Mijn zoontje heeft een overschot aan speelgoed. Ook ik heb een overload aan spullen en wil altijd maar meer. Ik wil graag tevreden zijn met minder spullen. Daarom ga ik ontspullen. In mijn blog lees je wat mij ertoe aanzette en wat handige informatie om zelf ook aan de slag te gaan.

Speelgoedverzameling
“Bedankt!”, zeg ik en ik lach de mevrouw van het gastouderbureau vriendelijk toe.  Ze overhandigt mijn zoontje een nijlpaard knuffel, gekleed in een T-shirt met reclametekst. We hebben een gesprek bij ons thuis over onze nieuwe gastouder. Blijkbaar krijgt je kind dan een knuffel. Ezra pakt hem aan en speelt er even mee. Nog geen 5 seconden later valt meneer Nijlpaard op de grond. Uit het oog uit het hart. De kleine man pakt het volgende speelgoed en speelt rustig verder.

Een uur na het gesprek ligt meneer Nijlpaard nog op de grond. Vergeten. Ezra is al dikke vrienden met Kikker. Die moet ook mee naar bed namelijk. In de overvolle speelgoedmand van Ezra liggen mevrouw Muis, juf kip en een kudde van 4 schapen. Ze zijn een beetje verdrietig, want ze krijgen weinig aandacht.

Ik pak meneer Nijlpaard van de grond. Zijn toekomst hier zal niet al te best zijn. In de mand met speelgoed is het namelijk niet erg gezellig. Mevrouw Muis, juf Kip en de schapen hebben namelijk vaak ruzie: ruimtegebrek. Daarnaast heeft meneer Nijlpaard een stom T-shirt aan. De speelgoedmand-bewoners zullen hem daar ongetwijfeld mee pesten. Ik krijg de neiging om Nijlpaard in de kliko te gooien, maar hij kijkt zo lief. Het voelt ook ondankbaar om meneer Nijlpaard een enkeltje vuilstort te geven. Ik prop hem in de speelgoedmand erbij. Zonder zijn T-shirt aan, dat wel.

De volgende dag ligt mijn zoontje in zijn box, bedolven onder hoop speelgoed. Ook de mand loopt over. Ineens ben ik er helemaal klaar mee. Ik gooi de mand leeg en met een kritische blik zoek ik het speelgoed uit. Er blijft een hoopje spullen over die weg mogen, inclusief meneer Nijlpaard.

Hoe mijn spullenverzameling steeds groter wordt
Een tijd geleden betrapte ik mezelf erop dat mijn voorraad spullen steeds groter wordt. Kom ik bijvoorbeeld een mooie kaarsenbrander tegen bij mijn favoriete bloemist? Ik kan altijd wel een goede reden bedenken om hem te kopen. Nog niet veel later ben ik de desbetreffende kaarsenbrander weer beu en belandt hij in de kast. Naast een hoop andere kaarsenbranders. Is dat het voorbeeld dat ik aan mijn kind mee wil geven?

Ontspullen
Ontspullen is helemaal hip. Misschien heb je er al eens wat gehoord. Ontspullen gaat vooral over het hebben van minder spullen. Eerst ga je alles rigoureus opruimen en alles wat overbodig is wegdoen. Daarna is het doel om het opgeruimd te houden en daar tevreden mee te zijn. Want we hebben helemaal niet zoveel nodig als we denken. Als je minder spullen hebt, hoef je minder op te ruimen en schoon te maken. Bij ontspullen hoort ook minder kopen, dus je houdt ook meer geld over. Daarnaast is het ook nog eens heel goed voor het milieu.

Tijd voor verandering
Als ik dan kijk naar de grote hoeveelheid speelgoed van mijn zoontje, dan schaam ik me een beetje. Zeven maanden en dan al een mand vol. Lekker voorbeeld geef ik hem daar –ahum-. Het is tijd dat het roer omgaat. Het is tijd dat we hier thuis tevreden worden met wat minder, want dat lijkt me een fijn gevoel. Het is tijd voor verandering. Ik begin er mee, vanaf nu. Maar waar begin ik dan?

