“Joh mam, wat zie jíj er moe uit!” Mijn 11-jarige dochter komt de woonkamer binnenstormen en zet haar waterfles op de eettafel. Ze heeft net een uur gedanst en is zojuist weer thuisgebracht door de taximoeder van vandaag.

“Ja, ik ben ook wel een beetje moe,” antwoord ik. “Ik heb al een paar nachten te weinig geslapen, omdat ik er wat te laat in lag en papa’s wekker vroeg ging.” En omdat ik je zusje te vroeg hoorde rommelen op haar kamer en ik de mascara op mijn vrije dag achterwege heb gelaten, denk ik er nog achteraan.

Sinds ik moeder ben is slapen een ‘ding’ geworden. Hoewel de gebroken nachten door de meiden op het moment heel erg meevallen, lukt het in dromenland vertoeven gewoon niet meer zo goed. Met de jongste heb ik zoveel slaaptekort gehad, dat het lijkt of mijn lijf sindsdien niet meer weet hoe het een diepe slaap pakt. Zo eentje waarbij er een bom naast mijn oor af kon gaan, en ik geen wimperhaar optilde. Ik sliep zonder moeite het klokje rond. Doornroosje was er niks bij. Tegenwoordig word ik wakker van elke zucht, verlengt koffie na 15.00 uur ’s middags mijn wakkere uren ongewenst en lig ik regelmatig ’s nachts te woelen of te staren naar ons strak gestuukte plafond.

Als mijn dochter een paar uur later haar tanden staat te poetsen in de badkamer en ik wacht om haar naar bed te brengen, zeg ik: “Ik duik er zo ook lekker in, want ik heb een beetje hoofdpijn omdat ik zo moe ben. Laat ik dan maar naar mijn lichaam luisteren. Dan kan ik er morgen weer tegenaan.” Ze reageert: “Goed idee, mam, maar word je dan áltijd wakker van andere geluiden? Ik hoor nooit wat en slaap overal doorheen.”

Ja, was het nog maar zo’n feest, denk ik. “Als je moeder bent, word je bijna overal wakker van. Dan slaap je niet meer zo vast,” vertel ik haar. “Écht?”, reageert ze. Ze draait zich om voor de spiegel en kijkt me stomverbaasd aan. “Ja, echt!”, antwoord ik bevestigend. “Hmm,” klinkt het, “dan weet ik nog niet of ik later wel moeder wil worden.”

Goed zo meid, denk ik. Wacht daar nog maar even mee. Ga jij eerst lekker puberen, nachtbraken en een gat in de dag slapen.

Een paar minuten later schrik ik in de badkamer van mijn spiegelbeeld. Ik staar naar de kleine oogjes en de donkerblauwe wallen, die zichtbaar hun sporen hebben nagelaten. Wat zie ik er hondsmoe uit. ‘Toos Make-up-loos’ is er niks bij. Het klopt wat ze zeggen: het meervoud van moe is echt moe-der.

Maar oh, wat een zegen zijn ze: die meiden die de oorzaak van mijn slaapprobleem. Slapen wordt misschien nooit meer zoals het was, maar die leuke koppies en dito karakters zijn me ieder walletje waard.

Dit blog is eerder gepubliceerd in maart 2020

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

verbinden is vinden

Verbinden is vinden

Verbijsterd kijk ik van mijn navigatie naar het straatnaambordje boven het nauwe klinkerstraatje. De herinnering van dat moment in 2016 staat me nog heel helder voor de geest. Achter mijn stilstaande Opel Corsa toetert een medeweggebruiker, maar ik ben niet in staat...
een lading genade

Een lading genade in mijn boodschappenkar

Ik ben boodschappen aan het doen met mijn peuter van twee. Wij zijn net op vakantie dus ik heb best wat levensmiddelen nodig. Ik loop door een onbekende winkel, dus moet best wel zoeken waar hier de pindakaas, het brood en de spaghetti ligt. Mijn dochter zit in de...
omgaan met kritiek

Omgaan met kritiek op je kind

‘Hij is niet zo gehoorzaam.’‘Hij heeft een korte spanningsboog.’‘Wel een sterk eigen willetje he?’‘Hij houdt wel van grenzen opzoeken.’‘Vandaag heeft hij een ander kindje geduwd.’´Kan hij ook stilzitten?’ Niemand krijgt zoveel (negatieve) feedback als een kind. En...
niet bang voor de dood

Kijk me aan, ik ben niet bang

‘Kijk me aan!’ Ik spreek mijn drie blauwoogjes streng toe, want ik wil er zeker van zijn dat ze geen fratsen uithalen bij de oppas. Die gaat hen straks op bed leggen namelijk. ‘Ben ik duidelijk?’, voeg ik er nog even aan toe. Ik zie mijn kroost knikken. Ik vertrek...

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.