Met een gangetje van 80 rijden we over de provinciale weg door de polder. Mijn lieve kleuterzoon zit kletsend op de achterbank. Eerder schreef ik al een blog over zijn ‘bedtijdvragen’, maar in de auto kan hij er ook wat van.

We passeren een weiland met een grazende kudde schapen. ‘Mam,’ vraagt hij, ‘waarom hebben die schapen een gekleurde vlek op hun vacht?’
‘Zo kan de boer zien dat ze waarschijnlijk een lammetje in hun buik hebben,’ antwoord ik.

Mijn uitleg roept talloze andere vragen op.

‘Hoe komt die vlek daar dan?’
‘Nou, Teun, het mannetjes-schaap heeft een soort stempelkussen onder zijn buik, en die maakt dan een vlek op de vacht van het schaap, als ze samen een lammetje krijgen’, doe ik een poging.
‘Het stempelkussen zit bij zijn billen mam, heeft een lammetje krijgen dan met het schaap zijn billen te maken? En heeft een mannetjes schaap dan ook een piemel? En hoe zit dat eigenlijk bij mensen-baby’s?’

Ik praat eigenlijk over alle onderwerpen makkelijk, maar de overstap van schaap naar mens al invoegend op de snelweg, vind ik toch wat ingewikkeld. Maar ik laat deze kans niet voorbijgaan. Ik leg zo goed en zo kwaad als het gaat uit – ‘Even wachten Teun, mama moet even van rijbaan wisselen’ – hoe de vork in de steel zit.

‘Snap je het een beetje?’ vraag ik na afloop van mijn relaas. ‘Ja hoor, best makkelijk’. Antwoordt hij. En vloeiend schakelt hij over naar een ander onderwerp. Hij legt me uit wat stalagmieten en stalactieten zijn. Hij vertelt ook nog welke aan de grot hangen, en welke omhoog steken. Ik neem maar aan dat hij gelijk heeft, want dat verschil onthoud ik nooit.

Op de terugweg naar ons dorp in de polder, zien we in het weiland een melkkar staan. ‘Kijk mam,’ zegt zoonlief. ‘Daar worden de koeien gemolken. Weet je trouwens dat bruine koeien chocolademelk geven?’
Ik sta op het punt om het productieproces van chocolademelk uit te leggen, maar dan bedenk ik me. Deze is te leuk om te verbeteren. Mijn wijsneus heeft vandaag al genoeg informatie gekregen.

‘Snap je het wel, mam? Van die koeien?’ vraagt hij, als ik niet reageer. ‘Ja hoor, Teun. Best makkelijk!’ zeg ik. En nu afwachten hoe lang het duurt voor hij de ware herkomst van chocolademelk ontdekt.

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.