Ik leerde Gert Jan kennen aan de telefoon. Hij werkt ergens, ik werkte ergens. Ik belde hem – zonder dat ik hem kende – omdat ik een foto nodig had van een brug. Een foto die hij had. Ik voerde die week tientallen van dit soort gesprekjes, deze bleef hangen. Dit telefoongesprek sloeg direct een brug tussen ons.

Eerlijk gezegd weet ik niet meer precies hoe het is gegaan. Hoe ga je van een zakelijk telefoongesprek naar een eerste afspraakje? Het gebeurde in elk geval. Gert Jan bleek natuurwetenschappen te hebben gestudeerd. Wat een irritante vragen had die man toen hij erachter kwam dat ik christelijk was opgevoegd. Hoe kan je nu geloven dat de aarde gemaakt is door een godheid, je ziet toch dat de wereld evolueert, hoe weet je nu zeker dat er een God is, als er een God van liefde is waarom is er dan zoveel kwaad in de wereld. Enzovoorts, enzovoorts.

Heel ingewikkeld voor iemand voor wie het geloof naar de achtergrond is gedrongen. Ik leefde op dat moment niet echt met God. Dacht wel zeker te weten dat hij bestond, maar wat dat voor mij betekende wist ik niet zo goed. En dat hoefde ik ook niet te weten, want mijn leven was prima. Ik studeerde hard, werkte hard, had leuke vrienden en genoeg geld om bier te drinken (als ik een diepvrieslasagna van €1,- als avondeten at en mijn statiegeldflessen inleverde). Mooi zat.

Toen ik op pad was met vriendinnen liepen we langs een oude kerk. Ach ja, laten we even naar binnen gaan. Doen we ook nog enigszins cultureel verantwoord. Voorin de kerk lag een grote bak met kleine briefjes met daarop een bijbeltekst. Die kon je vervolgens opzoeken in een heel oude bijbel. Ik pakte er ook een: “ik zal zuiver water over jullie uitgieten om jullie te reinigen van alles wat onrein is, van al jullie afgoden. Ik zal jullie een nieuw hart en een nieuwe geest geven, ik zal je versteende hart uit je lichaam halen en je er een levend hart voor in de plaats geven.” Ezechiel 36: 25&26. Dat stond er op mijn briefje.

Deze tekst bleef me achtervolgen. Er volgden nog vele gesprekken tussen Gert Jan en mij en uiteindelijk zochten we daarbij ook hulp van iemand uit een kerk in Leeuwarden. Dierbare gesprekken, intensieve gesprekken en vruchtbare gesprekken. Waarin bewaarheid werd wat in de bijbeltekst stond. De gesprekken zuiverden onze gedachten en maakten dat we ontdekten wat er echt toe doet in het leven. Zo werden we aan elkaar gegeven.

Niet elke dag voel ik me zoals in die begintijd. Niet altijd voel ik de intense liefde voor Gert Jan en niet altijd voel ik de intense zekerheid dat God er is en van ons houdt. Ik denk dan graag terug aan het begin van onze relatie, alweer bijna 13 jaar geleden. Dat maakt mijn hart opnieuw zacht en vol vreugde over wat we samen ontvingen. Wat een rijkdom en wat een zegen!

Ps. Van de zomer maakten we voor het eerst met ons gezin een reis naar Zweden. Spannend avontuur! Vlakbij zee ontdekte ik de steen op de foto bij dit blog. Een prachtige uitbeelding van deze bijbeltekst, zomaar in de natuur.

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.