Ben je kort geleden opnieuw mama geworden? En heb je al één of meerdere kinderen rondlopen? Dan kan het lastig zijn je aandacht te verdelen. Terwijl je je baby voedt, klimt de dreumes op de tafel, plast de bijna zindelijke peuter lachend in een hoekje van de kamer, moet de kleuter bijna naar school, maken ze onderling ruzie of willen ze allemaal per se nu met jou spelen. Hoe verdeel je je aandacht? Deze zeven tips helpen je op weg!

  1. Accepteer dat je jezelf niet in meerdere delen kunt splitsen om er voor iedereen op elk moment te zijn. Accepteer dat het wennen is aan een nieuwe situatie. Benoem dit ook naar je andere kinderen toe.
  2. Wees eerlijk tegen jezelf en je kinderen. Vermoeidheid maakt je snel prikkelbaar. Reageer je een keer onaardiger dan je had bedoeld, kom daar dan op terug en praat erover. Je bent niet perfect, maar doet wel je stinkende best!
  3. Zoek een vast moment dat perfect is voor één-op-één-tijd met je oudere kind(eren). Bijvoorbeeld gelijk nadat de baby gevoed is en tevreden in de box, kinderwagen of draagzak ligt. Ja, het is dan heel verleidelijk om te gaan opruimen of even een wasje weg te werken, maar doe het niet! Voor je andere kroost is dit juist hét moment waarop het onverdeelde aandacht kan krijgen.
  4. Spreek met je partner af wanneer je één-op-één iets met je oudere kind(eren) wilt doen. Een rondje fietsen bijvoorbeeld, naar de speeltuin gaan of een boodschap doen. Na een voeding kun je prima even weg en een half uurtje samen naar buiten kan wonderen doen.
  5. Is je andere kind nog dreumes of peuter en gaat hij graag samen met jou in bad? Vanaf het moment dat het vloeien is gestopt, kun je ook zo’n moment samen pakken.
  6. Heb je een vriendin of buurvrouw die het leuk vindt om een rondje te wandelen met de baby? Durf je dat aan? Vaak vinden baby’s wandelen heerlijk en vallen ze door het gehobbel in slaap. Laat iemand die je vertrouwt je baby een keertje meenemen, zeker als je merkt dat je andere kind even tijd met jou nodig heeft.
  7. Wees je bewust van wat je uitspreekt. Het is nu eenmaal zo dat je baby veel zorg nodig heeft en je andere kind(eren) daarmee moeten leren omgaan. Laat ze door je woorden ook merken dat je dit snapt. Ze horen waarschijnlijk vaak zat dat het even tijd is voor de baby. Zeg als je je baby neerlegt of bij je draagt, dat het nu even tijd is voor zijn of haar broertje of zusje. De baby leert hierdoor ook dat hij af en toe moet wachten. Bovendien geef je de andere kinderen hiermee het signaal dat zij ook belangrijk zijn.

 

Deze tips zijn samengesteld door huisarts Liesbeth Ledegang en komen uit het Kraamjournal, een uniek invulboek voor kersverse moeders over de kraamtijd. Twaalf weken lang lees je inspirerende en herkenbare verhalen van mama’s, vink je grappige checklists af en krijg je waardevolle tips van professionals. Ook is er elke week een moment van bezinning, waardoor je wordt gestimuleerd dicht bij God te blijven. Telkens is de informatie afgestemd op de kraamweek waarin je zit. Het Kraamjournal is verkrijgbaar in de webshop en te koop bij de christelijke boekhandel.

 

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.