‘Zit je nu alweer achter je schermpje te gamen?’ Herken jij deze vraag? Wanneer was de laatste keer dat je deze woorden met enige frustratie naar je tiener uitsprak?

Ik weet nog goed dat ik deze zin regelmatig te horen kreeg van mijn vader in mijn tienertijd. Mijn agenda vulde zich met drie grote dingen: school, sporten en gamen. Ik was een meester geworden om elke vrije minuut met de laatste twee activiteiten te vullen. Want als je de hele dag druk bezig bent en je elke vrije minuut vult met afleiding, dan heb je weinig tijd om te voelen wat er van binnen gebeurt. En dat was precies wat mijn doel was. Vanaf het moment dat mijn moeder ziek werd en een jaar later overleed, was dit mijn manier om met alle emoties om te gaan. Of beter gezegd: er dus helemaal niet mee omgaan.

Elke keer als mijn vader gefrustreerd zijn hoofd door de deur van mijn kamer stak met een opmerking dat ik echt minder achter dat schermpje moest gaan zitten, miste dit elk effect. Hierdoor kreeg hij alleen maar meer het gevoel dat hij niet tot mij kon doordringen. Heb jij dat gevoel ook wel eens met jouw tiener? Uiteindelijk heeft elke tiener een doel waarom hij of zij aan het gamen is, en gelukkig is dat niet altijd dezelfde reden als in mijn situatie. Maar als je jezelf als ouder zorgen maakt om het gamegedrag van je kind, dan is dit dé vraag waar je het over moet hebben: waarom game je?

Het had geen enkele zin om met mij in gesprek te gaan over de risico’s en gevaren van mijn gamegedrag. Maar als iemand met mij in gesprek was gegaan over de échte reden dat ik het deed? Tja, dat zou een heel ander verhaal zijn geweest.

Probeer de volgende keer als je jouw tiener voor de zoveelste keer achter zijn scherm ziet zitten eens te beginnen met vragen stellen. Want als je in gesprek gaat, beweeg je dichter naar je kind toe en neemt jouw invloed ook direct toe. Heel concreet kan je jouw vragen met drie woorden beginnen: wat, hoe en waarom. De wat-vragen zijn makkelijk te beantwoorden en openen het gesprek: Wat voor game ben je aan het spelen? Wat is het doel van het spelletje? Daarna kun je een stapje dieper gaan door over emoties te praten: Hoe is het voor jou om een level te halen? En uiteindelijk kan je bij de moeilijkste, maar wel de belangrijkste vraag komen: Waarom? Waarom vind je het soms moeilijk om te stoppen met gamen? Waarom vind je het gamen zo leuk?

Als je het gamegedrag van je tiener positief wilt beïnvloeden, begint dat met oprechte interesse en vragen stellen, zodat je uiteindelijk uit kunt komen bij de échte drijfveren die ervoor zorgen dat je zoon of dochter voortdurend achter dat schermpje duikt. Als jij komende week weer zo’n frustratiemoment ervaart, probeer dan je irritatie in te slikken en terug te denken aan de drie typen vragen: begin met ‘wat’, daarna ‘hoe’ om uiteindelijk uit te komen bij ‘waarom?’ Want op die plek van hart connectie liggen de sleutels voor échte verandering. Stap in de gamemodus. Maak er een spelletje van. Je hoeft niet van je kind te winnen, maar bereik samen een level van verbinding.

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

brief van paulus

Een brief voor mij van Paulus

De opleiding die ik als beginnende protestantse godsdienstleerkracht  moet volgen, is van start gegaan. Ik kijk op het onlineleerplatform naar de vakken die ik het komende jaar moet volgen. Het zweet breekt me uit als ik de cursushandleidingen doorneem....
het eerste lied

Het ontvangen en doorgeven van Gods zegen

Sifra Bekx schreef een prachtig blog over het zegenen van je kinderen, die we hier graag delen. ‘Mam, mam… Je bent vergeten ons te zegenen’, zucht Janoah terwijl we klaar zijn met bidden en Bijbellezen. ‘Oh natuurlijk lieverd, wat goed dat je er nog aan denkt’, zeg...
groeipijn

Groeipijn

Midden in de nacht sta ik op de gang een hek te bouwen van twee lege wasmanden. Blijkbaar niet zo zachtjes als dat ik dacht, want achter mij hoor ik gestommel. ‘Wat doe je?’ zegt mijn man al gapend. ‘Oh, gewoon. Ik vind het maar niks, dat dat traphekje weg is,’...
ontbinden

Ontbinden

Het was een romantisch sprookje, de dertien jaar dat ik mijn leven met Alex mocht delen. We waren in alle opzichten met elkaar verbonden: door de ringen om onze vingers, de gezamenlijke bankrekening, ons geloof in God, maar bovenal door onze kinderen. Tot dat...

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.