-
24 okt 2017
-
Sponsored, Vrouw zijn
-
door Daniëlle Koudijs
-
1 comment
Betrouwbare natuurlijke anticonceptiemethode
“Schat, denk jij dat ons gezin compleet is?”, zeg ik op een avond tegen mijn man. Ik zie hem schrikken. De laatste keer dat we het erover hadden resulteerde het in nog een kindje.
Nu we twee kindjes rijker zijn en het maar de vraag is of we een hele zwangerschap en babytijd nog zien zitten, gaat het onderwerp ‘geboorteplanning en anticonceptie’ steeds vaker door mijn hoofd. De gebroken nachten van afgelopen jaren en een bed dat bijna nooit van onszelf is hebben de kans op een zwangerschap helpen verkleinen. Maar nu die fase ook aan het veranderen is, moeten we toch maar eens gaan bekijken of het huidige condoomgebruik voldoende is.
Want helaas is alleen condoomgebruik niet de meest betrouwbare anticonceptiemethode als ik de PEARL-index erop nasla (een index waarin de betrouwbaarheid van anticonceptiemiddelen wordt uitgedrukt). Voorlopig verwacht ik (en hoop ik) nog wel vruchtbaar te zijn, dus is het beter een goed plan te hebben waarmee we de kansen op een zwangerschap kunnen verkleinen zolang we nog niet zeker weten of we gezinsuitbreiding willen.
Onderzoek naar verschillende methoden
Ik ga op onderzoek uit naar de huidige anticonceptiemethoden. Het valt me op dat er na zoveel jaren (ooit heb ik de pil een aantal jaren geslikt) nog niet zoveel vernieuwends is gekomen. Nog steeds veel hormonale anticonceptiemethoden, nog steeds attributen die in je lijf worden geplaatst. Ik word er niet vrolijker van, letterlijk en figuurlijk niet. Toen ik vroeger de pil slikte voelde ik me afgevlakt en soms emotieloos. Geen hormonen in mijn lijf dus, en voor mij ook geen kunstmatige attributen in mijn buik die er van oorsprong niet horen.
Betrouwbare natuurlijke anticonceptiemethode
Terwijl ik onderzoek doe, stuit ik op wat artikelen over zelf je cyclus leren interpreteren, temperatuurmeting en je eisprong leren herkennen. Sensiplan heet het, en alles is op natuurlijke basis. Ik ben eerst een beetje sceptisch, maar lees dat de betrouwbaarheid ongeveer net zo groot is als de pil, mits je het goed toepast. En terugkijken naar de PEARL-index, is dat heel veel veiliger dan het condoom. Dus sowieso veel winst op nu. Om het goed te leren toepassen, moet je wel vier avonden (met je partner) op cursus, maar daarna ben je voor je leven klaar. Kijk, dat spreekt mij wel aan.
Ik besluit een afspraak te maken met Roeliene van Steinvoorn. Zij geeft cursussen voor Sensiplan. We ontmoeten elkaar op Utrecht Centraal.
Ethiek en bijwerkingen hormonale anticonceptie
“Geen enkele methode is 100% betrouwbaar,” antwoordt Roeliene als ik vraag of Sensiplan echt zo betrouwbaar is. “Ook de pil en spiraaltjes niet. Zelfs bij het hormoonspiraal, hoewel heel betrouwbaar, ontstaan ongeplande zwangerschappen. Daarbij kun je bij de pil en het spiraal niet 100% uitsluiten dat er per ongeluk toch een keer eicellen springen en bevrucht worden die vervolgens door het gebruik van de anticonceptiemiddelen niet kunnen innestelen,” schetst Roeliene.
“Maar los van de betrouwbaarheid en de ethiek hebben de meeste hormonale methoden bijwerkingen. De pil en het hormoonspiraal geven bijvoorbeeld een grotere kans op depressieve klachten,” vult zij aan.
