Hij leerde ons het leven leven, mijn vader. Vijf jaar leef ik al zonder hem. Vijf jaar. Is dat ‘al’? Of ‘pas’? Vind je dat lang? Vind je dat nog redelijk recent? Ik merk vaak dat ‘men’ vijf jaar al lang geleden vindt. En dat is het ook. Het zegt alleen niets over mijn beleving.

Ik vind het veel te lang geleden. Vijf jaar voelt als een soort jubileum de verkeerde kant op. Een hoogtepunt van een dieptepunt. Hoort erbij, maar we moeten vooral ook weer opstaan. De dood, maar ook vooral het leven. Want na regen komt toch de zonneschijn?

Ik ben het zat. Ik ben het ineens superzat. Ik raakte bevangen door het heftig missen van papa, het zware verdriet hoe dat soms ineens kan binnendringen. Even was ik bijna ontroostbaar aan het snikken bij het dooplied van mijn kleine nichtje Jackie vanmorgen. Mijn mama daar alleen vooraan. Mijn ‘middle-sis’ als nieuwe mama zonder haar vader, kleine Jackie met 1 opa in plaats van 2. De dood – en daarmee zijn lege plek – kan zo zichtbaar hard zijn. Die rouw is rauw. Daar waar ik er doorgaans wel mee om kan gaan, dringt de rouw soms onverwacht heftig bij mij binnen.

Want ja, in vijf jaar kun je er mee leren omgaan. Maar wat is dat precies, ‘er mee omgaan’? Dat je over hem kunt praten zonder tranen? Dat je zonder verdrietig gevoel aan hem denkt? Dat mijn vader leeft in volle glorie zonder ziekte en pijn, bij zijn God, dat geeft me een troost. Papa leerde ons het leven te leven. Een leven in volle dankbaarheid voor God de Vader. 

En doordat ik mijn vader als een voorbeeld zie, achterna wil gaan wat hij ook achterna ging, is Jezus volgen voor mij veel dichterbij gekomen. De Bijbel met alle verhalen blijft inspirerend, maar het persoonlijk aan een graf staan en diepe dieptes ervaren, brengt mij dichterbij de bron: de Bron van Leven. 

Want bij u is de bron van het leven, door úw licht zien wij licht.
Psalm 36:10

Ik bid je toe dat wanneer je gemis en moeite kent, dat je durft te huilen. Dat je de pijn ervan durft te delen. En durft op te kijken. Er is een God die voor je zorgt. Die je draagt als je zelf niet meer lopen kunt!

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je een gratis e-book met een Squad e-Magazine én een Weekly Devotional. Die wil jij toch niet missen? :-)

*Je geeft ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. Uitschrijven kan altijd. 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal drie keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je de Updates toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.