‘Ben je thuis?,’ app ik een hoogzwangere vriendin van me op een doodgewone maandagmiddag. ‘Ja hoor, ik ben er wel,’ reageert ze. Ik tik snel terug: ‘Oké, dan kom ik zo naar je toe.’

Binnen een half uur na het onverwachte nieuws dat wij kregen, sta ik bij haar op de stoep. Ze loopt snel op me af, want ze heeft wel in de gaten dat ik niet langs kom om een pakje boter te lenen of een bakje koffie te scoren. Ze kijkt me aan met een vragende blik.

‘Ik ben zwanger,’ stamel ik.
‘Wát?,’ reageert ze en haar ogen kijken me ongelovig aan.
‘Ja, echt,’ zeg ik. ‘Wij begrijpen ook niet zo goed hoe het kan, maar op de test staan écht twee blauwe streepjes.’
Ze reageert kordaat. ‘Ga zitten, ik haal thee voor je.’

Terwijl ik nip van de hete thee onder de overdekte veranda vertel ik haar wat dit nieuws met me doet. Het is nogal een bijzondere wending van ons leven met drie opgroeiende basisschoolmeiden, waarvan één bijna-puber. Ik voel me opeens een beetje zoals Maria op de thee bij haar hoogzwangere nicht Elisabeth. Maria die zomaar vanuit het niets werd bezocht door de engel Gabriel.

Gabriel zei: ‘Je hoeft niet bang te zijn, Maria. Want God wil goed voor jou zijn. Je zal in verwachting raken en een zoon krijgen. Je moet Hem Jezus noemen. Hij zal een belangrijk mens zijn en Hij zal ‘Zoon van de Allerhoogste God’ worden genoemd. De Heer God zal Hem koning van Israël maken, net als zijn voorvader David. Hij zal voor eeuwig als koning regeren over het volk Israël. Er zal nooit een eind komen aan zijn heerschappij.’ (Lucas 1:30-33, BB)

Wat zal Maria geschrokken zijn van die plotselinge engelverschijning, maar wellicht nog meer van het duizelingwekkende nieuws dat haar leven op zijn grondvesten doet trillen. Het nieuws van mijn eigen zwangerschap doet dat bij mij trouwens ook. ‘Ik begrijp er even niks van’, begin ik mijn relaas. ‘Er zijn zóveel vrouwen op de wereld die maar wat graag in mijn schoenen zouden staan. Die misschien al jaren wachten op een kindje en nog steeds met lege handen staan. Vrouwen die keer op keer teleurgesteld worden, omdat die twee streepjes op de test niet verschijnen of de echo keer op keer berichtgever is van slecht nieuws.’ Mijn vriendin kijkt me begrijpend aan.

‘Ik weet ook niet of ik het überhaupt wel aankan, een vierde kindje. Ik bedoel: met mijn gezin, m’n werk en alles wat ik leuk vind om te doen, vind ik mijn leven soms intens en ingewikkeld genoeg. Bovendien ben ik onze laatste babytijd nog niet vergeten,’ beken ik mijn vriendin. Ze reageert bemoedigend: ‘O, maar als er één is die dit kan, dan ben jij het.’ Ik haal mijn schouders op. Mijn hoofd is allerminst zeker van haar opmerking.

‘Ik weet wel dat Gods plannen de beste zijn en dat Hij hier dan vast een bedoeling mee heeft.’ Ik zeg dit duidelijk met mijn verstand, mijn gevoel wil er nog niet in mee en er komen nog onnoemelijk veel vragen in me op. Ik veeg een paar tranen van mijn wang.

‘Wees niet bang.’

Die uitspraak uit het Bijbelgedeelte over het bezoek van de engel aan Maria echoot in mijn hoofd. Haar leven nam een totaal andere wending dan ze zich had voorgesteld. Zij schonk ook nog eens het leven aan de Redder van de wereld. Haar verhaal zorgt dat er in mijn hart een spoor van hoop gloort. Als zij zoiets groots aan kan, gaat dit mij zeker lukken. En gelukkig maar dat Hij heeft bedacht dat een zwangerschap negen maanden duurt. Zo krijgen we nog even de tijd om in ons hart, hoofd en huis alles klaar te maken voor de komst van dit cadeautje.

 

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je een gratis e-book met een reflectie tool waarmee 2021 lekker kan beginnen!

*Je geeft ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. Uitschrijven kan altijd. 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal drie keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je de Updates toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.