Ineens is het erin geslopen. Ik kan de klok er bijna op gelijk zetten, het gebeurt steevast rond een uur of tien ‘s avonds. Door de overprikkeling van de dag ontstaat er in het lijf van mijn dochter letterlijk pijn. Ze krijgt kramp in haar kuiten, pijn in haar lichaam en er klinkt een intens gejammer. Even later is het weer stil.

Maar een paar uur later hoor ik weer dat geluid, het gejammer is terug. Eerst probeer ik het te negeren. Ik wil gewoon slapen. Laat mij met rust, denk ik. Maar het geluid stopt niet. Ik stap mijn bed uit, het geluid begint me nu echt te irriteren. Met mijn kaken op elkaar geklemd loop ik naar boven. Ik heb er geen zin in, maar ik weet dat het helpt: masseren. Mijn hoofd ligt van vermoeidheid tegen de rand van het bed aan, terwijl ik probeer de pijn weg te duwen. Het gejammer gaat over in een diepe zucht. Dit is het moment: nu kan ik weer rustig gaan slapen.

Het is de vijfde keer deze nacht dat ik eruit ben. Als een zombie loop ik naar mijn bed en val binnen een paar minuten in slaap. Om er vervolgens achter te komen dat mijn wekker over 5 minuten toch echt afgaat.

Na zo’n acht weken doormodderen is mijn dieptepunt bereikt. Ik kan niet meer, ben op, vermoeid, gestrest, verdrietig, boos en gefrustreerd. Er moet iets veranderen. Drastisch veranderen. We moeten allemaal weer kunnen slapen.

De belangrijkste sleutel ligt bij school, weet ik inmiddels. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze daar niet langer overvraagd wordt? Ineens krijgen we te maken met passend onderwijs, een eigen leerlijn, uitstroomprofielen. We moeten op zoek naar wat wel werkt. En wat niet werkt, moet gewoon worden geschrapt.

Maar voor het zover is, zit ik voor de zoveelste keer aan tafel op school met een heel comité. Wij als ouders, de leerkracht, intern begeleider, het samenwerkingsverband, het wijkteam. Ik voel mijzelf klein en onzeker tussen al die mensen, maar ondertussen voel ik vanbinnen dat ik daar sta als een brullende leeuw! Help mij, help mijn dochter, schreeuw ik inwendig.

Ik houd mij vast aan Bijbelvers uit Genesis 50:21: Wees niet bang. Ik zal zelf voor jullie en jullie kinderen zorgen.

God geeft mij inzicht, wijsheid en energie ook al voel ik die niet direct mijn lichaam en geest binnenkomen. Maar God heeft ons bedacht. We mogen wandelen zonder zorgen, in het vertrouwen dat Hij zorgt.

Het voelt als een wonder boven wonder dat we te maken krijgen met een intern begeleider die de potentie van onze dochter ziet. Die op zoek wil gaan naar wat wél kan. Er is het een en ander geschrapt en individuele begeleiding is toegevoegd. Langzaamaan zien we dat de nachten weer beter worden.

We hangen voorzicht de vlag uit. We hebben weer een overwinning behaald. De leeuw is even uitgebruld. En toch, ik kan er niets aan doen, stiekem komt ook de vraag gelijk naar boven: voor hoe lang?! We leven bij de dag, of, in dit geval: bij een (goede) nacht.

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

Gratis Bijbels vakantieboekje: dé oplossing voor op vakantie

De zomervakantie komt er weer aan! Op zaterdag 9 juli begint het in het midden van het land en naar verwachting vertrekken die zaterdag een hoop gezinnen gelijk richting fijne vakantieadressen. Heerlijk! De vakantie is voor iedereen anders en kan op zoveel...
nicu

Kraamtijd op de intensive care

Het is tijd om op te ruimen en uit te zoeken. Mijn telefoon herinnert me er al weken aan. Altijd op ongelegen momenten: net als ik geniet van mijn kroost en ik zie hoe leuk ze met elkaar spelen. Dan wil ik dat zo graag even vastleggen en een foto maken. O nee, lukt...

Er zijn echt mogelijkheden als je onbedoeld zwanger raakt

Toen Jacorine (18) er twee jaar geleden achter kwam dat ze onbedoeld zwanger was, dacht ze dat ze geen toekomst meer had. De biologische vader reageerde woest en haar ouders durfde ze in eerste instantie niets te vertellen. Via een oud-klasgenootje kwam ze in contact...
lastige vragen

Lastige vragen over stekende muggen

‘Mama, heeft God de muggen ook gemaakt?’ Aan het einde van het bedtijdritueel komt Daniël ineens met deze vraag op de proppen. Ik vind het een lastige. Ik begrijp best dat hij zich afvraagt waarom God dieren heeft gemaakt die ons prikken en jeuk bezorgen. Dat is voor...

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.