‘Zit je nu alweer achter je schermpje te gamen?’ Herken jij deze vraag? Wanneer was de laatste keer dat je deze woorden met enige frustratie naar je tiener uitsprak?

Ik weet nog goed dat ik deze zin regelmatig te horen kreeg van mijn vader in mijn tienertijd. Mijn agenda vulde zich met drie grote dingen: school, sporten en gamen. Ik was een meester geworden om elke vrije minuut met de laatste twee activiteiten te vullen. Want als je de hele dag druk bezig bent en je elke vrije minuut vult met afleiding, dan heb je weinig tijd om te voelen wat er van binnen gebeurt. En dat was precies wat mijn doel was. Vanaf het moment dat mijn moeder ziek werd en een jaar later overleed, was dit mijn manier om met alle emoties om te gaan. Of beter gezegd: er dus helemaal niet mee omgaan.

Elke keer als mijn vader gefrustreerd zijn hoofd door de deur van mijn kamer stak met een opmerking dat ik echt minder achter dat schermpje moest gaan zitten, miste dit elk effect. Hierdoor kreeg hij alleen maar meer het gevoel dat hij niet tot mij kon doordringen. Heb jij dat gevoel ook wel eens met jouw tiener? Uiteindelijk heeft elke tiener een doel waarom hij of zij aan het gamen is, en gelukkig is dat niet altijd dezelfde reden als in mijn situatie. Maar als je jezelf als ouder zorgen maakt om het gamegedrag van je kind, dan is dit dé vraag waar je het over moet hebben: waarom game je?

Het had geen enkele zin om met mij in gesprek te gaan over de risico’s en gevaren van mijn gamegedrag. Maar als iemand met mij in gesprek was gegaan over de échte reden dat ik het deed? Tja, dat zou een heel ander verhaal zijn geweest.

Probeer de volgende keer als je jouw tiener voor de zoveelste keer achter zijn scherm ziet zitten eens te beginnen met vragen stellen. Want als je in gesprek gaat, beweeg je dichter naar je kind toe en neemt jouw invloed ook direct toe. Heel concreet kan je jouw vragen met drie woorden beginnen: wat, hoe en waarom. De wat-vragen zijn makkelijk te beantwoorden en openen het gesprek: Wat voor game ben je aan het spelen? Wat is het doel van het spelletje? Daarna kun je een stapje dieper gaan door over emoties te praten: Hoe is het voor jou om een level te halen? En uiteindelijk kan je bij de moeilijkste, maar wel de belangrijkste vraag komen: Waarom? Waarom vind je het soms moeilijk om te stoppen met gamen? Waarom vind je het gamen zo leuk?

Als je het gamegedrag van je tiener positief wilt beïnvloeden, begint dat met oprechte interesse en vragen stellen, zodat je uiteindelijk uit kunt komen bij de échte drijfveren die ervoor zorgen dat je zoon of dochter voortdurend achter dat schermpje duikt. Als jij komende week weer zo’n frustratiemoment ervaart, probeer dan je irritatie in te slikken en terug te denken aan de drie typen vragen: begin met ‘wat’, daarna ‘hoe’ om uiteindelijk uit te komen bij ‘waarom?’ Want op die plek van hart connectie liggen de sleutels voor échte verandering. Stap in de gamemodus. Maak er een spelletje van. Je hoeft niet van je kind te winnen, maar bereik samen een level van verbinding.

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

Ik verwacht te veel van mezelf

Ik ben moe. Intens moe. Corona heeft na twee jaar uiteindelijk ook bij ons gezin aangeklopt. Eerst testte ik positief, een dag later mijn echtgenoot en weer een dag later was zoonlief aan de beurt.  Ik ben er een week flink ziek van geweest. Keelpijn, hoofdpijn,...

Fijne Hemelvaart, wat betekent Hemelvaartsdag?

'Fijne Hemelvaart!' Het is iets wat mijn collega's en ik elkaar toewensen terwijl ik school na een paar uurtjes werken verlaat. Het is woensdagochtend en vanmiddag vertrekken we voor een aantal heerlijke dagen naar een fijne camping in het Oosten van het land.   Maar...
onrust

Onrust die niet weggaat

Daar gaat ze weer naar school. Inmiddels zijn er bijna elke week gesprekken geweest met de juf. Wat is er toch aan de hand? Hoe kunnen we haar helpen? Het zijn vragen waar de school mee worstelt. Het lijkt wel of mijn dochter alles niet even goed begrijpt. We weten nu...
kwijt

Kwijt

‘Kom jongens, Teva’s aan dan stappen we in de bakfiets.' Snel pak ik mijn bankpas, slinger de natte handdoeken over de douchecabine en aai m’n hand door de natte haartjes van mijn blonde mannetjes. Zaterdag vroeg in de avond zoeven we nog even naar het dorp voor een...

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.