Tja… Een grotere puinzooi kan hij niet maken. De hele steeg ligt vol met het karton dat we de afgelopen weken verzamelden in de papiercontainer. Pizzadozen, een happymealdoosje (ja, we eten af en toe fastfood) kranten, tijdschriften, kartonnendozen. Alles. En als ik mijn zoon vraag wat hij gedaan heeft, zegt hij: “oh gewoon, ik wou dit even op mijn kamer zetten”.

Hoe reageer je dan als moeder? Natuurlijk denk ik als eerst: ‘wat een troep. Wie gaat dat opruimen?’ Ik merk dat ik in dit soort situaties reageer volgens mijn eerste ingeving. Die is meestal: nou hup aan de slag, wie troep maakt moet het ook weer opruimen. Maar is dat ook de beste reactie? Het karton is uiteindelijk niet op zijn kamer terechtgekomen omdat ík vind dat het troep is. Omdat ik vind dat oud karton niet op een slaapkamer thuishoort.

Andere bril
Nu ik het filmpje weer bekijk schieten er een aantal andere dingen door mijn hoofd. Hoe kan hij in vredesnaam die zooi op zijn kamer willen? Hoe bedenkt hij het om die container überhaupt open te trekken? Die vragen zeggen eigenlijk meer over mij dan over hem. Realiseer ik me. Hij ziet een avontuur in een saaie grijze container. Hij ziet mogelijkheden in dozen vol karton.

Vier manieren
Er zijn vier natuurlijke reacties op een steeg vol karton. Van elk van de reacties kun je iets leren. Ze vullen elkaar aan:

  • Ik wil dat je dit nu opruimt.

Het voordeel van deze reactie is dat het duidelijk is. Bovendien leer je het kind verantwoordelijk te zijn voor zijn eigen handelen. Nadeel is dat het weinig ruimte laat voor je kind om zijn eigen handelen te bepalen.

  • Leuk, ga je er een hut van bouwen?

Voordeel is dat het creativiteit en zelfstandigheid van je kind stimuleert. Nadeel is dat je kind weinig kaders meekrijgt, die voor duidelijkheid en veiligheid zorgen.

  • Waarom heb je dit gedaan? Ik ruim het nu op, dan kan ik er gelijk even kleinere stukjes van maken.

Voordeel is dat je kind zich aangesproken voelt op zijn eigen gedrag. Nadeel is dat het kind zich niet verantwoordelijk voelt voor het resultaat van zijn handelen en je laat weinig ruimte voor creativiteit/eigen initiatief.

  • Zullen we het samen even opruimen?
    Voordeel is dat je kind zich gesteund voelt. Nadeel is dat je weinig ruimte biedt voor creativiteit.

Oud vuil
Ik neem me voor om mijn zoon de volgende keer eens zijn gang te laten gaan. Als hij ’t maar weer opruimt op het moment dat hij het karton voor oud vuil laat liggen op zijn kamer 😉.

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.