-
10 feb 2023
-
Blogs, Geloof, Gezin, Sponsored, Zwanger
-
door Daniëlle Koudijs
-
0 comment
Anticonceptie? Dat doe je niet zomaar
In januari deden we op onze social mediakanalen een onderzoekje naar jullie mening over anticonceptie en hoe jullie daarmee omgaan. Er werd massaal gereageerd op de stories. Bijna 1000 handgeschreven reacties werden er ingevuld bij vraagstickers. Dit verbaasde ons, want in real life praten we in onze beleving weinig over anticonceptie. Wat het ons gelijk duidelijk maakte, is dit: anticonceptie is een onderwerp dat enorm op de radar staat, maar waar we in the open weinig over spreken. Dat gaat wat ons* betreft veranderen, want juist door te delen kan je elkaar helpen in de zoektocht.
De cijfers
Even naar de cijfers. Zoals gezegd hebben ongekend veel vrouwen gereageerd. We kregen op de eerste vraag van bijna 1000 vrouwen een reactie.
1. 54% van de vrouwen gebruikt een vorm van anticonceptie.
2. De redenen voor het al dan niet gebruiken van een vorm van anticonceptie zijn divers. We kregen hierop 650 reacties op de vraagsticker en in DM, we delen er een aantal.
Keuze voor geen anticonceptie:
– ‘Ik reageer niet zo goed op hormonen.’
– ‘We staan open voor gezinsuitbreiding.’
– ‘Ik word sowieso niet op natuurlijke wijze zwanger.’
– ‘Ik kreeg klachten door het gebruik van hormonen.’
– ‘Ik wil mijn hormoonbalans niet verstoren.’
– ‘Last van hormonen.’
– ‘Door ziekte ben ik onvruchtbaar.’
Keuze voor wel anticonceptie:
– ‘Ik ben klaar met kinderen krijgen!’
– ‘Meer kinderen voelt onverantwoord.’
– ‘Ik wil niet zwanger worden maar wel seks hebben met mijn man.’
– ‘In verband met hevige bloedingen gebruik ik de pil.’
– ‘Mentaal kan ik het niet aan nog meer kinderen te krijgen.’
– ‘Ik mag i.v.m. medicijnen nu niet zwanger raken.’
– ‘Na een periode van half jaar met veel gebed, besloten dat ons gezin compleet is’.
– ‘No more baby’s, please!’
Wat ons bij alle reacties opvalt, is dat anticonceptie heel snel gekoppeld wordt aan hormonen. Dat hoeft natuurlijk niet, er bestaan ook hormoonvrije vormen van anticonceptie zoals een condoom of natuurlijke methodes zoals Sensiplan of Ladycomp
Aanvullende opmerkingen rondom deze vraag:
- Het niet willen gebruiken van hormoonrijke producten is de meest genoemde reden om geen anticonceptie te willen gebruiken. Veel vrouwen geven aan last te krijgen van hormoonwisselingen.
- We hebben 6 reacties gekregen van moeders die aangaven zich wat betreft gezinsplanning te laten leiden door God, en geen enkele vorm van anticonceptie te gebruiken. (Dit aantal is waarschijnlijk hoger, omdat 46% van de bijna 1000 vrouwen aangaf geen anticonceptie te gebruiken.)
- De meest genoemde reden om wel een vorm van anticonceptie te gebruiken is geboortebeperking.
3. Welke vormen van anticonceptie worden er gebruikt?
We kregen 1210 reacties op deze vraag:
24% van de vrouwen geeft aan een condoom te gebruiken
10% geeft aan de pil te gebruiken
15% gebruikt een spiraaltje
9% gebruikt een natuurlijke vorm van anticonceptie
16% geeft aan dat de man gesteriliseerd is
2% geeft aan dat de vrouw gesteriliseerd is
14% geeft aan helemaal geen van deze vormen van anticonceptie te gebruiken.
Let op: dit betreft een onderzoek in de stories van Instagram. Er is geen wetenschappelijke verantwoording voor deze uitkomsten, maar geeft een globaal beeld van hoe onze achterban hierin staat!
4. Hoe heb je je voorbereid op het al dan niet gebruiken van anticonceptie?
Op deze vraag kregen we 695 antwoorden.
64,6% heeft hierop geantwoord overlegd te hebben met hun partner
12% geeft aan online informatie opgezocht te hebben
21% heeft een methode gekozen na overleg met een arts
2,4% heeft hun keuze gebaseerd op overleg met vriendinnen
5. Heb je een vraag of iets dat je kwijt wilt over het maken van een keuze m.b.t. anticonceptie?
Het omgaan met anticonceptie, de keuze voor het wel of niet gebruik maken ervan en wat je dan kiest als je dat wel wilt, is een zoektocht. Dat kwam vooral tot uiting in de antwoorden op deze vraag. We ontvingen 340 handgeschreven reacties, we delen er een aantal:
– ‘Alleen jij en je partner kunnen besluiten wat de beste keus is.’
– ‘Plannen van kinderen versus Gods bedoeling met het gezin. Genieten van seks versus het voortplanten.’
– ‘Ik vind het best lastig een juiste keuze te maken, zowel voor mijn lichaam als voor de seks.’
– ‘Ik kwam erachter dat de pil een potentieel aborterend effect kan hebben, dat wilde ik niet.’
– ‘Hoe kan dit onderwerp toch meer opengegooid worden, ook in de christelijke kring!’