Het ritme van de cyclus
In welke opzichten is Sensiplan dan anders, vraag ik Roeliene. “Sensiplan is een methode waarbij je leert luisteren naar je lijf. Je houdt een cycluskaart (een soort dagboekje) bij waarin je temperatuur, baarmoederhalsslijm (cervix-slijm) en andere lichaamssymptomen noteert. Dat doe je drie maanden (cycli) lang. Daarna heb je meestal een goed beeld van jouw cyclus en kun je precies interpreteren wanneer je wel of niet vruchtbaar bent. En dan weet je dus ook wanneer je je gedrag moet aanpassen,” legt zij uit. Aanpassen? Vraag ik verbaasd. “Het betekent dus niet dat je helemaal geen seks hoeft te hebben op vruchtbare momenten. Je kunt dan bijvoorbeeld andere vormen van lichamelijk contact ontdekken. De keuze voor de invulling van de vruchtbare periode ligt bij het stel zelf. Onthouding is natuurlijk het meest betrouwbaar en kan ook iets moois brengen als je die periode in liefde beleeft. Het klinkt in deze tijd van onmiddellijke behoeftebevrediging wellicht vreemd, maar paren kunnen er naartoe groeien om Sensiplan op deze manier te gebruiken en te leven met het ritme van de cyclus. Mijn motto is altijd ‘wie geleerd heeft te wachten, heeft geleerd te leven’.”
Samen verantwoordelijk
Roeliene legt uit dat de cursusavonden voor zowel de man als de vrouw zijn. Het helpt om samen de verantwoordelijkheid te (leren) nemen voor de vruchtbaarheid. Elkaar leren kennen hierin helpt in het maken van plannen. Je weet van elkaar wat je doet en bent samen verantwoordelijk. Iets wat een mooie basis is voor in een huwelijk.
Mij trekt het wel, Sensiplan. En tegelijk vind ik het ook een spannende, omdat je echt moet leren vertrouwen op je lichaam en geen steekjes moet laten vallen. Net als met de pil, die moet je ook niet vergeten in te nemen. Anders daalt de betrouwbaarheid ook.
En wat als ik toch nog zwanger wil worden?
“Sensiplan is ook een goede methode om ook juist wél zwanger mee te worden. Doordat je precies je vruchtbare dagen leert kennen, weet je dus ook wanneer je de meeste kans maakt,” zegt Roeliene.
In dat geval is het voor ons dus sowieso een mooie methode. Voor als we niet, maar ook voor als we wel nog een kindje zouden willen/mogen krijgen. Nu alleen nog m’n man mee naar de cursus bewegen en mijn verzekeringsmaatschappij zover krijgen dat ze het willen vergoeden.
Kosten en vergoeding
De Sensiplan cursus kost €265,-. En je bent voor de rest van je leven klaar als je het goed toepast. Momenteel is Pro Life de enige verzekeringsmaatschappij die deze methode vergoedt (in alle aanvullende verzekeringen). Toch maar eens kijken of het voordelig kan zijn om over te stappen eind van het jaar!
Foto: pixabay
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Pro Life Christelijke zorgverzekeraar en Sensiplan. De inhoud is van Daniëlle Koudijs.
| Oprichtster van Power to the Mama’s | Moeder van twee jongens en een meisje | Getrouwd met Jos | Liefhebber van goede (Italiaanse) wijn | Missionaire ondernemer | Houdt van kleinkunst, schrijven, creëren en aanbidden |
1 Reacties
Comments are closed.
Ja wat goed! Ik wilde geen hormonale anticonceptie en ben met sensiplan begonnen gelijk voor ons trouwen. Ik vind het enorm fascinerend hoe ons lichaam deze cycli organiseert en je kunt er echt van op aan. Het is een verrijking om te weten wat je lichaam aan het doen is :-D Daarnaast is het als je graag zwanger wilt worden super handig omdat je weet wanneer je eisprong is, dus je vergroot de kansen (en hoeft niet van die testen te kopen). Zo zijn wij ook zwanger geworden en extra leuk bijkomend feitje: je kunt soms nog beter je uitgerekende datum zelf uitrekenen dan de verloskundige ;-) (vk dacht 31/12 sensiplan rekende 9/1. Onze zoon werd geboren op 10/1)