Ik ben nooit een ‘ijdel’ meisje geweest. Vroeger droeg ik het liefst een spijkerbroek en een t-shirt. En terwijl mijn zusje tijdens haar tienerjaren haar zakgeld spendeerde aan kleding en make-up, kocht ik liever een CD, tekenspullen of een boek over een interessant onderwerp. Voor strakke truitjes was ik te preuts en de mode veranderde voor mij te snel. Maar die spijkerbroek en dat T-shirt waren een constante factor.

Nu ik alweer de 34 heb aangetikt, merk ik toch dat mijn idee over kleding en make-up in de jaren veranderd is. Toen ik voor het eerst smoorverliefd werd en een vriendje kreeg, ben ik mij toch gaan verdiepen in er leuk uit zien en kocht ik wel eens wat anders voor als er een feestje was of als ik uit ging. En ook kocht ik voor het eerst in mijn leven make-up, maar wat ik er nou precies mee moest weet ik nog steeds niet.

Maar goed, nu ben ik twee zwangerschappen verder en 11 kilo lichter dan daarvoor. Ook is mijn huid heel erg veranderd door de zwangerschappen waardoor het nu permanent rood kleurt, de ene keer meer dan de andere. Rosacea heet het. En omdat ik denk dat de kilo’s er voorlopig niet aan komen en mijn huid niet ineens beter zal zijn, ligt een dagje shoppen en een beetje basis make-up voor de hand.

De historie van make-up
Al sinds het vroege begin wordt er make-up gebruikt. Waarschijnlijk heette het toen niet zo, maar al vroeg in de geschiedenis lees je over vrouwen die iets op hun gezicht smeerden om bijvoorbeeld afwijkingen te verdoezelen of om dingen te accentueren. Denk aan Cleopatra, die bijvoorbeeld houtskool gebruikte om een lijntje onder haar oog te zetten.

Het gebruik van make-up hoeft dan ook niet erg te zijn. Een correctiecrème om mijn roodvlammende huid iets te temperen helpt mij tegenwoordig af en toe om niet voor beschonken, verlegen of moe aangezien te worden. Ik ken ook voorbeelden van vrouwen die zichzelf zo lelijk vinden dat ze niet over straat durven zonder make-up. En dan heb ik het niet over vrouwen die verminkt zijn en afwijkingen willen verdoezelen, meer veelal vrouwen die zichzelf meten aan de perfect gefotoshopte beauty foto’s, de Instagram filters of jeugdige perzikhuidjes die niet vergelijkbaar zijn met hun leeftijdsfase.

Wat past nou bij jou?
Bij mij hoef je geen lagen make-up op te smeren. Maar af en toe een klein beetje foundation om m’n huid er rustiger uit te laten zien vind ik wel fijn. Aangevuld met wat mascara/oogschaduw vind ik al meer dan genoeg. En dat is dan alleen met een feestje. Ik ben blij met hoe ik eruit zie, ook al is mijn huid niet altijd egaal, is het vaak droog en heb ik inmiddels 42 lijntjes om mijn ogen.

Maar misschien past iets meer make-up wel bij jou. Of misschien heb je geen idee en zou je graag eens willen leren hoe je nou op een mooie manier jouw mooie punten kunt versterken zonder er gelijk uit te zien als een opgemaakte pop. Gelukkig zijn er mensen die daar advies over kunnen geven. Zo iemand is Petra van de Velde-Crezee, Make-up Artist. Zij wil vrouwen graag puur stylen, juist dat accentueren wat al zo mooi is. Geen dikke plamuur, geen totaal veranderende gezichten maar gewoon schoonheid zoals je bent. Omdat God je zo mooi heeft gemaakt.

Zou je nou een make-up advies van Petra willen winnen? Houd morgen dan de site en de Facebookpagina in de gaten! Dan geeft Petra een advies weg 🙂

Foto: Adobe Spark

Daniëlle Koudijs

| Oprichtster van Power to the Mama’s | Moeder van twee | Getrouwd met Jos | Liefhebber van dure Italiaanse wijn | Ondernemend | Houdt van schrijven en aanbidden |

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.