In gedachten verzonken vouw ik op zolder de was. Ik mijmer over mijn zwangerschap en wat dit gaat betekenen voor ons leven. We weten het nog maar net, zijn super blij, maar ergens houd ik een ‘slag om de arm’.

Waarom eigenlijk?

Volgens mij is het een taboe: die mengeling van enthousiasme en tegelijk terughoudendheid in het eerste trimester. Toen ik voor de eerste keer zwanger was, dacht ik dat elke moeder alleen maar blij en opgetogen in verwachting was. Inmiddels ken ik te veel situaties waarin zwangerschappen anders liepen dan gehoopt. Denkend aan die verhalen voel ik pijn. Ik zucht en slik een traan weg. Dit is mijn derde zwangerschap. Hoewel ik al twee gezonde kinderen ter wereld mocht brengen, besef ik hoe groot het wonder van nieuw leven eigenlijk is. Even bekruipt me de gedachte: wees maar niet al te enthousiast, je weet maar nooit.

Gaat het niet vaak zo in het leven? We bereiden ons een beetje voor op teleurstelling, om de pijn van eventueel verlies in de toekomst te verzachten. Terwijl in Filippenzen 4:6 staat dat ik me nergens zorgen over hoef te maken; ik mag al mijn verlangens bij God bekend maken. Toch doe ik dat niet altijd zo ongeremd. Omdat ik bang ben voor teleurstelling, bedenk ik kleinere dromen en stel ik mijn verlangens bij. Dit klinkt best slim, want niet alle dromen komen immers uit.

Toch is het onmogelijk alle risico’s te vermijden. Nieuw leven, liefde, vertrouwen, vriendschap… alles wat er echt toe doet in het leven brengt risico’s met zich mee. Niemand krijgt vooraf een garantie op succes. Ik moet denken aan een uitspraak van een wijze vriend: ‘Daarom wil ik gróter dromen. Als maar tien procent van mijn dromen uitkomt, dan heb ik grotere dromen nodig!’

Durf ik te dromen en vol overgave te genieten? Is dit ook niet wat Jezus wil? In Johannes 10:10 vertelt Jezus ons dat Hij gekomen is om leven te geven in al zijn volheid. In Hem hebben we alles wat we nodig hebben. Voordat Hij naar de hemel ging, kregen Zijn vrienden een opdracht: heb lief en vertel het goede nieuws. Met andere woorden: maak de wereld een stukje mooier! Dit heeft niets te maken met het voorkomen van risico’s in de toekomst, maar gaat juist over het leven ten volle leven. Hoe? Door van betekenis te zijn en te dromen over Gods plan voor ons leven.

Kwetsbaarheid kan leiden tot angst en de vreugde van onze droom wegroven. Zo maakt zwanger zijn me kwetsbaar; ik kan niets toevoegen aan het kindje dat God in mijn baarmoeder vormt. Ik denk dat elke droom waarvan je in verwachting bent, je in zekere zin kwetsbaar maakt. Je weet niet hoe het gaat verlopen en moet soms ook leren loslaten.

We kunnen ons eigen leven nou eenmaal niet plannen, maar we hebben wel een keuze. Door volop te genieten, te leven in het nú in plaats van bezig te zijn met wat er in de toekomst kan gebeuren. Komt tijd, komt raad. Of beter: komt tijd, komt God. Ons kleine kindje is het waard om enthousiast over te zijn, ik mag volop in verwachting zijn. Ik ben blij dat ik dit leven in mijn buik mag dragen.

Met een glimlach – en inmiddels volle wasmand – loop ik de trap af. Ik voel me dankbaar. Dít is ten volle leven.

 

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.