Leven met aandacht

‘Het doel van alle spirituele wegen is om de mens vertrouwd te maken met de oplettendheid. Als ik oplettend ben, let ik op alles wat ik doe. Ik ben helemaal geconcentreerd op mijn bezigheden. Ik neem waar wat er op dit moment gebeurt. ‘ – Anselm Grün uit het boekje ‘Op adem komen met Benedictijnse regels’

In bovenstaande stukje wordt mooi omschreven wat oplettendheid voor effect heeft. Door oplettend te zijn, te leven met aandacht, ben je geconcentreerd bezig en neem je waar wat er gebeurt.

Het overkomt mij regelmatig dat door alle input van buitenaf (whatts-app, telefoontjes, regelzaken, geluiden, nieuws, etc.) en van binnenuit (gedachten, verwarrende gevoelens, afspraken die ik moet onthouden) ik niet goed waarneem wat er om mij heen gebeurt.

Het komt weleens voor dat ik mijn kinderen naar bed breng en mij bij het naar beneden gaan besef dat ik er met mijn aandacht niet helemaal bij was. Simpelweg omdat ik bezig was met welke taken er nog op mijn liggen te wachten.

Het leven van alledag vraagt soms veel van ons. Kan druk en hectisch zijn. Door bewust oplettend te zijn en er ieder moment met volle aandacht bij te zijn kun je totaal in dat moment aanwezig zijn. Dan neem ik bewust die glimlach van mijn dochtertje waar, zie ik de knuffel waar mijn zoon om vraagt of het kopje koffie die mijn man voor mij neerzet. Op deze manier ervaar ik rust in het moment, ondanks de taken die op mij liggen te wachten.

Vanuit de Benedictijnse leefregels beschrijft Wil Derkse in het boek ‘Gezegend Leven’ het aandachtig luisteren. ‘Luister mijn zoon en neig het oor van je hart’- zo begint de Regel. Het gaat om een oplettend en gespitst luisteren, zoals een arts een patiënt ausculteert (luisteren naar geluiden in het lichaam, red.). Alleen dan kan de arts horen wat er gaande is, beoordelen wat de situatie is en adequaat handelen.

Het leven met aandacht vereist oefening. Wij mensen zijn van nature geneigd om met name bezig te zijn met het verleden of de toekomst. Maar in het nu ben je altijd en kun je leven met heel je aandacht.

Ik merk dat nu ik het leven met aandacht heb ontdekt, het mij rust oplevert. Ik kan beter in het moment aanwezig zijn, geconcentreerd zijn op wat dat moment van mij vraagt. Het lukt beter mijzelf terug te roepen als ik teveel met gisteren of morgen bezig ben. En nee, ik ben ook zeker nog niet zover.Niet iedere dag lukt het mij om me bewust te zijn van mijn oplettendheid, maar wel steeds vaker. Langer. En beter. Gelukkig biedt iedere dag een nieuwe kans om mij hierin te oefenen!

Vragen ter zelfreflectie:

Ben jij je bewust van het moment?

Geef je het moment de aandacht die het verdient zodat je bewust de kleine dingen opmerkt? Bijvoorbeeld die mooie vogel die zijn lied zingt of je kind dat met liefde naar je kijkt?

Opdracht:

Heb je op bovenstaande vragen geen volmondig ja als antwoord gegeven? Begin eens met een kwartier waarin je met je aandacht helemaal aanwezig bent. Probeer alles wat afleidt van dat waar je op dat moment mee bezig bent te blocken.

Kies een moment uit die je fijn vindt. Bijvoorbeeld tijdens het drinken van een kopje thee of tijdens een douche. Of als je op je strandbed kijkt naar je kids die in het zwembad of de zee spelen. Of als je je bijbel leest op die mooie plek vlakbij huis / tent / caravan. Geniet van het moment waarin je bent. Zie, voel en hoor alles.

Zoek rust, mijn ziel, bij God alleen,
van Hem blijf ik alles verwachten.
Psalm 62:6

Lees hier meer informatie over de Benedictijnse levensstijl (opent in nieuw venster).

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.