Chocolade is lekker. Vind ik. En wat heerlijk kan het zijn om de kinderen op bed te doen, op de bank te ploffen en te genieten van een stukje chocolade. Wacht. Zei ik stukje? Nah ja, nog een klein beetje dan, kan wel. Het is zo lekker! Ik heb het verdiend! Voor ik het weet blijf ik naar de kast lopen en is de chocolade op, ben ik misselijk, of allebei.

Of het nu chocolade is of iets anders, cravings zijn fascinerend. Het gaat altijd om lekkernijen. Ik crave nooit appels of rode bieten. Of bleekselderij. Of een lekker handje rucola.

En toch, eten hebben we nodig wanneer ons lichaam er om vraagt. Wanneer je honger hebt, is dat een signaal van je lichaam om aan te geven dat je energie nodig hebt. Alsof het lampje op je dashboard gaat branden als je tank van de auto bijna leeg is. Je weet: ik moet binnenkort tanken. Zo werkt honger ook.

Een gezonde eter eet wanneer ze honger heeft en stopt wanneer ze verzadigd is. Vrijwillig. Ze kan heus een keer een koekje eten (maar dus niet het hele pak) en is er verder niet zo mee bezig.

Wanneer je geen honger hebt, heb je lichamelijk geen eten nodig. Toch craven velen van ons continu van alles, zonder lichamelijke honger. Zelfs zonder honger is het moeilijk om chocolade, koekjes, chips, boterhammen, enzovoorts te laten staan.

We craven eigenlijk een leegte vol. Misschien eenzaamheid of verdriet. Of een machteloos gevoel. Of misschien vermoeidheid, onwetendheid of weet je zelf niet welk gat je aan het vullen bent. Helaas geeft geen enkele chocolade de vervulling die je werkelijk zoekt.

Een craving is vaak een vervulling met iets, waar je eigenlijk God nodig hebt. Je bent gemaakt om God te craven. Alleen God kan dat gat vullen. Nodig Hem uit in dat gat en laat Hem je vullen.

Zoals Johannes 4:13-14 zegt: “Iedereen die dit water drinkt zal weer dorst krijgen,” zei Jezus, “maar wie het water drinkt dat ik hem geef, zal nooit meer dorst krijgen. Het water dat ik geef, zal in hem een bron worden waaruit water opwelt dat eeuwig leven geeft.”

Deze mindswitch is absoluut niet makkelijk. En het zal misschien een tijdje duren voor je van je craving af bent. Maar wil je minder naar suiker of een andere craving verlangen? Dan is dit je weg. Zoek God wanneer je verlangt naar bepaalde lekkernijen. Vraag God naar wat je echt nodig hebt op dat moment. Vraag en Hij zal het je geven.

Foto: pixabay

 

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.