Opruimtips

Een zoektochtje op het wereldwijde web leverde mij een boel handige tips. Ik deel er graag een paar met je:

  1. Ruim per categorie op. Begin bijvoorbeeld met boeken en tijdschriften. Tijdschriften moet je volgens opruimkoningin Marie Kondo weggooien. Niet meer in bladeren, rechtstreeks de oud papierbak in.
  2. Het opruimen van kleding hoeft niet ingewikkeld te zijn. Heb je het kledingstuk het afgelopen jaar gedragen? Ja? Dan mag het blijven. Nee? Weg ermee! Sorteer ook je sokken en ondergoed. Kapotte items gaan sowieso weg.
  3. Het hoeft niet binnen een paar dagen helemaal spic en span te zijn. Neem je tijd. Je kan het beter goed doen, dan half-half.
  4. Ga NOOIT weer in de vuilniszak met weggegooide spullen snuffelen. Grote kans dat een hoop items weer terug je kast in belanden. En dat is niet het doel van dit project. 😉
  5. Stel opruimdoelen en beloon jezelf. Belonen doe je niet door jezelf nieuwe spullen te geven. Denk eens na over een leuke activiteit /ervaring die je jezelf gunt en geef die als beloning. Leuke ervaringen maken rijk.
  6. Kies in elke categorie hoeveel je er nodig denkt te hebben. Zelf heb ik een angstaanjagend grote voorraad vazen. Heb ik er zoveel nodig?
  7. Volgens Marie Kondo (de opruimkoningin) moet je niet in fotoalbums gaan kijken tijdens het opruimen. Grote kans dat het opruimen dan gestaakt wordt, omdat je weemoedig door je albums blijft kijken. Makes sense.

Wegdoen
Sorteer de spullen. Wat moet echt richting de vuilstort? Waarmee kun je een ander nog blij maken?
Gooi weg wat echt weg kan. Wat nog goed is kun je naar de kringloop brengen. Goede kleding kan in een kledingbak van het Leger des Heils. Misschien heeft een vriendin net een baby gekregen en wil zij wat speelgoed hebben? Of ruil speelgoed met andere ouders. Zo heeft je kind ineens een nieuwe en gratis voorraad speelgoed. In het kader van de duurzaamheid: bedenk of hergebruik mogelijk is.

Een fijn gevoel
Mijn huis is ineens een heel stuk leger. Mijn kledingkast is overzichtelijk en veel makkelijker netjes te houden. Mijn zoontje lijkt tevreden met het speelgoed dat hij nog heeft. Ik heb een heleboel spullen weggegeven of weggegooid en ik mis helemaal niets. Alles voelt overzichtelijk. Ik heb ook nog eens minder keuzestress, want er valt gewoonweg minder te kiezen. En dit alles bij elkaar voelt behoorlijk fijn!

Hoe loopt het af met meneer Nijlpaard?
Terug naar de speelgoedverzameling van mijn zoontje. Sommige dingen die de vuilniszak in zijn gegaan, zijn zelfs nog nooit bekeken. Superzonde en ook niet echt goed rentmeesterschap! Ik app een paar vriendinnen met baby en raak wat van het speelgoed kwijt, al het andere gaat naar de kringloop. Op die manier vindt ook Meneer Nijlpaard een nieuw thuis. Ik zie het al voor me dat hij helemaal gelukkig op schoot zit bij een klein meisje met twee vrolijke staartjes. Zonder zijn stomme T-shirtje, die kreeg namelijk wel een enkeltje vuilstort.

De komende tijd zal ik vaker iets over ontspullen schrijven. Hoe vergaat het ontspullen mij? En hoe zorg ik ervoor dat het opgeruimd blijft? Houd onze blog in de gaten voor meer hierover.

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.