“Zullen we dat samen lezen?” Mijn man wijst naar het boek dat op de tafel ligt. ‘Coachboek voor ouders’ staat er met flinke letters op de voorkant. Ik was eigenlijk van plan het boek zelf te gaan lezen. Meestal ben je als moeder degene die boeken over opvoeding leest, althans dat is hier zo. Daarnaast is mijn man geen lezer. Misschien sprak het mooie jasje van het boek hem aan. Als je erdoorheen bladert valt de mooie vormgeving namelijk direct op. Het boek is uitgerust met veel leuke, vrolijke illustraties. De inhoud oogt luchtig, overzichtelijk en makkelijk te lezen.

We gaan er samen mee aan de slag. Dit boek is enorm interactief. Het is niet alleen consumeren. Nee, je wordt actief aan het denken gezet. Over bijvoorbeeld jouw eigen opvoeding, je gezin en je waarden en normen. Je kunt jezelf onderwerpen aan allerlei testjes. Die geven interessante inzichten over waarom je reageert zoals je doet. Ook kun je testjes doen over wat voor soort kind(eren) jij hebt. Door de testjes naast elkaar te leggen, krijg je een mooie nieuwe kijk op jullie onderlinge communicatie. En veel tips om daarmee om te gaan.

Naast het interactieve element, kent het boek veel diepgang. Met onderwerpen als hechting, gesprekken met je eigen ouders, ontwikkeling in je gezin en balans. De Bijbel is als een rode draad subtiel door de hoofdstukken heen geweven. Na de diepgang, ga je daar dan weer actief mee aan de slag. Door vragen te beantwoorden bijvoorbeeld. Zo blijft de ‘theorie’ je ook bij.

“Hoe oud voel jij je als je drie dagen bij je ouders logeert?”, ik lees de vraag uit het boek voor en trek een gekke bek. “Drie jaar”, grapt mijn man. We grinniken. “Lekker driftig worden als je moet gaan slapen”, gniffel ik, “Voor lekker lang slapen zou ik nu een moord doen.” In dit coachboek krijg je tonnen vol tips om meer rust en balans te vinden. Dus met dat slapen moet het wel goed gaan komen!

Eigenlijk was het best een feestje dit boek samen te lezen. Het heeft ons goed doen nadenken over de opvoeding van ons kind. Het boek is het meest geschikt voor ouders met kleuters, schoolkinderen of pubers. Als je jongere kinderen hebt, zijn een aantal gedeelten uit dit boek nog niet toepasbaar. Toch zou ik om deze reden het niet laten om dit boek aan te schaffen, want de rest van de inhoud maakt dat ruimschoots goed!

Coachboek voor ouders is geschreven door Marja Bos en Petra Kok en is een boek van uitgeverij Royal Jongbloed. Het boek is voor €16,95 te verkrijgen via hun eigen webshop of bol.com

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.