Ademhalen is het begin van alles

“Toen maakte God, de Heer, de mens. Hij blies adem in zijn neus, en toen ging de mens leven.” Genesis 2:7

Adem… het fysiologische proces van zuurstof inademen zorgt ervoor dat we kunnen leven. Maar heb je ooit beseft, dat God het is geweest die de mens als eerste adem in blies? Dat de lucht die Hij schiep vol zuurstof was? Maar Zijn adem Adam tot leven wekte?

Ademhalen is zo ontzettend essentieel. Waarschijnlijk doe je het onbewust, de hele dag door. Je moet ook wel, want zonder ademhaling wordt het lastig. Dat merk je als je adem hoog gaat zitten of sneller gaat. Als je druk bent of aan het sporten bent. Of als je lang onder water zwemt. De hoeveelheid zuurstof in je lijf neemt dan af en alles gaat steeds minder soepel. Je kunt je duizelig of benauwd gaan voelen of in het ergste geval flauwvallen.

Benauwd

De drukte van het leven met kinderen kan soms ook benauwd aanvoelen. Natuurlijk, een gezin hebben is supermooi. Maar het brengt ook veel uitdagingen met zich mee. Als je kinderen hebt die extra zorg vragen bijvoorbeeld. Of als je naast je werk dat het opvoeden en huishouden met zich meebrengt ook een baan buiten de deur hebt.

Op school helpen met activiteiten, overblijven, zwemles, speelafspraakjes, sport, muziek… als het beheren van de agenda nog niet je sterkste punt was, wordt het dat wel als je moeder bent!

Niet alleen onze gezinnen zorgen voor een gevulde agenda. Ook willen we zelf vaak van alles en worden veel avonden gevuld met activiteiten. Ik hoor vaak moeders die eigenlijk klusjes doen tijdens het ontspannen, maar dat verbloemen. Strijken of was vouwen terwijl je Netflix kijkt is misschien wel leuk, maar geen échte vrije tijd dames! 😉

God rustte ook

Helaas. De tijd die vrij komt door nieuwerwetse verfijnde technieken waardoor je de deur niet meer uit hoeft, proppen we veel te vaak vol met nieuwe activiteiten. “Als we de boodschappen nou bestellen, kan ik die avond wel vergaderen,” ik hoor het ook mezelf heel vaak zeggen.

Ook al had God alle tijd van de wereld, Hij rustte na het scheppen van de aarde en de mens. Hij nam de tijd om op adem te komen. Lees Genesis 2 maar eens. Hij rustte omdat Hij ons rust gunt. Ja, ook God die alles kan rustte een dag uit. Samen met Adam en Eva. Samen met ons.

Hoe zit het met onze rustdagen? Gaan we maar door of geven we onszelf de ruimte om echt op adem te komen?

Tijd in je gezin

Niet alleen zelf ruimte hebben om adem te halen is belangrijk. Ook in je gezin is ademhalen belangrijk. Een drukke agenda heeft nou eenmaal invloed op hoe we zijn en reageren. Is er nog voldoende tijd om te ontspannen? Voor jezelf en met elkaar? Of zijn jullie dagen allemaal hartstikke vol?

Leren van het scheppingsverhaal

Het scheppingsverhaal is eigenlijk een über relaxte les in gestructureerd dingen aanpakken. In zes dagen tijd maakte God de wereld én de mens. De mens maakte Hij notabene uit de aarde. Geen verfijnde technische snufjes nodig.

De mens zijn lichaam was klaar. Met handen om te tillen. Benen om te lopen. Een hoofd met hersenen dat nieuwe dingen kon bedenken. Alleen één ding ontbrak: adem. Zijn adem. God blies Zijn ruach in (zijn levensadem) en daarna was de mens up and running. God zag dat het goed was en ging, jawel, rusten.

Ruach

Ruach betekent ‘Gods levensadem’ en ‘Gods Geest’. God blies zijn Geest in Adam en Eva en gaf daarna de opdracht te heersen over de aarde. Meer dan dat hadden ze niet nodig, maar daar namen ze geen genoegen mee.

Door Pinksteren, het begin van de ‘moderne’ kerk, hebben we Zijn Geest opnieuw mogen ontvangen. Jezus blies Gods geest over ons en gaf ons de Heilige Geest. Gods Geest geeft kracht en liefde, onderscheidend vermogen en geduld, autoriteit en zekerheid. En nog veel meer. Alles wat we nodig hebben om hier te kunnen leven, tot eer van God.

Ademhalen is het begin van alles

Door ruimte te creëren in onze levens, kunnen we de juiste prioriteiten stellen en beter ademhalen. Met de Heilige Geest zijn we in staat de beste keuzes te maken. Ademhalen mét Hem is essentieel. Toch proppen wij ons leven vaak zo vol, dat dit niet voldoende lukt en we overweldigd worden door het leven.

De uitdaging voor deze week in de Weekly Devotional is om Jezus op #1 te zetten. Om Zijn waarheid en liefde als zuurstof voor jou en je gezin te laten zijn. Om te gaan ontdekken op welke fronten jij als moeder (samen met je partner) ademruimte kunt creëren voor jezelf en je gezin. Zodat we leren kiezen voor wat Hij van ons vraagt, in plaats van wat de wereld vraagt. Zodat we onze huizen kunnen vullen met Zijn Geest, en kunnen uitdelen van Zijn liefde. Aan onze kinderen én aan onze omgeving. Dat is pas echt belangrijk.

Hopelijk mag je deze week ervaren als een stukje extra zuurstof. Heel veel zegen!

Lieve groet,

Daniëlle Koudijs

Ben je benieuwd naar het Mom Squad Membership? Met de code EVENPROBEREN betaal je voor de eerste maand €7,- en krijg je 14 dagen proeftijd om te proeven aan het membership. Blijf je daarna member? Dan ontvang je een tof pakket t.w.v. €40,-! Lees de voorwaarden van het membership in de productomschrijving.

Kies of je per maand of per jaar wilt betalen. De actiecode vul je in tijdens het afrekenen. 

Wissen

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.