Afgelopen week lazen we in de krant dat de schrijver van Rupsje Nooitgenoeg is overleden. Toevallig stond dit blog al gepland voor vandaag. 

Ken je Rupsje Nooitgenoeg? Laatst las ik het verhaal uit dit schattige prentenboek voor de duizendste
keer aan mijn kinderen voor. En ineens zag ik het niet alleen als leuk verhaal, maar ook als leerzame les voor ons als drukke mama’s.

Er zijn tijden dat ik me voel als Rupsje Nooitgenoeg. Met mijn drukke leven lijk ik soms op een beestje dat altijd meer wil. Dat zich door allerlei mogelijke verleidingen heen schranst, omdat het allemaal zo lekker is. En steeds blijft vinden dat er nog wel wat bij kan.

Rupsje Nooitgenoeg krijgt er uiteindelijk buikpijn van. En wij ook, als we ons laten leiden door alle verleidingen. Als we denken dat we eindeloos veel op ons bordje kunnen blijven stapelen. Als we ons multitaskend door de dagen heen bunkeren tot we er onze buik vol van hebben. Hoe blijven we in balans met een leven waarin zoveel kan én zoveel moet? Het antwoord op deze vraag krijgen we van David, verpakt in een prachtige psalm. Als ik het lees, zie ik een perspectief dat zowel verrassend als bevrijdend is.

Een lieflijk land is voor mij uitgemeten, ik ben verrukt van wat mij is toebedeeld.
Psalm 16:6 (NBV)

Wat we uit deze korte bijbeltekst kunnen leren? Precies 3 dingen die nodig zijn voor een goede balans:

  1. Gezonde grenzen
    Balans betekent niet dat we ons leven moeten volproppen en dan maar hopen dat we alle ballen hoog kunnen houden. Een gezonde balans betekent zicht krijgen op wat God ons geeft en wat niet. Dat Hij ons een lieflijk land heeft uitgemeten, dat ergens begint én ergens ophoudt. Een persoonlijke plek met gezonde grenzen, zodat we onszelf niet voorbij hoeven hollen.
  2. Dankbaar voor vandaag
    God geeft ons een plek die precies groot genoeg is. Niets meer en niets minder. Nu is het aan ons om gewoon dankbaar te zijn, want daar ligt zoveel rust. De rust van niet over de schutting hoeven kijken naar het gras van de buren, omdat we dankbaar zijn voor ons eigen gazon. De rust van niets extra willen, omdat God ons elke dag alles geeft wat we werkelijk nodig hebben.
  3. Genieten van genoeg
    Genoeg is geen hoeveelheid, maar een beleving. Er zijn ontevreden rijke stinkerds en straatarme sloebers die toch gelukkig zijn. Zo werkt het ook met het vinden van een gezonde balans. Genieten van genoeg kan pas beginnen als je écht blij bent met wat je hebt of, zoals David, verrukt bent met wat je is toebedeeld. Door al je zegeningen te tellen en de verrassende conclusie te trekken dat het meer dan genoeg is.

Weet jij hoe het afliep met Rupsje Nooitgenoeg? Nadat hij weer bij z’n positieven kwam, wist hij ineens weer wat hij nodig had: een gezond, groen blaadje. En wij? Als wij ook weten wat we echt nodig hebben, komt het met onze balans wel goed.

 

Dit blog komt uit het #Powerbook Home Sweet Home, dat compleet is uitverkocht! Wil jij twee keer per jaar het nieuwste #Powerbook met eerlijke columns over het moederschap, inspirerende artikelen over opvoeden en relaties, plus input voor je geloofsleven ontvangen? Word Mom Squad Member! Dan krijg je naast de Powerbooks veel meer herkenbare en opbouwende content voor christelijke moeders en toegang tot een exclusieve online omgeving.

Word direct Mom Squad Member!

Wissen

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.