maatje met wie je jouw hart kan delen? Met wie je samen kan bidden en aanbidden?

We hebben gelezen dat God een relatie met ons wil waarin we tijd en ruimte maken voor Hem. Een relatie waarin echtheid en liefde overheersen. Vandaag wil ik je vragen om eens te proberen alles wat op jouw hart ligt met God te bespreken. Schrijf eens een brief aan God of vertel het hardop. Hij luistert, Hij wacht, Hij verandert je, Hij vormt je en heeft je ZO lief!

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.