De decembermaand, iedereen beleeft hem anders. Geniet de één van de gezelligheid met familie, een ander vindt het vooral een ‘moetje’ en zit zijn tijd uit. Er komen heel wat bij wisselende gevoelens bij kijken tijdens deze feestmaand. Dat herken ik hier in huis ook. En laat ik nu degene zijn die al die gevoelens en emoties in goede banen mag leiden!

Aangepast gezellig doen

Zo wordt het door sommige in ons huis ervaren. Vooral door de grote mannen, mijn bloedeigen man inbegrepen. Ze ervaren dat ze moeten praten en leuk doen, Met iedereen, of je er nou zin in hebt of niet. Ze doen goed mee, hoor en dat waardeer ik. Ik moet zelf uitkijken dat ik in deze drukke regelmaand niet ook nog het humeur van mijn man en kinderen inplan, zodat ze er vrolijk bijzitten voor de volgende visite. Het liefst zitten zij na het zoveelste verplichte bezoekje met een dekentje op de bank te Netflixen.

Ik zit anders in elkaar

Ik krijg een warm gevoel van al die feestdagen. Het voelt fijn om samen te zijn, daardoor voel ik me rijk. Natuurlijk ben ik ook wel eens afgedraaid na het zoveelste familiebezoek. En geniet ik dan volop van een vrij uurtje tussen de familiebezoeken door. Waardeer ik des te meer mijn luisterboek of de in deze dagen zeldzame stilte. Ook ben ik blij als ik eindelijk ‘s avonds moe, afgepeigerd, maar voldaan in mijn bed lig. Nagenietend van de gezelligheid, de leuke mensen en de fijne momenten.

December staat garant voor spanning

Al die emoties en verwachtingen, die doen wat met de kinderen. Maar ook al die cadeautjes die ze krijgen van opa’s en oma’s. Gaan ze het hele jaar door ontzettend lekker op voorspelbaarheid en rust, zijn juist die dingen in de decembermaand ver te zoeken. Wat ik dan doe? Rust inplannen. Een boswandeling maken voor het kerstdiner, een momentje creëren om even met de nieuwe spullen te spelen. Maar hoe ik het ook regel, het is een spannende, wiebelige maand voor de kinderen.

Verwachting

Wat mij helpt deze wiebeltijd te doorstaan? Ik stel mijn verwachtingen altijd een beetje bij. Want hoe perfect ik de feestdagen gevierd zie worden in de bladen en op tv, bij ons is er gewoon soms ook even ruzie. Knoeit iemand over zijn kerstjurk. Flipt er soms een kind, of heeft er iemand een mental breakdown. Maar ja, hoort dat ook niet een beetje bij de ‘gezellige decembermaand’? Ik wens jullie hele fijne, realistische feestdagen!

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 
verbinden is vinden

Verbinden is vinden

Verbijsterd kijk ik van mijn navigatie naar het straatnaambordje boven het nauwe klinkerstraatje. De herinnering van dat moment in 2016 staat me nog heel helder voor de geest. Achter mijn stilstaande Opel Corsa toetert een medeweggebruiker, maar ik ben niet in staat...
een lading genade

Een lading genade in mijn boodschappenkar

Ik ben boodschappen aan het doen met mijn peuter van twee. Wij zijn net op vakantie dus ik heb best wat levensmiddelen nodig. Ik loop door een onbekende winkel, dus moet best wel zoeken waar hier de pindakaas, het brood en de spaghetti ligt. Mijn dochter zit in de...
omgaan met kritiek

Omgaan met kritiek op je kind

‘Hij is niet zo gehoorzaam.’‘Hij heeft een korte spanningsboog.’‘Wel een sterk eigen willetje he?’‘Hij houdt wel van grenzen opzoeken.’‘Vandaag heeft hij een ander kindje geduwd.’´Kan hij ook stilzitten?’ Niemand krijgt zoveel (negatieve) feedback als een kind. En...
niet bang voor de dood

Kijk me aan, ik ben niet bang

‘Kijk me aan!’ Ik spreek mijn drie blauwoogjes streng toe, want ik wil er zeker van zijn dat ze geen fratsen uithalen bij de oppas. Die gaat hen straks op bed leggen namelijk. ‘Ben ik duidelijk?’, voeg ik er nog even aan toe. Ik zie mijn kroost knikken. Ik vertrek...

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.