Verbind met je kinderen, vrienden en familie

Mijn kinderen horen ‘even wachten, dat doen we straks of een andere keer’ wat mij betreft net iets te vaak. En daar is soms helaas niets aan te doen. Maar wat ik absoluut wil, is dat er genoeg momentjes van onverdeelde aandacht zijn. Een spelletje doen met de oudste op zaterdagochtend, even stoeien voor het slapengaan, extra knuffelen met de jongste als de twee anderen met school bezig zijn (of op school zitten zodra dat weer kan)… Dat soort dingen.

Hetzelfde geldt voor afspraken met vrienden en familie. Als we niks plannen, gaan er soms maanden voorbij dat we elkaar zien. En ook met familie is het lastiger dan ik vroeger dacht. Iedereen heeft gewoon een druk bestaan, ook in de lockdown. Of de vrije dagen komen niet overeen waardoor afspreken sowieso lastig is (mijn zusje werkt bijvoorbeeld in de zorg, spontaan afspreken is bijna onmogelijk!).

Verbinding krijgen en houden vraagt om planning. Hier een aantal tips waarmee je rekening kunt houden in het kiezen van activiteiten:

Tips verbinden met kind:

 • Kies een spel waarbij je ook fysiek contact kunt maken. Of geef high fives en knuffels als je kind wint met een bordspel of ander rustig spel.
 • Kijk bewust naar je kind en kijk het in de ogen als je praat. Probeer goed emoties waar te nemen (blijdschap, plezier etc.) en reageer daarop als je merkt dat non verbale communicatie jouw kant op komt (als een kind trots of blij kijkt mag je dat benoemen!). Vinden je kinderen zwemmen leuk en gaan de zwembaden weer open? Ga dan regelmatig vrij zwemmen met z’n allen. Als je kinderen nog jong zijn gegarandeerd meer fysieke aanraking. Zijn ze al groter? Doe samen een spel in het water, wedstrijdje onder water zwemmen of salto’s maken. Geef een schouderklop of sla even een arm om je kind heen als je het bad uitloopt, wrijf de handdoek warm als ze het koud hebben, veeg even een pluk haar uit het gezicht. Hoe ouder ze worden, hoe minder leuk ze fysiek contact vinden. Toch zijn die kleine dingen van groot nut. 😉
 • Last but not least: doe iets wat ze leuk vinden. Als ze nog niet kunnen praten moet je afgaan op wat je merkt en ziet, maar als ze wel kunnen praten, kun je het gewoon vragen. Wat vinden ze leuk om samen te doen? Waar worden ze blij van?

Het boekje 5 talen van de liefde voor kinderen en volwassenen is hier trouwens ook leuk bij!

Tips verbinden met vrienden en familie:

 • De enige echte tip die we hier kunnen geven is: spreek af! Trek je agenda, stuur een appje en plan die afspraak. Het komt er anders echt niet van.
 • Kijk naar wat wél kan. Organiseer eens per kwartaal of half jaar een ‘vier het leven’ borrel op zaterdagmiddag of zondagmiddag en nodig hiervoor vrienden of familie met kinderen uit met die je weinig ziet doordat ze verder weg wonen of om andere redenen niet vaak in beeld zijn. Houd het simpel: koop of maak wat hapjes, zet een pan soep op het vuur en bak wat stokbrood af. Beetje kruidenboter en tapenade erbij et voila. Tuurlijk, als je uitgebreid wilt koken helemaal prima. Maar het gaat juist om de tijd met elkaar. Proost op het leven en geniet!Houd wel rekening met de hoeveelheid mensen die je uit kunt nodigen. Misschien beter om het zo te verdelen dat je met al je goede vrienden in ieder geval een keer per jaar het leven hebt gevierd. En dan niet alleen op je verjaardag. 😉
 • Organiseer een seizoensactiviteit: Wil je iets doen met de kids? Ga in de zomer met elkaar naar een strand, in de herfst eikels zoeken in een bos, in de winter wandelen door de sneeuw (of snowboarden/schaatsen bij een indoor skibaan of schaatsbaan in de stad) en in de lente schaapjes kijken. Wil je iets doen zonder kids? Doe dan hetzelfde, maar dan als er oppas is!
 • Stuur af en toe een kaartje. Superouderwets, maar daardoor juist leuker dan ooit. Je moet met een kaartje kopen echt moeite doen. Dat voelt gewoon anders dan een appje!
 • Is afspreken echt een gedoe en komt het er niet van? Probeer dan in ieder geval elke week of om de week je beste vrienden even een berichtje te sturen. Vertel hoe het gaat en vraag hoe het met hen gaat. Zo geef je ook aandacht aan ze, ook al is het dan digitaal.

Tips verbinden met je partner:

 • Blijf elkaar op de eerste plek zetten: geef elkaar ’s ochtends een goedemorgen knuffel of kus, ook als de kinderen al wakker zijn
 • Vraag hoe de dag van je partner is geweest in plaats van hoe de kinderen het gedaan hebben (yup, iets wat ook ik te vaak doe…)
 • Plan een vaste avond met elkaar. Kijk samen een film (ja, met een been of arm over elkaar heen. Oxycotine, weet je nog?), doe een spelletje of spreek bijvoorbeeld af dat je samen gaat eten als de kinderen slapen. Dek dan wel even de tafel mooi en steek de kaarsjes aan. Dit is jullie moment! Handjes vasthouden en elkaar verliefd in de ogen kijken mag, maar moet niet. 😉
 • Blijf praten over dingen die je bezighouden, leuk vindt, waar je blij van wordt, dromen die je hebt of had en hoe dat komt… voor je het weet gaan de gesprekken alleen maar over hoe de logistieke- en zorgplanning voor onze kinderen wordt georganiseerd en is écht contact maken steeds lastiger.
 • Maak jezelf extra aantrekkelijk voor de ander. Natuurlijk zit die slobbertrui het lekkerste. Maar echt… Doe eens die rode lippenstift op, koop een nieuw setje lingerie, besteed nét wat meer aandacht aan jezelf. Fysieke aantrekkingskracht verdwijnt soms een beetje. Met wat extra aandacht, kun je ook dat vuur weer laten branden 🙂

 

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.