Wie is jouw heldin? Ik heb er talloze. De feministe in mij slaakt een overwinningskreet bij ieder vrouwelijk rolmodel. Ik ben van mening dat het deze aardbol goed zou doen als minstens een derde van de wereldleiders uit vrouwen zou bestaan. Ik bewonder de passie waarmee Greta Thunberg ons wakker wil schudden met haar boodschap over het klimaat. Petje af voor Angela Merkel, die al vijftien jaar lang het ‘Wir schaffen das’ in Duitsland ten uitvoer brengt. Marry de Gaay Fortman kreeg tijdens haar sollicitatiegesprek bij een advocatenkantoor de vraag: ‘Hoeveel kinderen denk je te krijgen?’ Gevat antwoordde zij de man tegenover haar: ‘Hoeveel kinderen denk jij nog te krijgen?’  

Met deze powervrouwen in gedachten lijkt mijn power zo klein en mijn impact zo minimaal. ‘Niet iedereen hoeft zo sterk te zijn,’ zei iemand me laatst. Hoe waar deze opmerking misschien is, toch voelt hij niet goed.  

‘Waarom heeft een dag maar 24 uur?’ verzucht ik soms. Ik zou vaak nog zoveel meer willen doen. Vaker spelen met mijn kinderen, vaker oppassen om vriendinnen te ontlasten of toch eindelijk beginnen aan vrijwilligerswerk.  

Onwillekeurig dwalen mijn gedachten af naar moeders in Oeganda, waar ik laatst over hoorde. Zij zorgen vaak dat de gemeenschap draait als de mannen veel afwezig zijn. De moeders vroegen om een trekker en een maïsperser. Om zo productiever te zijn en te bouwen aan hun gemeenschap. Ik denk ook aan die moeder, die voor haar gezin én voor haar echtgenoot zorgt, omdat ziekte hun leven in zijn greep houdt. Ik denk aan die moeder, die vijf keer per nacht haar vermoeide voeten naast het bed zet, om opnieuw een fles te maken of te troosten. Voor deze moeders is geen media-aandacht. Geen toespraak bij de Verenigde Naties of tijdens wereldtoppen. Maar heldinnen zijn het. 

En zo leer ik ook steeds beter dat het niet gaat om status. Dat vierentwintig uur per dag meer dan voldoende is. En dat het voor mij superbelangrijk is om zo ongeveer een derde van die tijd te slapen en stil te zijn. Alles waar ik niet aan toegekomen ben en waar ik geen kracht voor heb, breng ik bij Hem. 

Tegen jou, lieve moeder, wie je ook bent, wil ik zeggen: Jij bent een powermama. Een vrouw met kracht. Je bent sterk omdat jij elke dag voor je kinderen zorgt en hen liefde geeft. Jij troost, ook als je zelf verdrietig bent.  

En weet je. Jij bent sterk, als je af en toe ‘nee’ zegt, omdat je weet dat het tijd is om voor jezelf te zorgen. Misschien voel jij je niet zo, maar jij bent sterk in de naam van de Heer!  

Habakuk 3 vers 19:
De oppermachtige Here is mijn kracht, Hij maakt mij lichtvoetig als een hert en brengt mij veilig over de bergen. 

Ik geloof dat onze Vader in de Hemel ons allemaal Zijn Power wil geven. Om ons licht met kracht te laten schijnen, omdat Hij het licht is!  

Misschien ken je een moeder die een beetje kracht van boven goed kan gebruiken. Deel dit blog eens met haar en bid voor haar. Ben je het zelf? Weet dat wij als team voor jou bidden. Zijn Power to the Mama’s! 

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je een gratis e-book met een Squad e-Magazine én een Weekly Devotional. Die wil jij toch niet missen? :-)

*Je geeft ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. Uitschrijven kan altijd. 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal drie keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je de Updates toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.