– ‘De dagen voor en na je menstruatie kun je op en top genieten van alle puurheid, daaromheen kun je ook genieten maar dan anders.’
– ‘Doen waar je jezelf het beste bij voelt en anders bidden voor goede voorlichting.’
– ‘Goede voorlichting over wat hormonale anticonceptie doet is zo belangrijk!’
– ‘Ze moeten maar snel met die mannenpil komen.’
– ‘Waarom als vrouw hormoontroep nemen als je maar een paar dagen per maand vruchtbaar bent?’
– ‘Verantwoordelijkheid nemen in afhankelijkheid van God, dat is voor ons de beste keuze!’
– ‘Belangrijk is om er samen vrede over te hebben, écht vrede.’
“Je kunt pas een goede keuze maken voor anticonceptie, als je genoeg informatie hebt.”
‘Geen hormonen voor mij’
Deze opmerking kwam vaak voorbij in de reacties. Eentje die ik herken.
Tijdens het nadenken over een vorm van anticonceptie hebben mijn man en ik verschillende (bij)werkingen en ethische vragen rondom anticonceptievormen uitgezocht. Je kunt pas een goede keuze maken voor anticonceptie als je genoeg informatie hebt. Ik neem je mee in onze zoektocht.
Hormonen wil ik niet als het niet nodig is omdat het te veel negatieve invloed kan hebben op mijn hormoonhuishouding (weet ik uit ervaring), dus de pil of een spiraal met hormoon valt voor mij af. Sowieso is een spiraal een vreemd object in mijn lichaam en ik voel alles zitten (ook tampons bijvoorbeeld), dus wat er niet hoort komt er niet in. Over sommige spiralen en hormonale middelen gaan verhalen rond dat ze een afbrekend effect kunnen hebben op een zwangerschap. En ook al zijn de wetenschappelijke meningen daarover verdeeld en geldt dat echt niet altijd, die mogelijkheid willen wij niet riskeren.
Een natuurlijke methode als periodieke onthouding, Sensiplan of Ladycomp, daar vind ik mezelf te chaotisch voor. Je moet je cyclus (zeker wanneer je deze methode onder de knie probeert te krijgen) secuur bijhouden. Sterilisatie vind ik persoonlijk niets, omdat je voor mijn gevoel iets kapot maakt wat heel mooi gemaakt is. Dus voor ons blijft het condoom en een dosis gezond verstand over. Ja, daar is enig risico op zwangerschap en als dat zo is, dan is het kindje meer dan welkom. En ja, een condoom is ook even schakelen op een moment tijdens het vrijen dat je dat eigenlijk niet wilt, maar inmiddels zijn we dat na 10 jaar zo gewend… dat het niet vervelend meer is maar er gewoon bij hoort.
Los van de informatie, is voor ons het belangrijkste voor onze gezinsplanning wat wij in gebed van God denken te verstaan.
Als jij een andere mening hebt dan ik en voor andere methoden kiest of helemaal geen anticonceptie gebruikt, mag dat hè! No offense!
Anticonceptie is een zoektocht: denk er goed over na!
Dat het een zoektocht is, merken we niet alleen in de berichtjes, maar ook als we googelen naar de mogelijkheden die er zijn op het gebied van anticonceptie. Er is zo ontzettend veel mogelijk en er zijn zo ontzettend veel soorten, methodes, merken en middelen. Daarnaast zijn er enorm veel meningen te vinden over het wel of niet gebruiken van anticonceptie, ook in relatie tot geloof. Als je al die info leest, vind dan je weg maar eens! Juist dan is het fijn als je geholpen kan worden om hier goed over na te denken en bewuste keuzes te maken.
Kies bewust
De NPV (voorheen Nederlandse Patiëntenvereniging) helpt je graag bij het nadenken over gezinsvorming, hoe om te gaan met vragen over anticonceptie. Speciaal hiervoor is een Keuzehulp ontwikkeld. Die is gebaseerd op goede informatie en begeleid je in je meningsvorming door heldere vragen die je ook helpen nadenken over het ethische aspect.
De Bijbel vertelt ons dat het ontvangen van kinderen een zegen van God is. Persoonlijke verantwoordelijkheid in gezinsvorming heeft daarin voluit een plek. Het doel van de NPV is dan ook dat er bewust nagedacht wordt over anticonceptie. Wil je daar wel of niet gebruik van maken? En als je dat wel wilt, hoe kom je dan tot goede keuzes met betrekking tot welke manier je kiest? Verdiep je voldoende in je eigen motivatie, in de mogelijke bijwerkingen en wat het middel precies doet in je lichaam.
Wat je ook kiest, zorg dat je weet wat je doet en kies bewust!
Maak keuzes niet alleen
Om te illustreren wat we hiermee bedoelen, een wijze opmerking die we vonden in onze inbox van een van onze volgers:
‘Wat je ook kiest, het allerbelangrijkste vind ik nog wel dat je (naast bewust kiezen) de keus (samen met je partner en) met God maakt. Bid voor je overwegingen en volg Zijn stem in het gebed, dan kan je nooit verkeerd kiezen.’
*Met ons bedoel ik Power to the Mama’s en de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV zorg), met wie ik voor dit onderzoek en dit artikel samenwerk.
| Oprichtster van Power to the Mama’s | Moeder van twee jongens en een meisje | Getrouwd met Jos | Liefhebber van goede (Italiaanse) wijn | Missionaire ondernemer | Houdt van kleinkunst, schrijven, creëren en aanbidden |