Afval scheiden… in februari schreef ik er in dit blog over dat ik er ontzettend slecht in ben. Maar intussen is er een hoop veranderd en zijn wij bijna overgekwalificeerd afvalscheiders! Tenminste, voor onze doen dan. 😉

Plastic, metaal en disposable. Papier, GFT en restafaval. En oja, glas. Zeven verschillende soorten afval. Waarschijnlijk kun je het nog splitsen in een heleboel meer dingen, als je superfanatiek bent.

Tot voor kort kenden wij echter maar twee soorten: papier en restafval. Afval scheiden lukte gewoon niet. Verwoede pogingen om bewuster en duurzamer te werk te gaan leverden niets op. En daar schreef ik in februari een blog over. Over schijt-afval en dat ik graag beter wil worden in afval scheiden.

En daar was BinBang! Ze reageerden via Instagram op mijn blog. De naam van dit bedrijf triggerde mij om een kijkje te nemen op hun website. Daar zag ik superhandige bakken waarmee afval scheiden in mijn beleving echt makkelijk zou worden. Dat vertelde ik hen ook en twee weken later stonden er drie echte Bins in onze keuken. Om te testen. Zo cool dat ik in de praktijk mocht gaan ervaren of deze Bins afval scheiden echt makkelijker maken!

Geloof me… vanaf dag 1 dat deze bakken bij ons in huis staan is afval scheiden makkelijker dan ooit. Wij hebben hem als volgt ingericht: een Bin voor papier, een Bin voor PMD, en een gedeelde Bin voor restafval en GFT. Voor het GFT afval hebben we in de Bin een apart bakje met daarin een biocompostzak. Zo kan de inhoud van het bakje inclusief zak in de groene container. En de deksel van het bakje dient als hij schoon is overigens ook goed als verstopplek voor onze jongste 😉

Het glas verzamelen we vanwege de veiligheid nog steeds in shoppers in de bijkeuken. Mijn man brengt die dan zo nu en dan weg, al blijft dat iets wat hij snel vergeet. 😉

Er staan bij ons drie Bins op elkaar gestapeld in de keuken. In een van de Bins zit een contragewicht, waardoor hij stabieler staat. Maar ik vond het openen en dichtdoen van de bakken toch een beetje tricky. Je moet zeker in het begin best nog wat kracht gebruiken (het is geen soepel keukenlaatje dat opengaat), waardoor wij ervoor hebben gekozen de Bins te bevestigen aan de muur. Daar is gelukkig ook een speciaal bevestigingssysteem voor, dus aan kleine kinderen die aan zo’n bak gaan trekken is ook gedacht. Sowieso zijn de bakken superleuk voor kids. Met krijtstift kunnen ze er naar hartenlust op tekenen en kliederen. Maar natuurlijk kun je de krijtstift zelf ook gebruiken om erop te schrijven wat je erin wilt hebben.

 

 

 

 

 

 

Die Bins kan ik eigenlijk alleen maar aanbevelen. Het is ook een mooi middel om je kinderen bewuster te maken van afval scheiden. Onze oudste weet nu precies welk afval waar in moet en z’n jongste broertje weet precies waar zijn luier gedeponeerd kan worden en doet dat trots zelf. Dat vind ik zo fijn. Ik vind het belangrijk dat we onze kinderen al vroeg bewust maken van duurzaam gedrag. En ja, we kunnen nog veel meer leren op dat vlak en ook nog veel beter gaan afval scheiden. Maar voor nu zijn we al trots op het resultaat. Onze grijze container staat niet meer elke twee weken maar elke vier tot zes weken bij de weg. En dat is echt een overwinning voor ons. Alleen die shoppers met glas… die vindena hun weg maar moeilijk naar de glasbak…

Momenteel is er een toffe crowdfund-actie te vinden op de website van BinBang. De superslimme koppen van deze duurzame organisatie hebben een plastic compressor bedacht, waardoor je meer plastic in dezelfde bak kunt verzamelen. Check hier het filmpje en info over deze innovatieve toevoeging op deze goede Bins en kijk de crowdfund(kortings)acties!

Dit blog is geschreven door © Daniëlle Koudijs in samenwerking met BinBang.

Foto’s: Daniëlle Koudijs (ja… mocht je je afvragen of die mond nou niet schoon kon, mijn zoon had geen zin in poetssessies voor deze foto. ;-))

 

 

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.