Ik hoor gestommel op de trap. Mijn bloed bereikt zachtjesaan het kookpunt. DIT IS DE ZESDE KEER DAT ZE NAAR BENEDEN KOMEN. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar tijdens zomerperiode kunnen mijn kids niet in slaap komen. Ik kan ze natuurlijk elke avond pas om tien uur naar bed sturen. Maar de ervaring leert dat ze na een dag of drie mijn avondrust nog steeds verstoren én overdag niet te genieten zijn. Het is potdorie ook mijn vakantie.

Dit is een voorbeeld van de momenten waarop ik denk ‘waarom doen ze nu niet gewoon wat ik zeg’? Waarom gehoorzamen ze niet? Ben ik niet duidelijk genoeg? Is het onredelijk wat ik van ze vraag? Moet ik het anders vragen? Of niet meer vragen? Het leidt tot situaties waarbij ik achteraf denk ‘kon ik maar een nieuw begin maken’, ‘kon ik maar ‘overnieuw beginnen’. Omdat ik uiteindelijk uitbarst in geschreeuw, of een sneer uitdeel.

Ongehoorzaamheid accepteren?
Wil ik eigenlijk wel gehoorzame kinderen? Vraag ik mezelf wanhopig af. Nee. Eigenlijk niet.  Ik wil graag kinderen die zelfstandig besluiten nemen, die zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen leven en God betrekken bij de wegen die zij ingaan. Ik wil geen kinderen die slaafs doen wat ik zeg. Alleen omdat ik het wil. Maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als ongehoorzaam zijn.

Het zijn monsters
In de Bijbel lees je over heel veel situaties waarbij het volk Israël niet gehoorzaam is aan God. Ze maken een gouden kalf, mopperen over het manna dat God ze trouw elke dag geeft, aanbidden andere goden, vertrouwen op verspieders die zeggen dat het volk in het beloofde land veel te sterk is om te overwinnen, bouwen het tempelplein vol met handelswaar. Het is een fase, het is een fase, het is een fase, het is een fase, het is een fase, het zijn monsters, het is een fase, het is een fase.* Zou God vanuit de hemel ook zo neerkijken op Zijn volk als ik soms op mijn kinderen neerkijk?

Luisteren naar liefde
In Johannes 14:23 geeft Jezus zelf antwoord. “Wanneer iemand mij liefheeft, zal hij zich houden aan wat ik zeg.” Liefhebben gaat dus vooraf aan gehoorzaamheid. In het woord gehoorzaamheid ligt dat eigenlijk al opgesloten. Het woord HOREN is de basis van het woord gehoorzaamheid. Naar welke stem laat ik mijn kinderen luisteren? Is dat er een van liefde? En naar welke stem luister ik zelf eigenlijk? Geef ik het goede voorbeeld door naar de stem van mijn Vader de luisteren? En Zijn liefde in mijn leven de grootste plek te geven?

Rustige avond
Genoeg stof tot nadenken, voor een rustig moment. Vanavond los ik dat zonder geschreeuw op (zie foto). Het werkte slechts een avond. Maar elke avond is er één. 😊

* Quote uit het boek Relax Mama

Joanneke schreef het boekje Kletskoek, om de leukste uitspraken van je kind in te bewaren. Bestel het boek in september en ontvang een GRATIS Kletskoekposter. Zo kun je de leukste uitspraak van je kind vereeuwigen aan je muur! Check het boek hier

 

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.