Lezen en voorlezen is heel goed voor de taalontwikkeling. Het stimuleert de fantasievorming. En je kind leert van dat wat jij met hem/haar (voor)leest. Met dit in mijn achterhoofd probeer ik elke dag toch een boekje te lezen met mijn kinderen. Vandaag vertel ik iets over een paar bijbelboekjes die bij ons in huis gebruikt worden.

Als moeder van een jongenspeuter die het liefste alles zelf doet en ontdekt, vind ik het een uitdaging om hem te boeien voor verhaaltjes. “Nee mama! Ik vasthouden!”, of “Nee mama! Ikke zelf lezen!” klinkt het altijd wel ergens tijdens de lees momentjes. Vervolgens resulteert het voorleesmoment vaak in ‘boekjes frisbee’ of dient het boekje als racebaan voor autootjes, knuffels en ander speelgoed. Zo’n jongenspeuter heb ik.

In ieder geval lukt het tot nu toe wel meer dan de helft van de bedtijd verhaaltjes te vullen met gebeurtenissen uit de bijbel. Soms bedenken we de verhaaltjes zelf en vertellen we bijvoorbeeld iets over dankbaarheid. De andere keer gebruiken we een boekje. Vanwege de korte spanningsboog kijken we wat het beste werkt op dat moment.

De boekjes die wij het liefst met onze actieve peuter lezen, zijn de boekjes die niet snel stuk gaan. Dit in verband met het intensieve gebruik zoals hierboven beschreven 😉 Hier in huis hebben wij onder andere de boekjes: “Bijbelverhalen voor jongens”, “David en Goliat (uittrekboek)” en het boekje “Grote vis en Jona”. Alle drie van Ark Media. Hieronder zal ik van elk boekje iets vertellen.

Bijbelverhalen voor jongens
Dit stevige kartonnen boekje kan tegen een stootje. Het bevat negen korte bijbelverhalen. Bijvoorbeeld over Adam en Eva en over Jozef. Het boekje is erg kleurrijk, makkelijk leesbaar en mooi geïllustreerd. Dat doet het dus al goed bij de kleintjes. De allerkleinsten zijn natuurlijk nog niet taalvaardig. Mijn baby van negen maanden doet dan ook niet meer dan het boekje bekijken, bevoelen en proeven. Plaatjes kijken, aanwijzen en vertellen wat iets is doe ik wel met hem. Zo raakt hij in ieder geval bekend met de woorden in het boekje. Zelf merk ik dat als de peuterleeftijd in de buurt komt, het voorlezen leuker wordt omdat ze dan meer kunnen volgen. Nu mijn zoontje bijna drie is, komen er ook wel eens vragen over het hoe en waarom in zo’n verhaaltje. Ik denk mede doordat het door de tijd heen (dit boekje was er al toen hij baby was) herkenbaar voor hem is geworden en hij er daardoor beter over na kan denken.

Grote vis en Jona
Dit boekje is gedeeltelijk van karton en schuimrubber. Het vertelt in het heel kort het verhaal van Jona. De leuke, grappige tekeningen en de tekst op rijm maken het boekje goed leesbaar en goed te begrijpen. Vooral voor kinderen rond de 2 jaar is dit boekje goed te volgen, maar onze baby vindt het boekje ook helemaal geweldig. Hij houdt hem graag vast en bevoelt dan met volle aandacht het schuimrubber en het karton.

img_7900David en Goliat uittrekboek
Het uittrekboek is nog maar kort in ons midden. Maar nu al is hij favoriet van onze peuter. Doordat het boekje zo gemaakt is dat de reus helemaal uit het boekje kan worden getrokken, wordt visueel zichtbaar dat een reus echt heel groot is. “Oh oh, die is groot mama!” was dan ook het eerste wat hij zei toen hij het verschil tussen David en Goliat zag. Ik denk dat het zeker voor peuters goed is om dit visuele aspect in te kunnen zetten. Zo spreek je tot hun verbeelding en kunnen ze het verhaal beter “zien” en kun je daardoor makkelijker in gesprek gaan met ze.

Leuke boekjes!
Alle drie zijn het leuke boekjes om met kleine kindjes te lezen. Dit soort verhalen lezen met kleintjes vind ik best altijd een dingetje. Ik hoop altijd maar dat ze het verhaal op een gegeven moment snappen en ook pakken. De basis wordt in ieder geval gelegd, ook al lijkt het maar minimaal.

De oudste gaat het steeds leuker vinden om op schoot verhaaltjes mee te lezen en daarnaar te luisteren. Dat geeft alweer nieuwe mogelijkheden om meer te vertellen over de bijbel. Volgende keer dan ook meer over twee kinderbijbels die wij gebruiken!

Geïnteresseerd?
Deze boekjes zijn uitermate geschikt om cadeau te geven. Ze kosten tussen de €7,- en €9,- exclusief verzendkosten. Klik hieronder op de linkjes naar de boekjes:

Klik hier voor het boek Grote vis en Jona

Klik hier voor het boek Bijbelverhalen voor jongens

Klik hier voor het David en Goliat uittrekboek

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.