Ik zit op mijn knieën voor de diepvries. Het is weer die tijd van het jaar… Vlak voordat we zuidwaarts rijden om een paar weken niets te doen, lonken de keukenkastjes, smeekt ons bed om van de muur gehaald te worden en fluistert de diepvries zachtjes dat het tijd is om ontdooid te worden. Alsof die extra inspanning de ontspanning vergoelijkt. En met een föhn in de aanslag ga ik de vriezer te lijf. Stiekem breek ik flinke brokken ijs af om het smeltwerk sneller te laten verlopen.

Ik zie mezelf zitten. Verwoest, met koude vingers en rode konen. Het kan ook anders vrouw, denk ik. Er zijn mensen die geduldig wachten tot de kamertemperatuur zijn werk doet. (Er zijn ook mensen die hun diepvries helemaal niet ontdooien, maar dat terzijde.) Smelten is een proces dat min of meer vanzelf plaatsvindt. Áls je de tijd en de kamertemperatuur zijn gang laat gaan.

Ontdooien

Vakantie komt van het Latijnse woord Vacare, wat vrij zijn betekent. Als ik het in googletranslate gooi, wordt het woord vertaald als wijden. Vakantie betekent dus eigenlijk vrij zijn van je dagelijkse verplichtingen om jezelf aan iets anders te geven. Je dagelijkse schil van verplichtingen en verwachtingen afleggen om weer opnieuw te ontdekken wat echt belangrijk voor je is. Waarvoor je bedoeld bent, misschien wel. In de vakantie ben je vrij om te zijnzoals je bent bedoeld. Zijnis een bijzonder werkwoord want je hoeft er eigenlijk niet voor te werken. Het is een proces dat min of meer vanzelf plaatsvindt. Net als bij het ijs in mijn diepvries, als ik wat minder ongeduldig zou zijn.

Verhitten

Er is tegenwoordig steeds minder ruimte is om te zijn zoals je bent bedoeld. De lat in onze maatschappij ligt torenhoog. Je bent verantwoordelijk voor je succes en minstens zo verantwoordelijk voor je mislukkingen. Dat maakt dat je leeft zoals mensen die hun diepvries met een föhn ontdooien. Onder verhittende prestatiedruk lever je meer en sneller dan waarvoor je eigenlijk gemaakt bent. En man, wat ben je dan toe aan een vakantie waarin je echt even niets hoeft.

Stralen

Ik denk dat de bijbel een heel andere boodschap heeft: laat de tijd en je omstandigheden zijn werk maar doen. Ontdek wat God je geeft aan fantastische eigenschappen. Ontdek wat Hij geeft in ontmoetingen en omstandigheden die met de tijd je persoonlijkheid ontdooien. Ik gun je van harte een vakantie waarin je weer opnieuw mag ervaren wie je bent en waaraan jij jezelf wilt wijden. Ik wijd mijn vakantie graag aan een boek of zes. Geldt dat voor jou ook?

Misschien vind je het dan leuk om mijn nieuwe boek ‘Your cup of tea’ (vrij vertaald: iets waar je om geeft, van geniet en van gaat stralen) te lezen. Your cup of tea gaat over zijn zoals je bent bedoeld.

Proost, op een stralende vakantie!

P.S. Wil je meer info over mijn nieuwe boek? Check het hier! 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.