Een enorm cliché, maar goed voor jezelf zorgen en grenzen in de gaten houden betekent meer dan af en toe ‘nee’ zeggen. Het is vooral: bewust kiezen waar je ‘ja’ tegen zegt.

Zeg jij elke dag weer bewust ja tegen jouw relatie?

In een maatschappij waarin meer, meer, meer heel normaal is, wordt heel bewust ja zeggen tegen dingen steeds belangrijker. En met bewust bedoelen we dat je er echt over nadenkt wat jouw ‘ja’ betekent. Ja zeggen tegen een klus, opleiding, bediening of vrijwilligerswerk kan heel goed, mooi en nobel lijken. Maar als het vervolgens langdurig een druk legt op jou, jouw partner en je gezin, is het voor iedereen die te maken krijgt met de gevolgen dan nog steeds goed en nobel?

Toen mijn man en ik trouwden, zeiden we heel bewust ja tegen elkaar. We beloofden elkaar daarmee trouw en beloofden ook goed voor elkaar te zorgen en samen te blijven groeien.

Voordat die ja onze monden verliet, hebben we zorgvuldig nagedacht over wat het zou betekenen als we zouden trouwen en een gezin zouden stichten (als dat voor ons weggelegd zou zijn). Alles in ons wist het na al die overdenkingen nog steeds 100% zeker en we voelden echt Gods zegen over ons aankomende huwelijk.

En toen kwamen de kinderen

En toen kwamen de kinderen en veranderde onze wereld. Ik had de impact die kinderen met zich meebrengen niet kunnen voorspellen. Er wordt sinds ons eerste kind geboren is in grote mate een beroep gedaan op onze tijd, energie, humeur, financiële middelen en alles wat er nog meer bij een gezinsleven komt kijken. Met liefde geef ik alles wat ik heb voor mijn kinderen, cijfer ik mezelf vaker weg dan ik ooit had gedacht. Ik zeg elke dag weer ja tegen hen en zorg er daarnaast voor dat het met mij ook goed blijft gaan zodat ik mijn taak als moeder kan dragen. Maar zeg ik ook zo vol overgave elke dag ja tegen mijn man? Zorgen we er samen voor dat we onze beloften naar elkaar nakomen? Of zijn we alles stiekem toch als vanzelfsprekend gaan zien en investeren we niet meer zoveel in elkaar?

Ik denk dat dat laatste er niet alleen bij ons thuis makkelijk insluipt. Ook om mij heen zie ik genoeg vrienden worstelen met de tijd die overblijft voor elkaar. Daarom is bewust ja zeggen tegen dingen nog belangrijker dan nee zeggen. Dat we blijven zeggen: Ja, ik zie jou en ik wil tijd met jou doorbrengen, weten wat er in je hart en hoofd speelt, gewoon bij je zijn en aandacht hebben voor jou.

Als je die keuze maakt, dan wordt het creëren van momenten samen een stuk makkelijker. Niet omdat het moet, maar omdat het fijn is om bij je geliefde te zijn en je dat weer gaat merken omdat je het vaker doet.

 

Waar wil jij meer bewust ja tegen zeggen als het gaat om jouw relatie? Hoe ga je dit vormgeven?

Pro Life weet dat er in deze maatschappij vaak een druk ligt op relaties. Daarom stimuleren zij het met elkaar blijven verbinden en vergoeden zij christelijke relatietherapie vanuit de aanvullende verzekeringen. Kijk voor meer informatie op www.prolife.nl/zorgenvoorelkaar 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.