Wat was die eerste tijd afschuwelijk en prachtig tegelijk! Avond aan avond, en dat zo’n 16 weken lang, lag ik hondsberoerd op de bank. Kotsmisselijk, doodmoe, en tegelijkertijd de meest gelukkige vrouw van het universum. Wat lijkt het al een leven geleden (mijn kinderen zijn nu 5 en 3 jaar oud), maar vergeten doe ik het nooit.

Dat Daniëlle zwanger is, dat is nu toch wel een beetje hét nieuws op Power to the Mama’s! Maar Daniëlle is ongetwijfeld niet de enige, en heel veel andere lezers hebben ook een zwangerschap meegemaakt óf een zwangerschapswens (gehad). En of het nu rozengeur-en-manenschijn is, of kotsend-en-met-bekkenklachten – de zwangerschap is een unieke tijd in je leven.

Heb je ooit een relatie gelegd tussen je zwangerschap en geloofsopvoeding? Ik had dat niet. Maar wat tof is het dat we elkaar ideeën kunnen aanreiken. Ik raakte geïnspireerd door anderen om mij heen, om al tijdens mijn zwangerschappen een begin te maken met geloofsopvoeding. Klinkt het wat merkwaardig? Vandaag 2 tips, die beiden komen uit mijn boek ‘Mosterdzaadjes’. Tips die zowel gaan over je kindje, als over jou. Want reken maar dat geloofsopvoeding op jou als mama minstens zoveel effect gaat hebben als op je kindje – zelfs al tijdens de zwangerschap!

Met je baby meebidden
Negen maanden lang groeit een klein mensje in je. Het is ongelooflijk wat er zich allemaal in je binnenste afspeelt. En zelfs als je kindje nog zo’n ‘vormeloos begin’ is (Psalm 139:16), kun je al voor je kindje bidden. Tijdens mijn zwangerschappen leerde ik om heel gericht met mijn ongeboren kinderen mee te bidden: toen het hartje begon te kloppen (rond week 6) bad ik dat het altijd zou kloppen voor God. Toen de haren begonnen te groeien (week 15), dankte ik God dat Hij alle haren op ons hoofd heeft geteld. En toen de oren konden horen (week 16) bad ik dat mijn kindje altijd naar God zou luisteren.

Dit concrete meebidden met de groei van mijn kleine baby, gaf een intense verbondenheid met mijn baby, en een diep ontzag voor wat God – in mij – liet ontstaan. God was erbij, en dat mocht ik als moeder al samen met mijn ongeboren kindje beleven.

Oefenen
De zwangerschap was meer dan alleen meebidden met mijn kindje. Ik ontdekte dat het ook een prachtige tijd was voor mijzelf, om te ‘oefenen’. Wat een geschenk: negen maanden oefentijd voor mijzelf als moeder! Ik wist dat het na de zwangerschap mijn taak zou zijn om mijn kindje mee te nemen in een leven met God. Maar hoe?

Dat was een zoektocht, maar wat vond ik het fijn om hier negen maanden de tijd voor te krijgen. Om het me eigen te maken om hardop te bidden, mijn kindje te zegenen, om God steeds weer opnieuw expliciet bij het dagelijks leven te betrekken. Maandenlang kreeg dit zo de tijd om in mijzelf te verankeren – zodat ik na de zwangerschap gewoon in dezelfde lijn door kon gaan, maar nu met mijn kindje in mijn armen. God erbij betrekken, werd een gewoonte; en als er één ding is wat ik graag aan mijn kinderen wil meegeven, is dat ze weten en geloven dat God erbij is – altijd en overal.

Tijdens de zwangerschap zette ik zo mijn eerste stapjes op het gebied van geloofsopvoeding. Met zoeken en proberen, met geïnspireerd raken door anderen, en door zelf op zoek te zijn. En ik ontdekte dat elke fase in het leven van je kind zoveel mooie aanknopingspunten biedt om te ontdekken dat God erbij is. In de kleuter- en peutertijd, in de babytijd, en zelfs al tijdens de zwangerschap!

Meer lezen over geloofsopvoeding tijdens de baby-, peuter- en kleuterjaren? Lees Mosterdzaadjes – Praktisch inspiratieboek voor geloofsopvoeding bij baby’s, peuters en kleuters. Te verkrijgen in de webshop 🙂

Erika van Nes

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.