Ik zou willen dat ik een tandenfee had. Niet zo eentje die een euro onder mijn kussen legt bij elke getrokken verstandskies. Maar eentje die de tanden van mijn kinderen schoon tovert. Elke avond bij het naar bed brengen ervaar ik de gevolgen van de zondeval tijdens het tandenpoetsen van mijn kinderen. Waren we nog maar in de hof van Eden, daar was hangen, wurgen, smeken en bidden om gaatjes te voorkomen niet nodig.

Net nog. “Doe je mond eens open, werk even mee, het duurt zo alleen maar langer. We gaan bijna weer naar de tandarts toe, dan wil je toch geen gaatjes. Ok, als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks.” Hup, de wurggreep komt eraan te pas om elk hoekje en gaatje (haha, leuk woordgrapje) te bereiken. Mijn vingers waag ik er intussen niet meer aan, want kindertandjes zijn echt scherp. Weet ik uit ervaring.

Tien keer creatief poetsen
Nou, speciaal voor alle moeders en vaders die ook worstelen met de tandenborstel: 10 manieren om je kind te verleiden tot tandenpoetsen. Uit mijn eigen trukendoos. Voor als je weer eens de energie kunt opbrengen om het op een leuke manier te proberen.

  1. Piet en Patser: zijn twee bacteriën die in de mond van je kind wonen. Tijdens het poetsen ga je naar ze op zoek. Ze hebben zich verstopt onder alles wat je kind die dag gegeten heeft. Genoeg gepoetst? Dan heb je ze natuurlijk precies op dat moment gevonden. Spuug ze maar uit, nog even naspoelen en die zien we nooit meer terug.
  2. Op youtube zijn verschillende tandenpoetsliedjes te vinden. Mobiel in de hand van je kind en poetsen maar (er zijn ook apps). Deze methode verdient niet mijn voorkeur, omdat je kind zo afgeleid is dat hij zelf niet oppikt hoe je moet tandenpoetsen. Maar soms, na een lange werkdag…
  3. Zing zelf een liedje met vooral heel veel lettergrepen die je precies nodig hebt op dat moment. We zingen ie, ie, ie, ie, ieeeee. En daarna aaa, aaa, aaa, aaa, aaaa.
  4. Laat je kind zijn eigen pop of knuffel poetsen terwijl jij zijn tanden poetst.
  5. Vertel een verhaaltje tijdens het poetsen. “Doe je mondje maar open, dan vertel ik verder.”
  6. Laat je kind zijn eigen tanden poetsen en zet een timer voor de tijd dat jij nog wilt na poetsen.
  7. In de winkel een eigen tandenborstel en tandpasta uitkiezen maakt het tandenpoetsen tenminste twee avonden weer interessant.
  8. Doe net of jullie hele lekkere dingen gaan eten: nu doe je je mond open voor deze hele grote big mac (dat snappen ze niet hoor, ik wilde je even testen). Mmm… En ooooh doe je mond eens open voor deze banaan!
  9. Mijn kinderen (ze zijn al iets ouder) vinden de Freek Vonk-methode het allerleukst. Dan doe ik net alsof ik Freek ben en gaan we op zoek naar echte bacteriën die in het wild leven.
  10. En… als niks meer helpt, denk ik ook vaak: twee minuten doorbijten. De kids hebben maar 2 minuten per dag te accepteren dat niet alles in het leven leuk is en sommige dingen gewoon moeten. Beneden mag je een als beloning een stukje chocola (ik dan hè, anders is alles voor niets geweest).

Heb jij nog tips? Ik hoor ze graag. Kan ik weer even vooruit.

Foto: Pixabay

 

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.