Elk jaar beginnen we na de zomervakantie vol goede moed aan september. We nemen ons voor onze agenda’s goed te beheren en goed voor onszelf te zorgen. En elk jaar weer voelt het binnen no-time alsof we in een rollercoaster zitten. Dit jaar een tandje harder doordat we bijna anderhalf jaar weinig afspraken hebben gehad door de coronamaatregelen. Ineens moeten we weer vroeg opstaan, de kinderen op tijd de deur uitkrijgen, naar verjaardagsfeestjes, clubjes, etentjes en de kinderen naar voetbal of turnen. Ook in het weekend. Herkenbaar?

Het is fijn dat het allemaal weer kan. Aan de andere kant is het overwhelming, geeft het veel stress en leidt het ertoe dat je niet aan tijd met God, tijd voor jezelf of bewegen toekomt. We horen het van veel mensen in onze sportstudio. Hoe zorg je er nu voor dat je in de komende maanden wel alles op de rit hebt en ook nog goed voor jezelf zorgt? Hier drie tips:

1. Plan afspraken met jezelf in

Planning is de key to success. En dat is zo waar. Wat essentieel is voor meer balans in je leven is tijd met God en tijd voor jezelf inplannen. Plan je het niet in, dan komt het er niet van. Maak van stille tijd en van tijd voor jezelf een officiële afspraak. Behandel die afspraak zoals je elke andere afspraak behandelt. Die zeg je dus niet zomaar af.

In de Bijbel staat: Heb God lief boven alles en de naaste als jezelf. Wat wij zien is dat we het stukje ‘als jezelf’ vaak vergeten. We zorgen alleen voor anderen en raken op een gegeven moment uitgeblust of zelfs burn-out. En dan kunnen we er niet meer voor een ander zijn en ook niet meer dienen in Gods Koninkrijk.

Zelfzorg is dus geen egoïsme, maar een Bijbelse opdracht zoals Daniëlle en Hanna je ook leren in Project Selfcare.

Ga met de gedachte dat zelfzorg bijbels is, eens opschrijven wat jij nodig hebt of wilt veranderen om vitaal, krachtig en energiek in het leven te staan. Is dat de dag beginnen met God? Zet dan je wekker 15 of 30 minuten eerder en ga ook 15 of 30 minuten eerder naar bed.

Is dat daarbij bijvoorbeeld twee keer per week sporten of de dag starten met een gezond en voedzaam ontbijt? Bereken de tijd die je daarvoor nodig hebt en zet dat in je agenda als een afspraak. Vraagt vervolgens de buurvrouw of je koffie komt drinken op die tijd? Dan kan jij dus niet, want je hebt al een afspraak staan.

Bewegen hoeft overigens niet veel tijd te kosten en kan ook met hulp van onze online studio, gewoon bij jou thuis.

2. Nee is ook een antwoord

Vind je het ook moeilijk om nee te zeggen? Door de jaren heen gaat het ons steeds beter af. Wij hebben hierbij geleerd: Als je ja zegt tegen het een, zeg je nee tegen het ander. Sinds we daarmee hebben leren omgaan, is het schuldgevoel door soms nee te zeggen weg. Door nee te zeggen tegen die verjaardag omdat je aan alles voelt dat je kind het nodig heeft dat je er voor hem/haar bent ben je niet egoïstisch, maar zeg je JA tegen je kind.

Door nee te zeggen tegen de vergadering van de sportclub of kerk omdat je enorm gestrest bent en thuis alleen maar loopt te snauwen, ben je geen egoïst, maar investeer je in je huwelijk.

Nee is dus ook een antwoord. Bekijk op deze manier je agenda eens voor komende week. Zo creëer je meer balans en rust waardoor je op den duur juist weer meer ruimte hebt voor andere activiteiten.

3. Analyseer je tijdsbesteding

Een dag heeft 16 uur als je rekening houdt met 8 uur slaap. Wat doe je met die 16 uur? Deze zal voor een groot deel gevuld zijn met werk, huishouden en de kinderen. Waar wij onszelf regelmatig op betrappen is dat we heel druk zijn, maar op Facebook of Instagram helemaal bij zijn. Voordat je het weet ben je een half uur verder in zo’n app.

Houd dus voor een paar dagen eens bij hoe jouw dagen precies gevuld zijn. Wat doe je in de tijd dat er even niks is? Check aan het eind van de dag je schermtijd eens.

Grote kans dat je erachter komt dat je af en toe wel tijd hebt om op de bank een kop thee te drinken en een tijdschrift te lezen, om een thuis-workout te doen of om die gezonde lunch voor de volgende dag klaar te maken.

Wees je dus bewust van je daadwerkelijke tijdsbesteding en maak andere keuzes waar nodig. Zijn alle tips een uitdaging voor je? Ga met een tip aan de slag. Rome is ook niet in een dag gebouwd. Met kleine stapjes creëer jij meer balans en rust in je leven en je gezin. 

 

 

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.